500+

• Autor wątku Autor wątku demagogia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Morgan41 napisał:
Bzdura nic nie będziesz musiał zwracać, wniosek o 500+ plus składałeś w oparciu o 2014 rok i wtedy spełniałeś wymogi, to że teraz ich nie spełniasz nie ma znaczenia, co najwyżej nie dostaniesz kolejnej decyzji.

Wysłane z mojego Lenovo TB2-X30L przy użyciu Tapatalka

ta pewność czymś poparta?

"Nie. Tak, czy siak będziesz musiał zwrócić nienależnie pobrane świadczenia."

takie stwierdzenie słyszałem już dziesiątki razy. nic nowego nie wnosi. bardziej mnie interesuje jak ta procedura wygląda od strony wewnętrznej urzędu? albo jeszcze lepiej - jak jej zapobiec?

Swierk napisał:
ta pewność czymś poparta?

"Nie. Tak, czy siak będziesz musiał zwrócić nienależnie pobrane świadczenia."

takie stwierdzenie słyszałem już dziesiątki razy. nic nowego nie wnosi. bardziej mnie interesuje jak ta procedura wygląda od strony wewnętrznej urzędu? albo jeszcze lepiej - jak jej zapobiec?
Tak już pisze na czym się opieram.

Znajoma mojej żony w 2014 roku nie prowadziła działalności pracował tylko mąż, ale w połowie 2015 zaczęła. W maju 2016 roku bez problemu dostała świadczenie 500+ bo w 2014 roku razem z mężem mieściła się w progu 800 zł na członka rodziny.
Urząd wiedział przyznając 500+ za rok 2014, że znajoma już 2016 zarabiała tyle że po podliczeniu dochodów mają więcej niż 800 zł na osobę miesięcznie.

Podsumowując jeżeli z pit za 2014 mieściłeś się progu a działalność zacząłeś dopiero w 2015 to nic nie będziesz oddawał, bo niby dlaczego.

@Morgan41 jak udzielasz informacji to staraj się jej udzielać zgodnie z obowiązującym prawem bo póki co piszesz bzdury i wprowadzasz pytającego w błąd więc zapoznaj się z Ustawa o świadczeniach rodzinnych (chociażby) i będziesz wiedział, że nienależnie pobrane świadczenia należy zwrócić.

O ile dobrze pamiętam to już na samym wniosku o 500+ jest zawarta klauzula o tym, że w przypadku zmiany dochodów czy ogólnie sytuacji rodzinnej należy o tym poinformować MOPS, na 100 % taki zapis widnieje w decyzji przyznającej świadczenia.

ps. pracowałam kiedyś w MOPS ;)

Wiesz ona jest kosmetyczką, i kobiety z MOPS przychodzą do niej na różne usługi z tym związane więc jeżeli by było coś nie tak to na pewno już dawno musiała by zwrócić to je należne świadczenie. Mało tego nie dostała by go, bo żadna z urzędniczek nie wzięła by na siebie odpowiedzialności za fałszywe oświadczenia.

Powtarzam w 2016 roku do wniosku o przyznanie świadczenia 500+ na pierwsze dziecko należało przedstawić dochody za 2014 rok. Wiem bo osobiście też składałem taki wniosek, nikt nie wymagał oświadczeń za obecny czas.

Ostatnia edycja:
@Swierk
Na 100% (no, na 99%) na wniosku i decyzji była informacja o konieczności poinformowania o każdej zmianie mającej wpływ na przyznane świadczenie. Rozpoczęcie działalności to uzyskanie dochodu. Czyli trzeba doliczyć dochód uzyskany w za miesiąc następny po rozpoczęciu.
Jeśli próg będzie przekroczony to świadczenia będą do zwrotu. Będzie postępowanie zakończony decyzją. Na wydanie decyzji o nienależnych świadczeniach OPS ma 10 lat i dopiero ta decyzja się przedawni po 3 latach.
Uniknąć się nie da. Ewentualnie podanie o raty/umorzenie. Jak nie będzie spłacane to sprawa wyląduje w skarbówce i oni się zajmą windykacją.
Zamknięcie działalności da tylko tyle, że przyszłe świadczenia nie będą już nienależne.

@Morgan
Nie pisz bajek. Tylko mieszasz ludziom w głowach.

Morgan41 napisał:
Tak już pisze na czym się opieram.

Znajoma mojej żony w 2014 roku nie prowadziła działalności pracował tylko mąż, ale w połowie 2015 zaczęła. W maju 2016 roku bez problemu dostała świadczenie 500+ bo w 2014 roku razem z mężem mieściła się w progu 800 zł na członka rodziny.
Urząd wiedział przyznając 500+ za rok 2014, że znajoma już 2016 zarabiała tyle że po podliczeniu dochodów mają więcej niż 800 zł na osobę miesięcznie.

Podsumowując jeżeli z pit za 2014 mieściłeś się progu a działalność zacząłeś dopiero w 2015 to nic nie będziesz oddawał, bo niby dlaczego.

No właśnie... może nikt się nie domagał od niej zwrotu bo w chwili przyznawania decyzji już nie mieściła się w progu na chwilę obecną a pomimo tego dostała...
Ja w momencie starania się o 500+ nie miałem jeszcze DG, co za tym idzie zadeklarowany dochód, czyli moja sytuacja się zmieniła a jej nie...
Apropos... na podstawie czego/jakich danych urząd odnotowuje zmianę sytuacji? i kiedy? na okres końcowy przyznanego świadczenia?

To pouczenie znajduje się na decyzji 500+
Pouczenie

Od niniejszej decyzji służy odwołanie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego
w .............. za pośrednictwem organu wydającego decyzję, w terminie 14 dni od daty otrzymania decyzji.
W przypadku wystąpienia zmian mających wpływ na prawo do świadczenia wychowawczego osoba otrzymująca świadczenie wychowawcze jest obowiązana do niezwłocznego powiadomienia o tym organu właściwego wypłacającego to świadczenie.
Osoby otrzymujące świadczenie wychowawcze są obowiązane do udzielenia na żądanie organu właściwego wyjaśnień oraz informacji co do okoliczności mających wpływ na prawo do świadczenia wychowawczego.
Osoba, która pobrała nienależnie świadczenie wychowawcze jest obowiązana do jego zwrotu.
Od kwot nienależnie pobranego świadczenia wychowawczego naliczane są odsetki ustawowe za opóźnienie.
Nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze podlega egzekucji w trybie przepisów
o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.

ps. uzyskanie dochodu jest zmianą mającą wpływ na prawo do świadczenia wychowawczego.

ps. Morgan te panie przychodzą tam jako osoby prywatne prawda ?? Jeśli tak to po prostu nie mieszają życia prywatnego z zawodowym ... zobaczysz jaka będzie ich postawa gdy przyjdą kiedyś na ewentualny wywiad środowiskowy

Teraz to już sam nie wiem, ale fakt jest jeden i jest niezaprzeczalny w Maju 2016 nie spełniała już warunków do ubiegania się o 500+, lecz mimo to je dostała bo w 2014 je spełniała.

Dzień dobry
Moja żona otrzymuje rentę z zus oraz rentę od ubezpieczyciela wyrównującą dochody.
Czy renta wyrównująca dochody od ubezpieczyciela wlicza się do wyliczenia dochodu rodziny?

Moim zdaniem:
jeśli ta renta była w 2014 r. to wlicza się do dochodu;
jeśli zaczęła się po 2014 r. to nie jest uzyskaniem i nie powinna być liczona.

