500+

• Autor wątku Autor wątku demagogia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dzień dobry!
Mój mąż wcześniej wypełnił wniosek o wypłatę 500 + , przejął pieniądze i nie chce dzieciom zapewnić opłatę za przedszkole ,obraca nimi , a nam wydziela ciągle jest z tym problem .
w jaki sposób mogę załatwić aby te pieniądze z programu 500+ były wypłacane na moje konto .?

W takiej sytuacji należy zgłosić problem do MOPS, że pieniądze pobierane na dzieci wydawane są niezgodnie z ich przeznaczeniem przez Pani męża. Powinni zareagować i zmienić dane do przelewu na Pani konto.

A co z pozostałymi źródłami dochodu? Podobnie nie można się doprosić pieniędzy na ważne potrzeby rodziny? Ty coś zarabiasz?

Witam. Jeszcze w tym roku urodzi nam się dziecko. Mam w związku z tym 3 pytania, ponieważ nie rozumiem tych 3 kwestii przy wyliczaniu dochodu.

1. Za jaki rok powinniśmy z mężem przedstawić zaświadczenie o dochodach?

2. Chciałabym sobie wstępnie policzyć, czy w ogóle się „łapiemy” do progu zasiłku, czy jeśli liczą się dochody za rok np. 2015, a wtedy było nas w rodzinie 2 osoby, to mam dzielić te dochody na 2 żeby wyliczyć dochód na członka rodziny?

3. Gdzieś przeczytałam, że do września 2017 powinno podawać się dochody za rok 2014. Jednak dopiero w lipcu 2014 zostaliśmy małżeństwem – jeśli faktycznie dochody mam liczyć za 2014, to jak policzyć dochód na członka rodziny?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Podaje się dochód za 2014 r. (nie ważne, że dopiero wtedy braliście ślub) i dzieli sie go na 3 osoby. Wyjątkiem jest sytuacja gdy np. w 2014 Pani lub mąż nie pracowaliście a teraz pracujecie czy w międzyczasie podjęliście zatrudnienie w innym zakładzie pracy wtedy podaje sie aktualne (jest dochód utracony i dochód uzyskany).

2zona napisał:
Podaje się dochód za 2014 r. (nie ważne, że dopiero wtedy braliście ślub) i dzieli sie go na 3 osoby. Wyjątkiem jest sytuacja gdy np. w 2014 Pani lub mąż nie pracowaliście a teraz pracujecie czy w międzyczasie podjęliście zatrudnienie w innym zakładzie pracy wtedy podaje sie aktualne (jest dochód utracony i dochód uzyskany).
ale w takim razie ten 2014 jak obliczyć skoro ślub był w lipcu - wspólne dochody za cały rok? moje+męża podzielić na 12 i na 3? czy tylko za okres kiedy już byliśmy małżeństwem? bo w sumie w 2014 ja uzyskiwałam przez 7 miesięcy tylko alimenty, mąż pracował cały rok, ale wspólnie żyjemy dopiero od lipca, i dopiero od tego czasu dzielimy jego dochody na 2.
I w momencie kiedy ja zmieniałam pracę w 2015, a w 2016 ją utraciłam, a mąż w 2016 zmienił pracę, to wtedy z US potrzebujemy zaświadczenia za wszystkie 3 lata - 2014-2016 - uwzględniające wszystkie zmiany zakładów pracy?

Ostatnia edycja:
Zaświadczenia z US nie potrzeba. OPS sam sobie ściągnie z programu. Jeśli pracy z 2014 już nie ma to jej nie liczymy. Bierzemy aktualną sytuację, czyli jeśli mąż zaczął pracę w 2016 to dochody z miesiąca następnego po jej rozpoczęciu + jeśli Pani teraz pracuje to dochody na takiej samej zasadzie. Do tego dochody nieopodatkowane z 2014 (np. alimenty).
Czyli:
((dochody nieopodatkowane za 2014 / 12) + dochód męża + Pani dochód) / 3

500+ i zasiłek rodzinny

Witam, złożyłam wniosek o 500+ i zasiłek rodzinny. Dostałam w odpowiedzi pismo o uzupełnienie wniosków o dokumenty : umowę zlecenie i zaświadczenie o zarobkach. Zaświadczenie o zarobkach dostarczylam, ale umowy nie. Pani przyjęła dokumenty bez problemu i pytań o umowę. Czy dostanę te świadczenia czy może być problem przez brak umowy?

RE: 500+ i zasiłek rodzinny

Skoro miałaś dostarczyć 2 dokumenty A dostarczyła 1 to logiczne ze wniosek jest niekompletny i możesz otrzymać odpowiedź ze wniosek pozostaje bez rozpatrzenia z powodu nie dostarczenia wymaganych dokumentów.

RE: 500+ i zasiłek rodzinny

a przy składaniu dokumentów nie zapytałaś to?

świadzcenie 500 plus -źle wydana decyzja

witam,
otrzymałam świadczenie 500 plus na dwoje dzieci od kwietnia 2016 do września 2017.w listopadzie złożyłam wniosek o zasiłek rodzinny na nowy okres zasiłkowy 2016/2017 i przy okazji tego wniosku i ponownej weryfikacji dokumentów okazało się,że świadczenie 500 + na starsze dziecko jet niesłusznie przyznane.Pani powiedziała,że z mojej strony wszystko było jak najbardziej w porządku,ale ponoć winien jest system bo nie "widział " dochodów męża.Zapytała mnie czy zgadzam się ,aby nienależne świadczenie zostało potrącone ze świadczenia na młodsze dziecko przez okres bodajże 4 miesięcy.Powiedziała też ,że to jest moja dobra wola,w przeciwnym wypadku urzędnik musi zwrócić tą kwotę a jeśli ja się zgodzę to i tak musi zapłacić odsetki.Przystałam na tą propozycję,ale nie wiem do końca ile w tym prawdy.Czy faktycznie urzędnik ponosi odpowiedzialność finansową za błędnie wydaną decyzję ?

Świadczenie rehablitacjie jak obliczyć wysokość - 500+

Witam, prosiłbym o pomoc z obliczeniami. Mam przyznane świadczenie rehabilitacyjne z ZUS od lutego 2016 do sierpnia i ponownie przedłużone od 15 września do lutego 2017. 16 września złożyłem wniosek na 500+ i został odrzucony ze względu na zbyt duże dochody moje i narzeczonej. U mnie do obliczeń przyjęto kwotę z marca 2016 która jest najwyższym moim świadczeniem (ok 1600 zł) natomiast regularnie otrzymuje 1350 zł
1. Jak obliczyć wysokość świadczenia na miesiąc z ZUS
2. Czy do 500+ uznaje się kwotę drugiego miesiąca czy powinni średnią kwotę obliczyć.
3. Dlaczego w marcu otrzymałem 1600 a w listopadzie 1350
4. Czy jest szansa że powinni uznać 2 wypłatę po 2 wniosku ? Przekroczyłem wniosek o 161 zł a wtedy będę spełniał wniosek z zapasem ponad 200 zł

RE: świadzcenie 500 plus -źle wydana decyzja

Tak

Witam podjęłam prace 1pazdziernika (umowa zlecenie) do 31grudnia. Zaniosłam do mopsu drugi rachunek ponieważ tak mi kazano tzn za listopad ,dochód nie został przekroczony czy rachunek za grudzień tez muszę dostarczyć (z moich wyliczeń w grudniu dochód został przekroczony o 350zł)?Umowa nie została już przedłużona

500+ na pierwsze dziecko a podjęcie pracy w 2017 r.

Witam!
Mam przyznane świadczenie 500+ na pierwsze dziecko na podstawie dochodów z 2014 r. Czy podjęcie przeze mnie pracy w styczniu 2017r ma wpływ na wypłatę swiadczenia? Czy wtedy muszę złożyć zaświadczenie o zarobkach? A jeśli zarobki męża się nie zmieniły to sumują mój nowy dochód z dochodem męża z 2014 r.?

RE: 500+ na pierwsze dziecko a podjęcie pracy w 2017 r.

Musisz zgłosić dochód uzyskany i zrobią nowe przeliczenie.

Na PIT-40 z pracy mam takie rubryki jak zaliczka pobrana przez płatnika jak i podatek. Czy obliczając dochód do 500 plus od przychodu odejmuję zaliczkę pobraną przez płatnika czy podatek czy to i to?

Witam. Nigdzie nie mogę znalaźć odpowiedzi na moje pytanie. Mianowicie co w sytuacji kiedy : Moja partnerka w czerwcu 2017 rodzi dziecko, rozstajemy się ale umawiamy że opieką od samego początku zajmije się ja. Nie korzystam z urlopu taciezyńskiego natomiast tylko ja (ona nie) wystepuje o dodatek 500+ na dziecko ktorej jest dzieckiem pierwszym i jedynym. Dlaczego pytam ? Bo w sytuacji samotnej matki sprawa jest jasna. Nie zasadzone alimenty, ona wychowuje dzicko sama, dochod nie przekracza 800 zl na os (ona i dziecko) no i ona swiadczenia dostaje Co z facetem ? Dokladnie ta sama sytuacja ale samotny ojciec nie matka. Prosze o odpowiedz. Ps. Aha no i czy jakos musze potwierdzic ze dziecko wychowuje sam – meldunek ma u mnie moje nazwisko … Czekam na odpowiedz bo dyskusje na ten temat w moim domu sa nierotrzygalbe …

Tutaj ludzie odpowiadają gdy mają wolną chwilę. Jeżeli chcesz szybko odpowiedzi to najszybciej uzyskasz ją w MOPSIE.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót