16-latek - co mnie czeka?

• Autor wątku Autor wątku hatemyself
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hatemyself

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Otóż dopuściłem się paru wykroczeń, których naprawdę bardzo żałuję... Co takiego głupiego zrobiłem? Na początku: kradzież i przyłapanie na tym. Za towary zapłaciłem, więc z tym chyba nie mam problemu... Ale: podałem policji zmyślone dane osobowe. Może postąpiłbym inaczej, gdyby policjant nie wywarł na mnie presji strasząc, że moi rodzice "pójdą siedzieć". Głupio łudziłem się, że ich to nie spotka jak podam złe dane, oczywiście nie przewidziałem tego, że mają bazę osób i mogą sprawdzić telefonicznie... No i okazało się, że podałem złe dane i zabrano mnie na komisariat, gdzie już podałem prawidłowe dane osobowe. Po tym zadzwoniono do moich rodziców, by mnie odebrali i "coś" podpisali. Mam mieć sprawę w sądzie dla nieletnim i przesłuchanie.

Proszę was o pomoc w tym, jak dalej może przebiegać sprawa i jaką możliwą karę mogę dostać, a przede wszystkim co czeka moich rodziców. Oni sobie na to nie zasłużyli. Nie zasłużyli na takiego syna...

I czy moja szkoła zostanie powiadomiona o całym zajściu?

Kradziez czego i ile to kosztowało?
Podpisał się Pan fałszywymi danymi czy podał Pan ustnie dane nieprawdziwe?

Produkty spożywcze o wartości 50 zł, w hipermarkecie.

Podpisałem się zmyślonym nazwiskiem jedynie na kartce w hipermarkecie, gdzie musiałem podać jedynie imię i nazwisko oraz wiek (który jako jedyny podałem prawdziwy). Były także na niej wypisane produkty kradzieży, a następnie dołączony paragon jako dowód zapłaty za nie. Jego kopii nie dostałem, jeżeli to istotne.

Nie podpisywałem się natomiast na żadnym dokumencie policyjnym.

Dowiedziałem się, że moje czyny to wykroczenia z "Kodeksu wykroczeń" art. 65 i 122. Proszę więc o przeniesienie tego tematu do działu:
Forum Prawne > Pomoc prawna z zakresu prawa publicznego > Prawo karne > Prawo wykroczeń

i dalsze rozpatrzenie sprawy pod kątem tego, co mnie i moich rodziców czeka oraz o związek ze szkołą. Ja, a chyba bardziej moi rodzice strasznie martwimy się o to, że mogę mieć problemy w szkole (których do tej pory nie miałem - uczę się dobrze).

A co czeka moich rodziców? Czy grozi im też grzywna lub ograniczenie wolności?

I jak za szkołą? Doszukałem się w Ustawie z dnia 26 października 1982 r. o postępowaniu w sprawach nieletnich:

Art. 42. § 4. Sędzia rodzinny może przekazać sprawę nieletniego szkole, do której nieletni uczęszcza, albo organizacji społecznej, do której należy, jeżeli uzna, że środki oddziaływania wychowawczego, jakimi dana szkoła lub organizacja rozporządza, są dostateczne; w postanowieniu o przekazaniu sprawy sędzia rodzinny wskazuje w miarę potrzeby środki oddziaływania wychowawczego. Szkoła lub organizacja społeczna jest zobowiązana zawiadamiać sąd rodzinny o nieskuteczności zastosowanych środków oddziaływania wychowawczego.

Czy ktoś to potwierdzi? Bo ze strachu ma w głowie zdanie, że o wszczęciu postępowania i jego wyniku musi zostać powiadomiony pracodawca/dyrektor szkoły/itd., ale już sam nie wiem, czy jest to prawdą czy tylko moją bujdą...

Tak, nie myliłem się... Było to w art. 21 KPK:

art. 21
§ 1. O ukończeniu postępowania toczącego się z urzędu przeciw osobom zatrudnionym w instytucjach państwowych, samorządowych i społecznych, uczniom i słuchaczom szkół oraz żołnierzom należy bezzwłocznie zawiadomić przełożonych tych osób.

§ 2. Prokurator zawiadamia również o wszczęciu postępowania przeciw funkcjonariuszom publicznym, a o wszczęciu postępowania przeciw innym osobom, o których mowa w § 1 - jeżeli wymaga tego ważny interes publiczny.

Podbijam temat prosząc o odpowiedź: czy KPK też mnie dotyczy i jak sprawa ma się ze szkołą oraz co czeka moich rodziców... Z góry dziękuję.

Art.23 ustawy o postępowaniu w sprawach nieletnich
§ 1. Rodziców lub opiekuna zawiadamia się o wszczęciu postępowania w sprawie
nieletniego, a o ukończeniu postępowania - jeżeli orzeczenie kończące postępowanie
nie było im doręczone.
§ 2. O wszczęciu i ukończeniu postępowania w sprawie nieletniego można zawiadomić
szkołę, do której nieletni uczęszcza, odpowiednią instytucję państwową,
społeczną lub jednostkę samorządową, w szczególności powiatowe centrum
pomocy rodzinie właściwe ze względu na miejsce zamieszkania nieletniego

Powrót