500+

• Autor wątku Autor wątku demagogia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
zapoznać się z uzasadnieniem decyzji i jeżeli się z tym nie zgadzasz złożyć odwołanie.

Tantiemy, stypendium artystyczna, a program 500+

Dzień dobry. Ubiegałem się o przyznanie 500 złotych na dziecko w ramach programu 500 + Obliczono moje dochody z roku 2014. Umowy o dzieło za koncerty ( uznane jako dochód utracony, niestały) więc nie liczony do średniej , tantiemy oraz stypendium artystyczne, których nie policzono jako dochód utracony.W związku z tym dochód na członka rodziny nieznacznie przekroczył 800zł i odmówiono nam tych świadczeń. Jestem tym zaskoczony ponieważ stypendium artystyczne było przyznane przez urząd miasta, i nie było przeznaczone na konsumpcje, tylko na projekt artystyczny ( nagranie płyty). Była to jednorazowa wypłata kwoty 3000 zł. z której musiałem się rozliczyć i mam na to dokumenty Tantiemy zaś wypłacane są nieregularnie i nigdy nie wiadomo jakie będą i czy w ogóle będą ( zależy to od tego czy moje piosenki ktoś puści w radio). Wiem , ze niektórym kolegom uznano tantiemy jako dochody tzw.utracone i uważam , ze taki jest duch tego prawa . Czy jest sens odwoływać się od tej decyzji, a jeśli tak to na jakiej podstawie prawnej?

500 zł na dziecko i inne zasiłki

Witam:)
Mam pytanie czy jak otrzymuję świadczenie 500 + na pierwsze dziecko czy będzie to wliczane do dochodu? Chcę składać wniosek o specjalny zasiłek opiekuńczy na babcię i nie wiem czy jest mozliwość pobierania specjalnego zasiłku opiekuńczego i tego 500 zł na dziecko.
Proszę o odpowiedź.

Stypendium socjalne a umowa zlecenie i 500+

Wiem, ze sporo jest takich tematów na forum ale liczę na pomoc w tym konkretnym przypadku, bo nie moge znaleźć jednoznacznej odpowiedzi, a czas nagli. Otóz:
Staram sie o stypendium socjalne na uczelni. Składam zeznanie za 2015 rok, moja rodzina to mama, siostra (17 lat) i ja. W 2015 roku wszystko było jak wczesniej: mama stały dochód, ja brak, siostra brak. Ale musimy tez uwzgledniać zmianę dochodów w roku biezącym a tutaj było tak:
- mojej siostrze przyznano świadczenie z programu 500+ - czy to sie wykazuje we wniosku do stypendium?
- ja od marca do czerwca 2016 czyli 4 miesiące osiagałam dochód z pracy na umowe zlecenie. Umowa konkretyzuje stawkę godzinową, pieniadze dostawałam przelewem na konto, koło 200 zł miesiecznie. Teraz nie pracuje. Czy muszę to wykazywać? Czy to dochód utracony nczy uzyskany? Jesli muszę wykazywać to jak udokemntować dochód skoro nie ma tego wprost na umowie i kazdego miesiaca dochód sie roznił? I czy taka umowe mozna zerwać ustnie? W umowie nie jest nic napisane ze rozwiazanie pisemne, ale umowa podpisana była od marca do grudnia. a ja nie mam zadnego dowodu na to ze została wypowiedziana poza tym, ze nie dostaje pieniedzy na konto, jak wczesniej. Z góry dziekuje za pomoc :)

RE: Stypendium socjalne a umowa zlecenie i 500+

1. 500+ nie wlicza się do stypendium.
2. Jeśli już nie pracujesz, to w tym roku pomijasz ten dochód. W przyszłym to będzie tzw. dochód utracony.

Dziekuję! A czy umowę taka mozna wypowiedzieć ustnie, czy muszę mieć jakiś papierek?

Na potrzeby stypendium w przyszłym roku lepiej mieć jakiś dokument do utraty.

Art. 77 par. 2 KC
Jeżeli umowa została zawarta w formie pisemnej, jej rozwiązanie za zgodą obu stron, jak również odstąpienie od niej albo jej wypowiedzenie powinno być stwierdzone pismem

PIT 39 a wypłata świadczewń rodzinnych i 500+

Witam.
W zeszłym roku sprzedaliśmy wraz z żoną mieszkanie - darowiznę ( przed upływem 5 lat ). W te miejsce od razu zakupiliśmy dom zaciągając dodatkowo kredyt. Dziś będąc w opiece dowiedziałem się, że sprzedaż mieszkania będzie wliczona w dochód i nie będą nam przysługiwały żadne zasiłki ani 500+ na pierwsze dziecko - mamy czwórkę dzieci.
Urząd skarbowy nie wlicza tego jako dochód a OPS tak. Co więcej widzę, na forach, że tylko odwołując się do sądu ludzie odzyskują prawo do zasiłków.
Proszę o pomoc w sprawie.

