500+

• Autor wątku Autor wątku demagogia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
vorten napisał:
Wprowadzili to po to bo "przedsiębiorcze mamusie" nagle robiły się samotne i nie podawały ojca dzieci w składzie rodziny.
Miała jedna z drugą dochód 0 zł i ciągnęła 500 zł na pierwsze dziecko, a tatuś przynosił do domu grube tysiące.
Nie jest to rozwiązanie idealne ale coś musieli wymyślić.
.

No cóż, ja uważam się za przedsiębiorczą mamusię. Chociaż nie w takim kontekście, o którym piszesz:D
Pracuję zawodowo na pełen etat i sama wychowuję dwójkę dzieci:cool:

Czas na decyzję 500+, becikowe.

Witam. Jaki jest czas od złożenia kompletnego wniosku na otrzymanie decyzji dotyczącej "500+" oraz "becikowego" po 1 lipca 2016r.?
Wszędzie w mediach jest informacja :
"W przypadku wniosków złożonych po 1 lipca 2016 roku będzie obowiązywała następująca zasada: w przypadku kompletnego druku złożonego do 10. dnia miesiąca włącznie, decyzja i wypłata za ten miesiąc nastąpi do jego końca. Wniosek złożony po 10. dniu miesiąca będzie oznaczał, że decyzja i wypłata będą najpóźniej ostatniego dnia kolejnego miesiąca - ale z wyrównaniem za cały ten miesiąc, w którym złożyliśmy wniosek."

Natomiast tak Dyrektor jak i pracownicy mojego MOPS-u twierdzą, że na rozpatrzenie wniosku mają 30 dni.

Jak to się ma jedno do drugiego ? Kto ma rację ?

RE: Czas na decyzję 500+, becikowe.

zasadniczo to nikt, obecnie w przypadku wniosków na nowy okres 500 -wniosek do 31. 08 - rozpatrzenie do 31.10 itd, (w rodzinnych do 30.11)
ale co do zasady stosujemy kpa - jeżeli wniosek jest kompletny to wydaje się decyzje niezwłocznie

RE: Czas na decyzję 500+, becikowe.

Dziękuję. Pytam ponieważ tak przy składaniu wniosków jak i w odpowiedzi na skargę od dyrektora mojego
Mops-u usłyszałam, że na rozpatrzenie mają 30 dni co nijak się ma do tego co wyżej napisałam. I tak jak mówili decyzję wysłali w 30 dniu od złożenia wniosku. Jestem w trakcie pisania odpowiedzi na odpowiedź na skargę i nie wiem co napisać ;-(

pomocy 500 plus

Jestem mama samotnie wychowującą dziecko.
Pobieram 500 plus .Nie mam zasądzonych alimentów tylko na zaświadczenie od byłego partnera.
Teraz powiedzieli mi w MOPS że muszę mieć zasądzone alimenty .
Czy to jest zgodne z prawem obecnym?
Dlaczego prawo działa wstecz?
Przecież to są koszty sądowe na które mnie nie stać.
PRZERAŻONA JESTEM

RE: pomocy 500 plus

Zasady dotyczące 500+ nieco się zmieniły w tym roku i rzeczywiście potrzebny jest wyrok sądu zasądzający alimenty (lub ugoda przez sąd klepnięta). Prawo nie działa wstecz, nikt nie zabierze Ci świadczenia, które już pobrałaś.

RE: pomocy 500 plus

Marta02 napisał:
nikt nie zabierze Ci świadczenia, które już pobrałaś.
chyba, że złożyła niezgodne z prawdą oświadczenie co do alimentów

annadubaj napisał:
Przecież to są koszty sądowe na które mnie nie stać.
jakie koszty? tylko papieru, znaczka i dojazdu na sprawę

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo za odpowiedź
Nie jestem osobą biegłą w tych sprawach.Natomiast niepotrzebny jest sarkazm względem kosztów rozprawy.Myślałam że są duże koszty rozprawy i tylko dlatego z byłym partnerem nie skierowaliśmy się do sądu.
Teraz sprawę zaklepie sąd.
Mam na to 3 miesiące.

500+ Staż Unijny

Czy staż unijny wlicza się do dochodu w 2017? dzwoniłem do MCPR powiedzieli że od tego roku się wlicza gdzie takie konkretne zmiany zaszły? Dziękuje z góry

Topik85 napisał:
Czy staż unijny wlicza się do dochodu w 2017? dzwoniłem do MCPR powiedzieli że od tego roku się wlicza gdzie takie konkretne zmiany zaszły? Dziękuje z góry

nie wiem gdzie zaszły, ale mi Panie w mops jak składałam na 500+ tez powiedziały ze teraz staż unijny się wlicza do dochodu.

RE: 500+ Staż Unijny

ustawa z dnia 7 lipca 2017 r. o zmianie niektórych ustaw związanych z systemami wsparcia rodzin

Witam
Jestem po rozwodzie, mam dwuletniego syna z tego małżeństwa. Pobieram 500+ oraz rodzinne z dodatkiem na urlop wychowawczy. Mam nowego partnera z którym chce zamieszkać. Czy dochody mojego partnera będą się wliczaly do obliczenia prawa do rodzinnego i 500+?

RE: 500+ Staż Unijny

Chyba, że się już skończył. Wtedy się nie wlicza.

kropka_25 napisał:
Witam
Jestem po rozwodzie, mam dwuletniego syna z tego małżeństwa. Pobieram 500+ oraz rodzinne z dodatkiem na urlop wychowawczy. Mam nowego partnera z którym chce zamieszkać. Czy dochody mojego partnera będą się wliczaly do obliczenia prawa do rodzinnego i 500+?

Dopóki nie będziecie mieć wspólnego dziecka to nie.

2zona napisał:
Dopóki nie będziecie mieć wspólnego dziecka to nie.

A jeśli weźmiemy ślub a nie będzie wspólnego dziecka?

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

500+ a "milcząca zgoda"

Organ ma miesiąc na ustosunkowanie się do złożonego wniosku o świadczenie 500+. Jeżeli wnioskodawca nie został wezwany do uzupełnienia wniosku ani nie został poinoformowany o szczególnej zawiłości jego sprawy w przeciągu tego miesiąca, czy uznaje się, że świadczenie 500+ na mocy "milczącej zgody" organu przysługuje na wszystkie dzieci, które obejmuje wniosek?

500 +

Witam.
W Sierpniu złożyłam wniosek o świadczenie 500+ ponieważ mój dochód nie przekracza progu dochodowego, w ubiegłym roku również ubiegałam się o świadczenie i zostało mi przyznane ( ojciec dziecka ma zasądzone alimenty sądownie, pracuje za granicą, nie byliśmy małżeństwem ), otrzymałam jednak odpowiedź że mój wniosek został przekazany do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w związku z przebywaniem członka rodziny poza granicami Polski. Tu nasuwa się moje pytanie czy ojciec mojego dziecka z którym mam kontakt 2x w roku gdy zabiera córkę na weekend jak jest w PL "właściwie" nazywany jest członkiem rodziny ? Czy istnieje możliwość że MOPS będzie brał pod uwagę jego dochody przy ustalaniu świadczenia wychowawczego ?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót