500+

• Autor wątku Autor wątku demagogia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
208,83 * liczba ha przeliczeniowych / ilość osób w rodzinie.

500 plus kilka wątpliwości

Mam kilka pytań odnośnie 500 plus. Pytam tutaj bo mam nadzieję że udzielicie mi fachowej odpowiedzi
Otóż z 500 plus w Łodzi dzieją się prawdziwe cuda a urzędnicy interpretują ustawę jak im się żywnie podoba, w związku z tym proszę o wyjaśnienie kilku kwestii
1 | Czy od chwili złożenia wniosku załóżmy 23 kwietnia, gmina ma 3 miesiące na wydanie decyzji i WYPŁATĘ ŚWIADCZENIA ?
Urzędnik poinformował mnie że na wydanie decyzji owszem, ale wypłatę świadczenia mogę otrzymać do końca następnego miesiąca czyli do ostatniego dnia sierpnia . Dlaczego, ano dlatego że wniosek złożyłam po 10 kwietnia :o Podobno gdybym złożyła przed 10 kwietnia to pieniądze byłyby na koncie najpóźniej do 30 lipca. :o
2| Czy jeżeli zostaję wezwana do uzupełnienia wniosku to termin oczekiwania znów wynosi 3 miesiące od daty uzupełnienia ? Tak powiedziała urzędniczka mojej koleżance po tym jak drugi raz zaniosła akt zgonu męża.

Dakota ja w Łodzi złożyłem wniosek 7 kwietnia. Świadczenie dostałem 28 czerwca a decyzji nie dostałem do dnia dzisiejszego ;). Czekam do 8 lipca aby im się "przypomnieć".

Prawdą jest, że po uzupełnieniu braków w dokumentach bieg sprawy leci od nowa.
Pytanie czy koleżanka napisała w pierwotnym wniosku, że załącza akt zgonu? Jeżeli tak to ma podkładkę, że urząd dostał już ten papier i bezpodstawnie wzywa do uzupełnienia.
Ja jestem zwolennikiem wnioskowania elektronicznego bo mamy wszystko zapisane z załącznikami i urzędowi ciężko kombinować bo wydał UPO, że otrzymał wszystko.

Toż to jakaś paranoja. W takim wypadku urzędnicy w Łodzi będą przedłużać to co najmniej o pół roku. Ja sładałam w wersji papierowej i niby wszystkie dokumenty były . mam potwierdzenie złożenia wniosku. Jednak po wielokrotnej próbie dodzwonienia się na Urzędniczą gdy w końcu się tam dodzwoniłam dowiedziałąm się że urzędnik z jednego punktu przyjmującego wnioski może kierować się innymi wytycznymi odnośnie potrzebnych dokumentów niż urzędnik z drugiego punktu.

Jeszcze jedno. Koleżance z pracy kazano donieść zaświadczenie o dochodach z maja. :rolleyes: Wniosek złożyła 19 kwietnia. Jest nianią na umowie nianiowej. Ma umowę na czas nieokreślony . Stała pensja . Czy urzędnik miał podstawę prawną by wymagać takiego zaświadczenia. ?

jeżeli rozpoczęła pracę w kwietniu to jest to jest dochód uzyskany i trzeba okazać zaświadczenie o dochodzie w miesiącu następnym czyli w tym przypadku z maja

Tyle że umowę ma od stycznia 2016 roku :rolleyes:
Gdzie w ustawie jest napisane że od chwili uzupełnienia wniosku czas oczekiwania wynosi znów 3 miesiące ?

Art. 49.
2. Ustalenie i wypłata świadczenia wychowawczego, (...) następuje w terminie 3 miesięcy licząc od dnia złożenia wniosku z prawidłowo wypełnionymi dokumentami.

Jeśli wniosek był niekompletny to termin nawet nie zaczął biec.

Co do zaświadczenia za maj to nie wiem o co chodzi. Jeśli koleżanka zaczęła pracę w styczniu to liczy się dochód z lutego.

Właśnie dostałem decyzję a więc tak wyglądał w moim przypadku harmonogram

7 kwietnia złożenie wniosku

23 czerwca wydanie decyzji

28 czerwca wypłata świadczenia

1 lipca nadanie listu z decyzją

7 lipca nadejście listu z decyzją.

Wyrobili się równo w 3 miesiące ;)

Wniosek puściłem przez internet i zasypałem ich od razu taką ilością załączników aby na pewno o nic nie wzywali. Połowa z nich nie była nawet potrzebna ale nigdzie nie jest ustalony górny limit dokumentów więc "w razie czego" dołączyłem.

Zlozylam wniosek 1 kwietnia. Wychowuje samotnie corke,ojciec dziecka jest pozbawiony praw rodzicielskich ,ma zasadzone alimenty ktorych nie płaci,pobieram swiadczenie z FA.Nigdy nie blismy malzenstwem. Nie jest czlonkiem mojej rodziny ,ktora wg definicji samotnie wychowujacego rodzica tworze tylko ja i corka (w rzeczywistosci tez mieszkamy same). Pytanie - czy słusznie moj wniosek o swiadcznia MOPS przekazal do ROPSu i beda badac koordnacje??? Czy sam fakt ze ojciec biologiczny dziecka jest wpisany w akcie urodzenia jest do tego wystarczajaca przesłanka?

Czy skoro moje dokumenty sa w ROPSie a minely juz 3 miesiace od zlozenia wniosku, bieg sprawy liczy sie ponownie od momentu wpłyniecia dokumentow do ROPSu?

Ostatnia edycja:
500 + czy się należy?

Witam,
Posiadam dwójkę dzieci. Pierwszy syn mieszka z jego matką, drugi syn mieszka ze mną i obecną partnerką.
Czy mogę strać się o pieniądze z programu 500+ na drugie dziecko które mieszka ze mną?
Z tego co mi wiadomo na pierwsze dziecko dostajemy pieniądze gdy dochód nie przekracza 800zł na członka rodziny (ja nie spełniam tego kryterium). Dlatego chciałbym starć się o ten program na drugie dziecko, czyli żeby pierwsze dziecko zostało po prostu uznane za moje. Płacę na nie regularnie alimenty oraz posiadam wyrok sądu dot. wizyt przyznanych z których się wywiązuje. Nigdy nie były zasądzane prawa rodzicielskie ani tez ich ograniczania, słyszałem coś o naprzemiennej opiece ale w moim przypadku nic takiego nie miało miejsca i żadnych podziałów nie było, mam tylko przyznane te moje wizyty.
Czy istnieje możliwość załapania się na ten program na drugie dziecko? Pozdrawiam.

RE: 500 + czy się należy?

Nie. Dziecko, które z Tobą mieszka jest traktowane jako 1wsze. A tamtym dzieckiem nie mieszkasz pod 1 dachem i nie bierze się to pod uwagę

Szukałam podobnego 'problemu' ale nie znalazłam. Od sierpnia będę na urlopie macierzyńskim. Jeżeli zdecyduje się na cały rok - 80% to pensja moja i męża pozwolą nam na korzystanie z programu 500+ tylko na jedno (drugie) dziecko. I tak sobie myślę, że mogłabym skorzystać z pół roku 100% (pół roku na jedno dziecko 500+) a drugie pół roku 60% i wtedy w drugim półroczu dochody pozwoliłyby na korzystanie z 500+ na dwoje dzieci. Czy mój 'wymysł' jest realny? W sumie w gminie nie potrafią mi odpowiedzieć na ten moment.

500+ obliczanie dochodów

Dzień dobry wszystkim. Nie tak dawno ukończyłem szkołę i rozpocząłem pracę (6 czerwca) jednak zanim do tego doszło moja rodzina z racji niskich dochodów pobierała świadczenie 500+ na moją młodszą siostrę, lecz teraz po dodaniu moich okazało się że dochód został przekroczony zastanawia mnie czy faktycznie moje zarobki powinny być do tego wliczane ponieważ zawsze wydawało mi się że wchodzą w to tylko pensje rodziców dziecka na które pobierane jest to świadczenie a jeżeli powinny to czemu do dochodów rodziców z 2014 roku bo te są brane pod uwagę przy wydawaniu 500+ wliczane są moje z 2016 roku z góry dziękuję za odpowiedź

Rodzina 500+

Witam! Zaraz na poczatku kwietnia moja zona zlozyla wniosek o 500+ na dwojke dzieci z poprzedniego malzenstwa (wspolnych nie mamy) przy pierwszej wizycie powiedzieli zonie ze jesli zarobki w 2014 nie przekroczs 800zl netto na osobe to dostanie 1000zl jako ze wtedy byla matka samotnie wychowuwujaca dzieci (slub wzielismy w 2015)do dnia wczorajszego nie bylo zadnego odzewu dopiero wczoraj zarzadali ode mnie pitu za rok 2014 kiedy w ogole nie bylosmy para. Maja do tego prawo? Na jakiej podstawie zadaja ode mnie tego pitu i oswiadczenia ile zarobilem za kwiecien br w aktualnej pracy. Prosze o szybka odpowiedz dzis mamy sie tam zglosic

RE: Rodzina 500+

O oswiadczeniu PIT sie nie wypowiem bo nie wiem a nie chce gdybaniem i moim "wydaje mi sie" wprowadzic w błąd lub zrobić złudne nadzieje. Co do zaswiadczenia za kwiecien tego roku to chodzi o obliczenie dochodu uzyskanego rodziny. Gdy zmienia sie sytuacja rodziny w jakikolwiek sposób nalezy oowiadomic OPS.

RE: Rodzina 500+

Rasht napisał:
wtedy byla matka samotnie wychowuwujaca dziec
nie, na dzień złożenia wniosku była mężatką

Ustawa o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci
16) rodzinie – oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: małżonków, rodziców dzieci, opiekuna faktycznego dziecka oraz zamieszkujące wspólnie z tymi osobami, pozostające na ich utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia, a także dzieci, które ukończyły 25. rok życia, legitymujące się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, jeżeli w związku z tą niepełnosprawnością przysługuje świadczenie pielęgnacyjne lub specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (Dz. U. poz. 567 oraz z 2015 r. poz. 1240 i 1359); do członków rodziny nie zalicza się dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, dziecka pozostającego w związku małżeńskim, a także pełnoletniego dziecka posiadającego własne dziecko; w przypadku gdy dziecko, zgodnie z orzeczeniem sądu, jest pod opieką naprzemienną obojga rodziców rozwiedzionych lub żyjących w separacji lub żyjących w rozłączeniu, dziecko zalicza się jednocześnie do członków rodzin obydwojga rodziców;

przy złozeniu wniosku zaządano od mojego konkubenta zaśw za 2009 r a nasz syn urodził się w 2012 czy mogą rządac takih zaświatczen

500 plus a alimenty na rodziców męża

Witam,

A więc sprawa wygląda tak. Rodzice męża są od zawsze bezrobotnymi alkoholikami. Żyją z MOPSu itp. Mąż wyszedł jakimś cudem na ludzi. Zarabiamy łącznie ok 5 tys netto. Mamy dziecko. Ja nie mam rodziny ale sami dajemy jakoś radę. Obecnie jestem na urlopie wychowawczym i chciałąbym na nim być do końca roku i przydałoby nam się te 500+ ponieważ dochód męża wynosi tylko 2360zł, a dziecko i wynajem mieszkania w mieście kosztuje majątek... Bez 500+ musiałabym szybciej wrócić do pracy a nie mam opieki dla dziecka.

Pytanie jest- czy jeśli pokażemy dochody w MOPS, nie przyczepią się, że jednak mąż (albo my razem) powinniśmy płacić alimenty dla jego rodziców?
Czy nie powiążą 500+ z męża rodzicami?

Dodam, że rodzice w MOPS kryją męża mówiąc, że nie wiedzą gdzie przebywa.

500 plus

Witam mam bardzo poważny problem , dostałam odmowną decyzję z ops , moja sytuacja wygląda następująco . W 2014 walczyłam o podwyżkę sąd zasądził ją z 300 na 500 od daty złożenia wniosku czyli od pazdziernika 2013.Mąż sie odwoływał i zaczął płacić po 500 zł od sierpnia 2014 r. Kwotę realnych alimentów które otrzymałam podałam i dochód mi nie przekraczał , ale pani w ops doliczyła mi 2000 zasądzonych alimentów wstecz czyli po 200 zł za 10 miesięcy .Tylko że ja własnie tą kwotę podałam do komornika dokładnie w styczniu 2015 i została wyegzekwowana w sierpniu 2015 z wpłaty własnej
Pomóżcie bo pisze teraz odwołanie mam 14 dni co napisać .

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót