500+ cz. 2

• Autor wątku Autor wątku madzia1314
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
edyta16-09@02.pl napisał:
1.Czy miał prawo wpisać Córkę we wniosku składając o 500+?
2.Czy należy mu się takie świadczenie?
3.Czy po zmianach, będzie miał prawo do połowy.
4.Czy MOPR powinien przeprowadzić postępowanie, u kogo przebywa na co dzień dziecko?

1. Nie
2. Nie
3. Nie
4. Tak

Oczywiście przy założeniu, że córka mieszka z Tobą, jest na Twoim utrzymaniu i nie ma orzeczenia sądu o opiece naprzemiennej (ustalone kontakty to nie opieka naprzemienna).

Rodzinne i 500 plus

Cześć
Mąż pobiera rodzinne w Szwecji, tam mieszka i pracuje. Ja mieszkam i pracuje w Polsce gdzie nasz córka również się uczy i mieszka ze mną. Złożyłam wniosek o 500plus, żądają ode mnie uzupełnienia danych związanych z zatrudnieniem i zamieszkaniem mojego męża. O czym ja nie mam pojęcia, ponieważ nie mieszkamy razem.
Rodzinne mąż mi oddaje. Każde z nas ma swoje gospodarstwo domowe, żyjemy osobno, rozwodu ani separacji nie mamy.
Pytania:
1. Czy zasiłek rodzinny nie jest świadczeniem wychowawczym podobnie jak 500 plus, placonym z innego paragrafu i na innych zasadach każde z nich?
2. Czy jako pracująca i mieszkająca polka z dzieckiem w Polsce nie mam prawa do 500 plus?
3. Czy skoro 500 plus jest na pierwsze dziecko bez progu dochodowego to nie powinno być żadnych dodatkowych formularzy, po prostu się należy?
Nie rozumiem tego prawa, niby na każde pierwsze dziecko bez progu dochodowego. A jeśli biorę zasiłek rodzinny za granicą to sie nie należy? Nie składałam o zasilek rodzinny, tylko 500 plus, co ma jedno z drugim? No i dlaczego wykazywać zatrudnienie i zamieszkanie skoro bez progu dochodowego?
Proszę o odpowiedzi
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
RE: Rodzinne i 500 plus

A dlaczego mąż pobiera rodzinne skoro dziecko z nim nie mieszka i jak może Pani nie wiedzieć gdzie mieszka i pracuje Pani mąż ? Jesteście rodziną to raz a dwa skoro on Pani oddaje świadczenia ze Szwecji to musi Pani z nim mieć kontakt.

Nie żyjemy razem. Nie chodzi mi o nasz związek.

Ostatnia edycja:

Zyjecie czy nie...macie wspolne dziecko i tylko w 1 kraju moga byc pobierane na nie swiadczenia.

W świetle prawa jesteście razem. I tak jak @Karolla napisała zachodzi koordynacja ... świadczenia z 1 kraju się należą.

agnes7811 napisał:
. Czy zasiłek rodzinny nie jest świadczeniem wychowawczym podobnie jak 500 plus, placonym z innego paragrafu i na innych zasadach każde z nich?
zarówno zasiłek rodzinny jak i 500+ są to świadczenia rodzinne wg Rozporządzenie parlamentu europejskiego i rady (WE) nr 883/2004 i podlegają koordynacji.

Ostatnia edycja:
Dzień dobry. Złożyłam w MOPR pismo w którym opisałam całą sytuację, tak jak w poście. Poprosiłam o informację czy ojciec miał prawo wpisać Córkę we wniosku, podczas kiedy na stałe ze mną mieszka i u mnie jest zameldowana. Uzyskałam informację, że z protokołu Sądu wynika, że Córka ma prawo zamieszkiwać z ojcem w jego mieszkaniu, w związku z powyższym MOPR miał podstawę, by uznać że ww. tworzą rodzinę w rozumieniu art. 2 pkt 16 ustawy z dnia 11 lutego 2016r. Dokładnie przeczytałam ów artykuł i wg mnie nie został spełniony warunek opieki naprzemiennej (ojciec zabiera Córkę sporadycznie, nie przebywa u niego nawet 1/3 czasu w ciągu roku). Napisałam w piśmie, że nie sprawujemy opieki naprzemiennej i nigdy takiego oświadczenia nie podpisałam. MOPR w piśmie do mnie nie odniósł się do tej kwestii. W dalszej części pisma poprosiłam o informację, jakie świadczenia na naszą Córkę pobiera ojciec, na co MOPR odpowiedział, że nie może udzielić mi informacji bo nie jestem stroną w sprawie. Bardzo proszę o informację, do kogo powinnam zwrócić się z pismem i jakiej treści aby dowiedzieć się czy miał prawo wpisać Córkę i zaliczyć Ją do składu swojej rodziny i czy pobiera na Nią świadczenia? W dniu 2 lipca złożyłam wniosek o 500+ na Córkę i dostałam na meila decyzję przyznającą świadczenie. Wcześniej nigdy nie korzystałam z żadnych świadczeń wypłacanych przez MOPR. Nie mam pewności czy ojciec Córki również nie złoży takiego wniosku. Jeżeli tak by się stało, czy MOPR nie przyzna mu takiego świadczenia w połowie (i mi w połowie) biorąc pod uwagę jakiej odpowiedzi mi udzielił? Na koniec dodam, że mam uzasadnione obawy o stronniczość w tej instytucji, wiem że pracują tam jego koleżanki. Czy mogę zwrócić się z pismem do Urzędu Miasta (pod który podlega MOPR)? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź. Z góry dziękuję.

Kwestia, co chcesz osiągnąć?
Skoro na ten moment masz przyznane świadczenie to najprawdopodobniej ojciec nic w tej chwili nie pobiera bo to by wyszło podczas przyznawania.
Na martwienie się co będzie jak złoży wniosek przyjdzie czas jeśli faktycznie to zrobi.
To, że w wyroku nie ma ograniczenia władzy rodzicielskiej i córka ma prawo zamieszkiwać z ojcem to nie jest opieka naprzemienna.
Jeśli złoży, MOPS powinien sprawdzić gdzie córka faktycznie mieszka.

A jeśli dalej chcesz ciągnąć temat poprzednich okresów to MOPS podlega pod prezydenta/burmistrza. Więc skargi bezpośrednio tam można kierować. Albo do ministerstwa. Ba, widziałem już skargę do Kancelarii Prezydenta. I o dziwo zareagowali na nią.

Kwestia czy bardzo chcesz się z nimi kopać. A skoro na Twoje pismo odpowiedzieli jak odpowiedzieli to ich stanowisko znasz.

Emp@tia 500+ UPO

Dzień dobry
Piszę w takiej sprawie, składałem wniosek o 500+ przez internet przez profil zaufany na stronie emp@tia i chciałbym się dowiedzieć czy po otrzymaniu UPO należy coś jeszcze zrobić podpisać je jakimś oprogramowaniem czy jak? Wniosek składałem 22 lipca a na następny dzień otrzymałem UPO na maila, od tamtego czasu nie otrzymałem żadnych informacji nie jestem pewien czy wszystko jest okej i nie wiem czy nie złożyć wniosku jeszcze raz, tym razem tradycyjnie w placówce, może ktoś się orientuje w temacie i jest w takiej samej sytuacji co ja, bardzo bym prosił o informacje.

RE: Emp@tia 500+ UPO

Nic nie musisz robić tylko cierpliwie czekać. Tylko ja zakładałem wniosek poprzez swój bank. W moim przypadku wniosek zakładałem 1 lipca i od razu otrzymałem upo a następnego dnia maila z gminy o przyznaniu świadczenia a 15 lipca wpłynęły już pieniążki na konto.

RE: Emp@tia 500+ UPO

Nic nie rób, w większych miastach jest dużo wniosków. Jak będzie coś nie tak to dostaniesz informację, że trzeba coś dostarczyć.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

500 plus na pierwsze dziecko

Witam
Proszę o poradę mieszkam i pracuje 7 msc w Polsce a sezonowo zjezdzam do kraju partnera. Mamy córeczkę. złożyłam papiery na 500 plus na dziecko i dalej czekam. Oczywiście z kraju partnera nic nie pobieram. Jakie dokumenty z kraju partnera sa są potrzebne do przedłożenia w Pl.??

edit; mam meldunek stały w Polsce , większość miesięcy mieszkam w Pl, nie mamy założonego gospodarstwa z racji tego iż nie jesteśmy małżeństwem.

RE: 500 plus na pierwsze dziecko

czy partner mieszka w jednym z krajów UE? i gdzie mieszka dziecko?

elina1008 napisał:
nie mamy założonego gospodarstwa z racji tego iż nie jesteśmy małżeństwem.
ustawodawca nie zagląda wnioskodawcom do łóżek i lodówek :) wystarczy, że jest ojcem

Czy należy się 500+

Mam pytanie,otóż osoba doznała wypadku jeździ na wózku inwalidzkim ,ma niesprawne tylko nogi. Pobiera najniższa rentę inwalidzką. Zostala przez ZUS znana za calkowicie czasowo niezdolną do pracy.
Posiada wyższe wykształcenie ekonomiczne,nie pracuje,jeździ samochodem przystosowanym do swojego inwalidztwa,mieszka z bliska rodziną.Moje pytanie to czy taka osoba może otrzymać 500+?czy być uznana za całkowicie niezdolna do samodzielnej egzystencji? czy są jakieś kryteria przyznawania tego świadczenia oczy można sie z nimi zapoznać?Z gory dziękuje.

500 plus dla niepełnosprawnych to świadczenie dla osób, które wymagają długoterminowej opieki, są niesamodzielne.
Ubiegać się o nie mogą osoby spełniające poniższe kryteria:

- Osoby, które ukończyły 18 rok życia,
- są niezdolne do samodzielnej egzystencji - co potwierdza stosowne orzeczenie
- Początkowo 500 plus miały otrzymywać tylko osoby, które nie pobierają świadczeń lub ci, którzy pobierają świadczenia wynoszące mniej niż 1100 złotych. Wprowadzono jednak poprawkę, w myśl której to kryterium dochodowe wzrosło do 2250 zł.

Wnioski można pobrać ze strony ZUS, wypełnić i złożyć.
Natomiast rozpatrywane one będą od 1 października.

Źródło Exspress Ilustrowany.

Ostatnia edycja:
później kolejną poprawkę wprowadził Senat :) wracając do 1600.

Decyzja o przyznaniu 500+

Witam.
Planujemy z żoną nieformalną separację. Żona potrzebuje czasu by pozbierać swoje życie, uczestniczy w różnych terapiach, ma założoną niebieską kartę w związku ze stosowaniem przemocy wobec starszego syna.
Ustaliliśmy, że wyprowadzę się wraz z nim, kupiłem mieszkanie w pobliżu, wyposażam je, niebawem planujemy z synem przeprowadzkę.

Przedyskutowaliśmy też kwestię 500+ i w mym najgłębszym przekonaniu żona zgodziła się bym tylko ja złożył wniosek. Tak też uczyniłem następnego dnia po naszej rozmowie.
Okazało się jednakowoż, że żona ubiegła mnie, złożyła wniosek z tą samą datą, ale w nocy, jakieś 8 godzin przede mną.

Wiem to wszystko od urzędu, który prosi mnie teraz bym zanim zapadnie decyzja, w ciągu 7 dni złożył jakieś swoje stanowisko lub wnioski.

W tej jeszcze chwili dziecko wychowujemy wspólnie, tworzymy jedno gospodarstwo domowe. Ciężar jego utrzymania spoczywa w przeważającej części na mnie, w tym wszelakie wydatki związane z synem. Żona dokłada się, ale w zakresie rzeczy dodatkowych, różnych wydatków ekstra, takich o których zresztą sama wyłącznie decyduje. Odwiedził nas pracownik OPS, zebrał oświadczenia o powyższym stanie, o naszych wydatkach, przesłał do urzędu konkluzję, że opiekę sprawujemy wspólnie. Co zabawne, żona podpisała beztrosko oświadczenie, że mieszkając pod jednym dachem tworzymy odrębne gospodarstwa domowe, a syna utrzymuje ona sama. To kompletna nieprawda i można to bez trudu wykazać.

Co zrobić by jednak ta decyzja urzędu nie mogła pójść wedle obowiązującej zasady – kto pierwszy, ten lepszy? Dzień kalendarzowy wniosków jest ten sam. Na ile rozstrzygająca jest godzina z systemu elektronicznego? Czy to można jakoś podważać? Czy kwestia nakładów na utrzymanie rodziny i syna może tu jednak mieć jakieś znaczenie? Kwestia składania przez żonę ewidentnie nieprawdziwych oświadczeń?

Poproszę o jakieś sugestie.

Pozdrawiam, Piotr

Powrót