500+

• Autor wątku Autor wątku demagogia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
500+ a alimenty z funduszu alimentacyjnego? dochód nieopodatkowany

Witam,
wraz ze wnioskiem o uzyskanie świadczenia z funduszu alimentacyjnego należy dołączyć oświadczenie o dochodzie, który nie podlega opodatkowaniu. Czyli dochód z 500+ trzeba również wliczać do zaznania o dochodzie nieopodatkowanym?

Ostatnia edycja:
Utrata 500+

Dzień dobry, zastanawiam sie czy nie utrace prawa do zasiłku 500% przy nowych warunkach. Gdyż przez 2 lata pracowałam w firmie na całym etacie, w marcu 2016 wróciła dziewczyna z macierzyńskiego urlopu i miałam zostać pracować na pół etatu. Pracodawca bym całkiem nie odeszła zamkną mi umowę i po 2 dniach wystawił nową bym miała dochód utracony. Dzięki temu otrzymałam wszystkie świadczenia w tym 500+. I tu się zastanawiam, bo wprowadzone zostały zmiany odnośnie :
Zmiany w ustawie z 11 lutego 2016 r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci zawarte w projekcie ustawy o zmianie niektórych ustaw związanych z systemami wsparcia rodzin.

1) wyłączenie stosowania mechanizmu utraty dochodu w przypadku utraty zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, w tym pozarolniczej działalności gospodarczej przez daną osobę oraz ponownego zatrudnienia tej osoby w krótkim odcinku czasu u tego samego pracodawcy, zleceniodawcy lub zamawiającego dzieło lub ponownie rozpocznie pozarolniczą działalność gospodarczą

Czy mnie to bedzie dotyczyło? i to co było rok temu może mieć wpływ na tegoroczne składanie wniosku?

zasiłek 500+ rodzinne

Witajcie - jeżeli mój mąż pracuje na Polskiej umowę, i otrzymuje Polskie wynagrodzenie nie przekraczające progów dochodowych do otrzymania zasiłków/ świadczeń - ale jest delegowany do pracy, gdzie przebywa poza granicami Państwa, i gdzie wg rozporządzeń obliguje koordynacja systemu zabezpieczenia społecznego - to czy mogę pobierać legalnie świadczenia? czy muszę zgłaszać fakt delegacji?

Witajcie - jeżeli mój mąż pracuje na Polskiej umowę, i otrzymuje Polskie wynagrodzenie nie przekraczające progów dochodowych do otrzymania zasiłków/ świadczeń - ale jest delegowany do pracy, gdzie przebywa poza granicami Państwa, i gdzie wg rozporządzeń obliguje koordynacja systemu zabezpieczenia społecznego - to czy mogę pobierać legalnie świadczenia? czy muszę zgłaszać fakt delegacji?

Dzień dobry. Mam pytanie czy będą potrzebne jakieś zaświadczenia, oprócz orzeczenia o niepełnosprawności, np. o dochodach z zakładu pracy aby uzyskać świadczenie wychowawcze na nowy okres jeżeli składam wniosek na pierwsze (dziecko z orzeczeniem o niepełnosprawności) i drugie dziecko, czy dochody będą sprawdzane z automatu przez urząd? Na poprzedni okres składała żona, teraz ja będę składał. Jedyne dochody jakie mamy to dochody z mojej pracy. Żona jest zarejestrowana w UP jako bezrobotna bez prawa do zasiłku i jest bez żadnych dochodów. Wniosek o świadczenie będę składał przez bank.

Ostatnia edycja:
Nie było utraty dochodu, a pracuje już nieprzerwanie od 1996 roku w jednej firmie.

Kredyt hipoteczny a 500 plus

Witam. Piszę w sprawie świadczenia 500 plus. Otóż mam jedno dziecko. Dochód na członka rodziny przekracza o kilkadziesiąt złotych kwotę 800 XL netto. Pracuje tylko maz. Ja jestem bezrobotna. Jednak splacamy co miesiąc kredyt hipoteczny. Czy w związku z tym mops będzie brał to pod uwagę. Czy może pomniejszyc dochód o kwotę kredytu?