Damian

więc Tobie też pozostaje odwołanie od decyzji ale najpierw do SKO

500+ a sprzedaż praw autorskich

Witam, mam pewien dylemat, a czytając wiele sprzecznych opinii na forum postanowiłam zapytać w nowym wątku. Jestem matką samotnie wychowująca synka na którego od kwietnia pobieram 500+, za jakiś czas zamierzam podjąć współpracę z zagranicznym pracodawcą, chodzi o sprzedaż autorskich filmów. Wiem, że nie w każdym miesiącu moje dochody będą przekraczały magiczny próg 800zł na osobę, lecz będą też miesiące kiedy mogę zarobić taką kwotę i mam nadzieję większą... Nie bardzo wiem jak mam odnieść się do przyznanego mi 500+, czy muszę poinformować urząd o podjęciu współpracy, czy na kolejny okres tj. bodajże od kwietnia przyszłego roku poprostu nie składać papierów na 500+? Dodam, że niedawno mój synek otrzymał zaświadczenie o niepełnosprawności więc możliwe że próg dochodowy w naszym przypadku zwiększył się do 1200zł na osobę. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

RE: 500 zł na dziecko i inne zasiłki

Witam.
Ja też mam 500+ i ono nie liczy się ani w Moprze ani przy składaniu wniosku na stypendium szkolne. Więc nie powinno sie liczyć do niczego :) Rząd teź tak mówił.Ale lepiej się upewnić i zadzwonić do urzędu i wszystko wyjaśnią .

Dzień dobry !
Mój mąż złożył wniosek o wypłatę 500 + na własne konto do , którego nie mam dostępu , mamy dwoje dzieci w wieku 4lata i 2 lata. Starszą córkę chcę wysłać do przedszkola , ale nie mogę bo mąż nie chce płacić za przedszkole , jednocześnie nie informuje mnie co z tymi pieniędzmi dzieje się, na co je wydaje. Moje pytanie jak można odwrócić sytuację , żeby pieniądze z 500+ wpływały na moje konto. ?

500 + na konto meza

Podpisałam wniosek na 500+ gdzie był podany numer konta męża bo mąż zobowiązał się przekazywać mi połowę środków na dziecko ale niestety nie robi tego, jak to można wyegzekwować ?

Nie lepiej udac sie do mopsu i podac im nowy numer konta swoj a nie meza?!

Jeszcze raz bardzo proszę o kompetentną odpowiedź. Zgodnie z artykułem 2 punktem 19, tantiemy autorskie i stypendia, na projekt artystyczny nie są wyszczególnione jako dochody utracone. W moim przekonaniu dochody te mimo , ze nie są wyszczególnione w ustawie z logicznego punktu widzenia powinny być uwzglednione jako utracone, gdyż taki jjest duch ustawy. Wiem także , ze w przypadku moich kolegów za taki dochód zostały uznane, ale u mnie nie. Czy powinienem sie odwoływać, a jeśli tak to jak agrumentować?

fundusz alimentacyjne, 500+, mieszkanie

Jestem samotnie wychowująca matką, mam partnera z którym nie mieszkam. Ojciec dziecka jest pozbawiony władzy rodzicielskiej oraz ma zasądzone alimenty. Otrzymuję również 500+. Dostałam pracę z umową na pełny etat, 1850 zł brutto. Sama wynajmuję mieszkanie więc sama je opłacam czynsz i rachunki. Moje pytanie brzmi czy przez to że dostałam umowę na pełny etat 1850 zł zabiorą mi alimenty oraz 500+ czy mogę wliczyć w to mieszkanie że sama je utrzymuję? Ma to jakieś znaczenie ?

RE: fundusz alimentacyjne, 500+, mieszkanie

madzixoon napisał:
czy mogę wliczyć w to mieszkanie że sama je utrzymuję? Ma to jakieś znaczenie ?
Nie ma to żadnego znaczenia.

500 plus minus

Witam

Miałam przyznane 500 plus na dwójkę dzieci. Mąż pracuje ja również od niedawna, okazuje się, że rok bazowy to 2014, gdzie pobierałam stypendium socjalne. Przez to dochód nam przekracza i 500 plus na pierwsze dziecko skasują nam. Czy to jest sprawiedliwe,że w 2017 roku taki dochód ze stypendium w 2014 roku może zaważyć na decyzji? Dla mnie to wydaje się nie sprawiedliwe. Nie można tego dochodu utracić? Ktoś coś wie na ten temat?

Dziękuję za podpowiedzi :)

500 pluss a stypendium socjalne w 2014

Witam

W 2014 miałam stypendium socjalne. Mąż pracuje ja też od niedawna. Przez tamte dawne stypendium dochód przekraczamy. Czy to możliwe że nie można go utracić? To nie sprawiedliwe jeśli tak jest...zaraz 2017...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót