500+ cz. 2

• Autor wątku Autor wątku madzia1314
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: Zwrot 500+ z powodu urodzenia drugiego dziecka

Tak, na pierwsze mam alimenty.

moim zdaniem nie (na logikę może i Pani z GOPS ma rację) ale wg Ministerstwa w takiej sytuacji świadczenie się nalezy

I od razu Pani z GOPSU powiedziała, żeby wziąć zarobki ojca dziecka. Przeciez on mi nie da. W każdym razie mam się zgłosić do 7 dni od otrzymania pisma. Zobaczymy jakie paragrafy będzie podawać jako uzasadnienie. Dziękuję serdecznie za odpowiedzi.

nie musi dawać GOPS ma dostęp do danych z rozliczeń podatkowych

Ostatnia edycja:
RE: Urząd Wojewódzki nie weryfikuje mojego wniosku 500+ i rodzinne

Z poradnika 500+:
Organ właściwy - oznacza to wójta, burmistrza lub prezydenta miasta, właściwych ze względu na miejsce zamieszkania osoby ubiegającej się o świadczenie wychowawcze lub otrzymującej świadczenie wychowawcze.
Czyli nie wojewodę, aczkolwiek zgodnie z KPA wojewoda powinien przekazać wniosek do właściwego organu, tj. Prezydenta Gdańska.

Jak sprawa jest we właściwym miejscu, to 2. post z poradnika: https://forumprawne.org/prawo-admin...pisac-skuteczne-pisma-do-urzedu-poradnik.html, czyli ponaglenie organu do wydania decyzji.

Dla udowodnienia dochowania terminu na złożenie wniosku warto by mieć potwierdzenie wpływu oryginalnego wniosku do wojewody.

Ostatnia edycja:

loonatic napisał:
Czyli nie wojewodę, aczkolwiek zgodnie z KPA wojewoda powinien przekazać wniosek do właściwego organu, tj. Prezydenta Gdańska

a co powiesz na to, że wniosek został złożony do Prezydenta i przekazany do Wojewody? :D
nie słyszałaś o koordynacji?

No tak,tu zachodzi koordynacja. Jednak z postu nie wiadomo na jakim etapie jest sprawa,co się w niej działo.

Agnieszka3M napisał:
moim zdaniem nie (na logikę może i Pani z GOPS ma rację) ale wg Ministerstwa w takiej sytuacji świadczenie się nalezy

Byłam w GOPSIE i jednogłośnie wszystkie Panie powiedziały, że skoro w akcie urodzenia obojga dzieci jest ten sam ojciec, to należy on do składu rodziny i od dnia urodzenia drugiego dziecka muszę zwrócić przyznane świadczenia na pierwsze dziecko, mimo że pierwsze ma zasądzone alimenty. Mimo, że dzieci wychowuje sama, bez jego pomocy. Dodatkowo Panie powiedziały, że nic straconego, bo pierwsze dziecko nie będzie miało 500+, ale jak złoże wniosek o świadczenie to dostanę na drugie. Przy czym będę musiała wpisać ojca do składu rodziny, co spowoduje że będziemy w związku nieformalnym mimo, że z nim nie żyje. I weź tu człowieku bądź mądry. Co bym nie zrobila, to i tak go wpiszą. Tłumaczyłam, że sama wychowuje dzieci, to uparcie dążą do tego żeby w papierach było, że jesteśmy w związku. Dodam, że na młodsze dziecko składałam wniosek o kosiniakowe, bo pobieram zasiłek z Urzędu Pracy dla matek samotnie wychowujących dziecko i nic więcej. Panie powiedziały, że niepotrzebnie starałam się o kosiniakowe dla młodszego oraz rodzinne na starsze dziecko, bo nie byłoby teraz problemu. Z tym, że świadczenia na dziecko starsze mam od kilku miesięcy przed narodzeniem młodszego. Panie powiedziały,że każdy organ ma inną interpretację definicji samotna matka. Ręce opadają. Powiedziały, że jak przyjdzie decyzja jak mi się nie podoba to mam prawo się odwołać.

Tyle tu bzdur, że nie wiem od czego zacząć. Aż musiałem przeczytać kilka razy.
Zanim się rozpiszę to pytanie, bo nie wyłapałem nigdzie. We wniosku występujesz jako panna? Ojciec dzieci nie jest mężem?

Tak, mój stan cywilny to panna i tak też podawałam we wnioskach. Ojciec dzieci nie jest moim mężem.

Ok.
Jeżeli faktycznie nie wychowujecie z ojcem wspólnie dzieci to nie musisz go wpisywać do rodziny. Ty, dwójka dzieci i tyle.
Na drugie dziecko faktycznie nie należy się nic poza rodzicielskim ale na pierwsze już jak najbardziej i wychowawcze i rodzinne (oczywiście jeśli dochód nie przekracza).
Jeśli Panie z GOPS-u uważają inaczej to jak najbardziej mogą wszcząć postępowanie i najpierw uchylić decyzję a później żądać zwrotu nienależnych. Bardzo chciałbym zobaczyć uzasadnienie tej decyzji i na co się w niej powołają.
Nic sama nie dopisuj. Czekaj na jakiś ruch z ich strony. Wszczęcie postępowania do starej sprawy albo wezwanie do nowych wniosków.

1991RB napisał:
Panie powiedziały,że każdy organ ma inną interpretację definicji samotna matka.
A to to już w ogóle ciekawe. Akurat definicja osoby samotnie wychowującej jest jasna.

Musiałam jedynie napisać oświadczenie, że urodziłam dziecko, które posiada ojca. Dodałam do oświadczenia, że dziecko wychowuję bez pomocy ojca.

Też jestem bardzo ciekawa jakie będzie uzasadnienie decyzji. Panie powtarzały w kółko, że ojciec ma widniec w składzie rodziny, ale nie powoływały się na żadne przepisy.

Przypomniało mi się jeszcze jedno. Pani w GOPSIE "poradziła" żebym pozwala ojca o alimenty i sprawy nie będzie ;)

Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Jak będę miała nowe wieści, chętnie napiszę o zasięgnę porady. Pozdrawiam

Program 500 plus po zmianach.

Dzień dobry,
Czy rodzice żyjący w związku nieformalnym, ale w przypadku gdzie ojciec uznał dziecko za swoje oraz ich dochody nie przekraczają wymaganego progu do otrzymywania świadczeń dostaną 500+ plus?
Chodzi mi konkretnie o to jak interpretować nowe przepisy ws. Samotnych matek które muszą składać wnioski o alimenty aby uzyskać świadczenia z programu plus. Czy rodzic który nie ma ślub, ale żyje z malzonkiem w swietle prawa i tak jest samotnym rodzicem i nie może starać się o 500 plus w inny sposób niż poprzez zasadzenie wcześniejszych alimentow?

Dzięki za odpowiedz

RE: Program 500 plus po zmianach.

Mathewsobol napisał:
Czy rodzic który nie ma ślub, ale żyje z malzonkiem

wychowuje dziecko z osobą, która jest w związku z małżeńskim? tzn. panna ma dziecko z żonatym i z nim żyje?
w takiej sytuacji nie jest samotną matką

RE: Program 500 plus po zmianach.

Agnieszka3M napisał:
wychowuje dziecko z osobą, która jest w związku z małżeńskim? tzn. panna ma dziecko z żonatym i z nim żyje?
w takiej sytuacji nie jest samotną matką

Chodzi mi o taki przykład, mam dziewczynę spodziewamy się dziecka będzie to nasze pierwsze dziecko, nie mamy ślubu, ale będziemy żyć razem dziecko zostanie uznane. Nasze zarobki nie przekraczają progu 800 zl na członka rodziny. Czy w takim przypadku należy nam się 500 plus, ponieważ słyszałem że bez zasadzenia alimentów przez matkę nie otrzymamy 500 plus

Pytanie jak to teraz jest....
Matka z dwójką dzieci po rozwodzie z ojcem dzieci

czy jak do tej pory nie będzie problemów z 500+ na drugie dziecko?

Czy są jakieś progi dochodowe... bo słyszałam że robią problemy z dochodami mimo iż na 2 dziecko nie ma takowych.

Komu 500+

Dzień dobry.
Mam takie zapytanie dotyczące świadczenia wychowawczego (500+).
Pytam w imieniu znajomych, którzy żyją w konkubinacie od 5 lat.
On ma troje dzieci z poprzednich związków, a ona tj. obecna jego partnerka zaszła z nim w pierwszą swoją ciążę. Czyli dla niego to będzie czwarte dziecko, a dla niej pierwsze.
W takim razie - komu z nich przysługuje świadczenie wychowawcze, bo gdyby ojcu dziecka, to było by to jego czwarte dziecko i w tym przypadku próg dochodowy (800 zł) nie był by brany pod uwagę. Ale jakby miała by pobierać to matka, to z uwagi iż jest to jej pierwsze dziecko, to tyczy się jej próg dochodowy na pierwsze dziecko.

P.S. zapomniałem dodać, iż ojciec nie wychowuje osobiście swoich dzieci z poprzednich związków. Płaci na nie tylko alimenty.
Zatem byłby to konkubinat z jednym dzieckiem.

Prosił bym uprzejmie o wyjaśnienie nie tej kwestii.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
RE: Komu 500+

Narodzone dziecko jest traktowane jako 1wsze - we wniosku o 500+ wymienia się wszystkie dzieci ALE te, z którymi prowadzi się wspólne gospodarstwo domowe obojętnie czy dla pana czy dla pani.

Powrót