RE: Kredyt hipoteczny a 500 plus

Kredyt nie pomniejsza dochodu i nie jest brany pod uwagę.

Witam mam pytanie odnośnie 500+ na pierwsze dziecko a mianowicie: w październiku 2016 skończył mi się urlop rodzicielski pracodawca nie przedłużył umowy i od razu zarejestrowałam się w urzędzie pracy gdzie przyznano mi zasiłek dla bezrobotnych. Na zasiłku byłam do połowy stycznia bo podjęłam pracę. Czy składając wniosek muszę przedłożyć zaświadczenie o zarobkach czy nie bo dochód cały czas miałam ( zasiłek dla bezrobotnych rozliczony w picie ). Pozdrawiam.

500+ zmiany dla samotnych matek

Witam jestem panną mam dwojke dzieci ( z tym samym ojcem ) Na 7letnia córke mam zasadzone alimenty 400zl i na 4letniego synka 500zl we wrzesniu bede miała trzecie dziecko tylko z innym patnerem gdzie nie jestesmy razem i nie bede miec zasadzonych alimentow bo niechce wystepowac. Czy tylko na 1 dziecko musze donies ze mam zasadzone alimenty by moc dostac na pierwsze dziecko 500+ ( bo licza dochody) a drugie i nastepne naleza sie bez dochodu ? i nie musza na nastepne donosic zasadzonych alimentow

RE: 500+ zmiany dla samotnych matek

nie, dostaniesz 500+ na dziecko, na które nie będziesz miała zasądzonych alimentów.
Pierwsze dziecko to najstarsze dziecko

Urlop wychowawczy - zasiłek wychowawczy + 500

Witam

Mam do Państwa pytanie, przeczytałem już szereg stron na ten temat, aczkolwiek konkretnej odpowiedzi nie uzyskałem. Moja partnerka zaczyna niebawem urlop wychowawczy, byliśmy święcie przekonani, iż będzie jej się należeć zasiłek wychowawczy po czym MOPSIK sprowadził nas na ziemię.

Moje pytania brzmią:

1. Jak Partnerka idzie na urlop wychowawczy to ten zasiłek należy się Jej jak psu micha?;
2. Czy 500+ oraz Zasiłek wychowawczy należy jej się?;

Prosiłbym o odpowiedzi, może ktoś z Was ma podobną sytuację. Niestety dręczy mnie to a chciałbym aby coś nas nie ominęło.

Dziękuje uprzejmie za odpowiedzi.

RE: Urlop wychowawczy - zasiłek wychowawczy + 500

COLINEK napisał:
1. Jak Partnerka idzie na urlop wychowawczy to ten zasiłek należy się Jej jak psu micha?;
2. Czy 500+ oraz Zasiłek wychowawczy należy jej się?;
zarówno świadczenia rodzinne jak i 500+ zależą od dochodu, w zasadzie od Twojego dochodu

Sprzedaż akcji program 500+

Witam wszystkich. W 2016 roku poznałem dziewczynę z trójką dzieci lecz bylem zmuszony sprzedać trochę akcji które mam w spadku po Tacie. Teraz urodziła nam się córeczka i jesteśmy w trakcie załatwiania 500+. I tu mam pytanie czy dostaniemy zasiłek 500+ na córkę i czy nie odbiorą przyznanego zasiłku na jej trójkę dzieci. Za odpowiedź z góry dziękuję

RE: Sprzedaż akcji program 500+

Jeśli w 2016r. to jest to dochód, którego się nie utraci. Dochód z PIT-38 dzielisz na 12 m-cy.
Będzie liczony na nowy okres.
Na obecny zasiłek nie ma wpływu bo to nie jest dochód uzyskany.

Kiedy sprzedałeś i w picie za który rok to rozliczyłeś?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót