zwrot zakupionego towaru wykonanego na zamówienie

• Autor wątku Autor wątku qwerto
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Określiła właściwości przedmiotu umowy w złożonym zamówienie - podała je wskazując dostępne w ofercie ;)

Pozdrawiam :cool:

Czy zatem wybranie rozmiaru odzieży Waszym zdaniem również będzie stworzeniem zamówienia?

PS ciężki temat. Jestem skłonny zgodzić się z argumentacją dotyczącą Maybacha ale znowu mimo wszystko konsument nie tworzy nic unikalnego. Chociaż prawdopodobieństwo stworzenia drugiego auta z tym samym wyposażeniem jest minimalne to jednak istnieje. Spróbuje poszukać jakichś orzeczeń później...

Ostatnia edycja:
Czy w takim wypadku odzież zacznie być produkowana od momentu złożenia zamówienia?

W mojej opinii ten element jest ważny, w związku ze złożeniem zamówienia sprzedawca poniósł koszty zlecając wykonanie łóżka - bez zamówienia kosztów by nie poniósł, a kolejne zamówienie o identycznych właściwościach jest niepewne lub niemożliwe.

P.S. Nigdzie nie jest napisane, że konsument musi zażądać czegoś unikalnego = utworu autorskiego ;)

Ostatnia edycja:
No dobrze. Jeśli ten producent łóżek miałby w ofercie jeden rozmiar ale w kolorze czerwonym i zielonym, a konsument określi w złożonym przez siebie zamówieniu, że chce zielone, to jak będzie wyglądała jego pozycja?

cedwah napisał:
No dobrze. Jeśli ten producent łóżek miałby w ofercie jeden rozmiar ale w kolorze czerwonym i zielonym, a konsument określi w złożonym przez siebie zamówieniu, że chce zielone, to jak będzie wyglądała jego pozycja?

Moim zdaniem, jeśli złoży zamówienie na zielone, a nie kupi wybierając z gotowego, oferowanego towaru, to tak samo.
Pozdr.

Tak sobie myślę, że w tym wypadku trzeba zastosować po prostu wykładnie semantyczną przywołanego przepisu więc:
świadczeń o właściwościach określonych przez konsumenta w złożonym przez niego zamówieniu
Pani określiła rozmiar, kształt i kolor. W przepisie nie ma mowy o tym czy ma to zrobić wymyślając kolor czy ma go wybrać więc jest to nieistotne. Ustawodawca nie wspomina też nic o ofercie sklepu. Po prostu konsument musi określić właściwości co tu akurat zrobił.
Reasumując muszę się jednak zgodzić z przedmówcami.

Pozdrawiam

Reasumując uważam, że działanie sprzedawcy stanowi obejście prawa i rażąco narusza interesy konsumenta uniemożliwiając mu wykonanie ustawowego prawa do namysłu. Idąc takim tokiem rozumowania można zorganizować sprzedaż tych łóżek w ten sposób żeby oferować konsumentom do wyboru: A) łóżko kolor zielony, B) łózko w kolorze czerwonym. Konsument zamawiając określa jeden z kolorów i traci w ten sposób ustawowe prawo do namysłu. Ze zrozumiałych względów w interesie sprzedawcy będzie więc maksymalne rozszerzenie oferty o rozmiary i wybór kolorów tkanin obiciowych. BZDURA PANOWIE!

Sytuacja z farbą jest identyczna. To pułapka na konsumenta, którą można ująć: "wybierz ofertę, a pozbawisz się ustawowego prawa do namysłu" :)

cedwah ... to, że ktoś się nie zgadza z Twoją opinią wcale nie świadczy o tym, że jest to bzdura.

Konsument dokonujący wyboru z kilku opcji / określający właściwości towaru, to konsument, który:
1) jest bardziej zdecydowany,
2) jest bardziej świadomy swojej decyzji,
3) ponosi większą odpowiedzialność za składane oświadczenie woli.

Podobnie jak w przypadku licytacji, kiedy konsument może kilkukrotnie potwierdzić swoją wolę, powinien mieć mniejsze szanse na uchylenie się od jej skutków prawnych.

Ostatnia edycja:
A skąd taki wniosek? Bzdurą - bynajmniej - nie zawałem Waszych stanowisk, ale nie do przyjęcia przykład z łóżkami, który prowadziłby do obejścia prawa i naruszenia interesów konsumenta.

Jestem gorącym zwolennikiem debaty oxfordzkiej :)

No dobrze, panowie i panie, a co powiecie na to? :
Złożyłam zamówienie na strznie e-krzesło, mianowicie kupiłam dwa takie hokery: http://www.e-krzeslo.pl/krzeslo-krokus-c141-czarne.html , przez kliknięcie zamów. Nigdzie nie widziałam informacji, że robię to na indywidualne zamówienie. Jedynie dopiero po złożeniu zamówienia doszedł do mnie mail z powtwierdzeniem, że je złożyłam, gdzie (cholera, nie widziałam tego wcześniej) podano link do jego szczegółów. Dopiero wchodząc w ten link mamy napisane coś takiego:

Historia Zamówienia
2012-10-25 Do zamówienia
2012-10-25 Zamówiono/pobranie
2012-11-14 Wysłano do klienta

--> Co mi i tak nic by nie mówiło..

Krzesła przyszły, jedno uznałam, że zostawię, drugie chciałam zwrócić, dlatego wysłałam zapytanie do sprzedawcy, czy jestem w stanie zwrócić tylko jeden produkt z tych dwóch, skoro są takie same. A ten mi odpowiada, że w ogóle nie mogę zwrócić produktu, ponieważ był realizowany na indywidualne zamówienie.

Wiem, że odgrzewam wątek, ale moja sytuacja jest dosyć biedna i prosiłabym (ba, błagam) o szybką pomoc.

Pozdrawiam.

cedwah napisał:

Um, jesteś pewny? Więc co w takim razie mam zrobić?

--

Tak wyglądała wymiana informacji pomiędzy mną a sprzedawcą:

Agnieszka Wir
> Witam. Dziś odebrałam od kuriera waszą przesyłkę - dwa takie same hokery. Chciałam zapytać czy istnieje możliwość zwrotu tylko jednego z nich (ponieważ nie mieści się po drugiej stronie blatu) i zamienić je na inne.

23.11 (3 dni temu)

e-krzeslo.pl
12:22 (28 min temu)

Witam,
Niestety nie ma takiej możliwości ponieważ produkt był wykonywany na zamówienie.

Odstąpić od umowy w terminie 10 dni (wykonać prawo do namysłu) i odesłać.

Podstawa prawna:

Art. 7. 1. u.o.n.p.k. Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni, ustalonym w sposób określony w art. 10 ust. 1. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.

cedwah napisał:
Odstąpić od umowy w terminie 10 dni (wykonać prawo do namysłu) i odesłać.

Podstawa prawna:

Art. 7. 1. u.o.n.p.k. Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni, ustalonym w sposób określony w art. 10 ust. 1. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.

Dobrze, dziękuję! A jeszcze spytam o to samo, o co pytałam sprzedawcę. Czy skoro zamówiłam dwa takie same hokery, (na rachunku więc znajduje się np. 2x360,zł) to mogę zwrócić tylko jeden? Czy muszę zwrócić dwa a potem zamówić tylko jeden z nich?
Oraz: Skoro będę musiała zwrócić oba, muszę zawrócić je w tym samym pudle, zapakowane identycznie?

Shatehiel napisał:
Czy skoro zamówiłam dwa takie same hokery, (na rachunku więc znajduje się np. 2x360,zł) to mogę zwrócić tylko jeden? Czy muszę zwrócić dwa a potem zamówić tylko jeden z nich?

Jeśli sprzedawca widzi w takiej operacji jakiś sens, bo ja żadnego :)

Shatehiel napisał:
Skoro będę musiała zwrócić oba, muszę zawrócić je w tym samym pudle, zapakowane identycznie?

Niekoniecznie, opakowanie ma zabezpieczyć je na czas transportu, Jeśli będą źle zabezpieczone i ulegną uszkodzeniu, sprzedawca będzie sie słusznie domagał odszkodowania.

Ale mam jeszcze pytanie, proszę sprawdzić na stronie producenta lub w otrzymanych dokumentach, co dokładnie kupujący ma wykonać w przypadku odstąpienia od umowy w 10-dniowym terminie i czy jest podany dokładny adres?

W regulaminie mam taką informację (czyli trochę ubogą):

4.Zwrot zakupionych towarów

Zgodnie z ustawą z dnia 2 marca 2000 roku "O ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny", (Dz.U. 2000 Nr 22, poz. 271), Zamawiający (Konsument) może zrezygnować z towaru kupionego w Sklepie Internetowym bez podania przyczyny w ciągu 10 dni od daty odebrania przesyłki składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni.

Prawo do zwrotu produktu, o którym mowa powyżej nie przysługuje w przypadku zamówienia indywidualnego (o właściwościach produktu określonych przez Kupującego lub ściśle związanych z jego osobą).

Prawo to nie przysługuje również podmiotom prowadzącym działalność gospodarczą.

W przypadku podjęcia decyzji o odstąpieniu od umowy, Zamawiający (Konsument) powinien odesłać towar w stanie niezmienionym w terminie 10 dni od jego otrzymania.

Po spełnieniu wszystkich w/w warunków, zwrot pieniędzy w wysokości ceny odesłanego towaru nastąpi na rachunek bankowy konsumenta.

--

(nie znalazłam niczego innego)

W mailu tylko ifno dotyczące szkód: Przy odbiorze przesyłki prosimy o dokładne sprawdzenie stanu towaru. Jeżeli będzie on uszkodzony prosimy spisać z kurierem protokół szkody i powiadomić nas o tym fakcie.

Natomiast w otrzymanych dokumentach tylko rachunek i potwierdzenie dostarczenia.

Jeśli nie ma podanego adresu, na który należy odesłać (miejsce spełnienia świadczenia nie jest ustalone), a mamy do czynienia z tzw. długiem odbiorczym, zgodnie z art. 454, k.c. sprzedawca powinien odebrać od Pani hoker (hokery) na własny koszt.

Powrót