500 plus jaki dochód

Witam serdecznie,
z forum korzystam bardzo rzadko, więc jeśli mój wątek znalazł się w nieodpowiednim miejscu to z góry przepraszam i proszę o przeniesienie w odpowiednie miejsce.
Otóż.
jak jest z wyliczeniem dochodu przy składaniu wniosku na świadczenie 500 plus?
Dziecko rodzę w czerwcu, więc z tego co wyczytałam brany jest pod uwagę dochód za 2014 r, ale ja wtedy miałam bardzo niski dochód (byłam kilka miesięcy na umowie o pracę) z racji stażu jaki odbywałam w zakładzie pracy.
W tej firmie pracuję do tej pory (dochód jednak zmieniał się z racji wypłacanych premii uznaniowych).
Jak wobec powyższego wyliczyć dochód? Wiem, że dla osób, którym dochód się zmieniał (z racji podjęcia pracy lub jej utraty) brane są pod uwagę obecne dochody. Pytanie czy za rok 2015 czy za rok 2016 ?
U mnie nic się nie zmieniło (pracuję wciąż w tym samym zakładzie pracy) tyle, że kwotowo się zmieniało. Za który rok w takim razie muszę przedstawić PIT? Nie chciałabym otrzymywać pomocy (bo z 2014 r dochód jednoznacznie na to wskazuje) a potem ją oddawać (z racji przekroczenia wymaganego progu 800 zł na osobę)
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź :))

Jeśli pytanie jest w złym dziale to proszę o przeniesienie. Pytam na prośbę znajomej. Obydwoje z mężem od stycznia nie pracują, są zarejestrowani w UP. Mąż ma mieć przyznany zasiłek z UP za wypracowane lata. Mają 1 dziecko i w tej chwili nie wykazują dochodu. Złożyli wniosek o 500+. Decyzja przyszła pozytywna, uzyskali świadczenie. Dziś jednak mąż znajomej przyniósł umowę o pracę na okres próbny; wynagrodzenie 2000 brutto plus ryczałt za godziny nadliczbowe (100% za 10 godzin i 50% za kolejne 10 godz) i ryczałt za 50 godzin nocnych. Umowa jest od 20 marca zawarta. Znajoma nadal nie pracuje i to będzie ich jedyny stały dochód. Czy w tym wypadku przy tych kwotach świadczenie zostanie wstrzymane? Pieniędzy jeszcze nie pobrali, a MOPS juz jest nieczynny. Znajomy pierwsza wypłatę ma dostać dopiero na koniec marca za tych kilka przepracowanych dni do końca miesiąca i potem kolejne wynagrodzenie odpowiednio w następnym miesiącu za ten przepracowany.

Znajoma musi się stawić w urzędzie po pierwszym pełnym przepracowanym miesiącu i zawiadomić o wysokości otrzymanej przez męża wypłaty.

AlfaGamma napisał:
Znajoma musi się stawić w urzędzie po pierwszym pełnym przepracowanym miesiącu i zawiadomić o wysokości otrzymanej przez męża wypłaty.

Ok. Rozumiem. Czy jednak z tej umowy wynika, że dochód netto może im przekroczyć te 2400? Nie znam się na obliczaniu ryczałtu, wiem jednak, że z podpisanej umowy nie wynika nic o premiach itd. poza tym co już napisałam.

RE: 500 plus jaki dochód

Złożenie wniosku do 30 września 2017r - uwzględnia się dochód rodziny z 2014 roku
Od 1 października 2017 do 30 września 2018r - będzie uwzględniany dochód rodziny z 2016r.
Z wykazaniem dochodu to jest tak, że przedstawiasz pit od pracodawcy do rozliczenia podatkowego za 2015rok (wniosek do 30 września).
Jeżeli utraciłaś/uzyskałaś przychód w tym celu przedstawiasz świadectwa pracy. Jeżeli w danym momencie pracujesz potrzebne będą: zaświadczenie o zarobkach, zaświadczenie o dochodzie za miesiąc następujący po miesiącu, w którym dochód został osiągnięty. Do wypełnienia również będą drukowane oświadczenia o dochodzie nieopodatkowanym.
Z pewnością będzie Ci potrzebna cierpliwość ;).

Ostatnia edycja:
Dziękuję za info. Mąż znajomej dzwonił wczoraj do księgowej, która przygotowuje umowy i zajmuje się wypłatami i ona powiedziała mu, że przy takich dochodach jakie ma ustalone do wypłaty będzie miał netto niecałe 1900 zł wszystkiego razem z tym ryczałtem i godzinami mocnymi. Z tego wynika, że nawet po przeliczeniu nie przekraczają netto 800 zł na osobę.

katka39 napisał:
Umowa jest od 20 marca zawarta.

Na pewno trzeba zanieść umowę do OPS-u. Zasiłek z PUP będzie utracony, a od maja doliczony będzie dochód z kwietnia.

AlfaGamma napisał:

Nie pierwszy pełny tylko następny po rozpoczęciu.

Bejba napisał:
Złożenie wniosku do 30 września 2017r - uwzględnia się dochód rodziny z 2014 roku
Od 1 października 2017 do 30 września 2018r - będzie uwzględniany dochód rodziny z 2016r.
Z wykazaniem dochodu to jest tak, że przedstawiasz pit od pracodawcy do rozliczenia podatkowego za 2015rok (wniosek do 30 września).
Jeżeli utraciłaś/uzyskałaś przychód w tym celu przedstawiasz świadectwa pracy. Jeżeli w danym momencie pracujesz potrzebne będą: zaświadczenie o zarobkach, zaświadczenie o dochodzie za miesiąc następujący po miesiącu, w którym dochód został osiągnięty. Do wypełnienia również będą drukowane oświadczenia o dochodzie nieopodatkowanym.
Z pewnością będzie Ci potrzebna cierpliwość ;).

Nie liczy data złożenia definiuje rok bazowy tylko to, na który okres zasiłkowy wniosek jest składany. PIT za 2015 nie jest i nie będzie potrzebny. Dochód jest brany albo z PIT-u albo z kolejnego miesiąca po rozpoczęciu pracy więc, żadne dodatkowe zaświadczenie o zarobkach nie jest potrzebne.

atena0004 napisał:
Witam serdecznie,
...

Jeśli pracujesz nieprzerwanie w tej samej firmie od 2014 to będzie liczony dochód z 2014.

Ostatnia edycja:
Witam ponownie. Mam jeszcze jedno pytanie. Znajomej przyznali 500+, w maju ma donieść zaświadczenie o zarobkach męża za pierwszy przepracowany mesiac. Dziś jednak do męża znajomej zadzwonili z PUPU z informacja, że przysługuje mu prawo do dodatku aktywizacyjnego jeśli złoży wniosek. Z tego co wiem dodatek jest opodatkowanyjednak nie traktuje się go podobno ani jako dochód uzyskany ani utracony. Czy w takim wypadku gdyby mąż znajomej zgodził się go pobierać to będzie brany pod uwagę przy przeliczeniu dochodu przy 500+ czy nie?

To nie jest uzyskanie dochodu, więc na razie nie będzie brany pod uwagę.
Utracić go też nie można, więc będzie liczony przy ustalaniu świadczenia na okres 2018/2019 (o ile 500+będzie jeszcze funkcjonować:)) jako dochód za 2017 r.

500 + alimenty na 2 dzieci

chce pozwac swojego ,,jeszcze ,, meza o alimenty na 2 dzieci, w tej chwili nie otrzymuje od niego rzadnej pomocy materialnej, on pracuje nielegalnie za granica i mi podaje 0 zl na dzieci, Pracuje zarabiam 1650 zl do tego otrzymuje 1000 zl ( 500 + ) plus rodzinne 248 zl,
jaka moge wpisac kwote alimentow aby nie stracic pierwszego 500 +, bo wiem z doswiadczenia iz on i tak mało placil będzie , jego glupia gadka ze on i tak jest bezrobotny. W sadzie nie moge podac wygurowanej kwoty, ponieważ stace prawo do swiadczenia a o i tak placil nie będzie. A tutaj przynajmniej wiem ze co miesiac mam pieniadze dla dzieci.Zatem jak mam obliczyc, ale nie przekroczyc 800 zł na osobe? Bo rodzinne to i tak pewnie mi zabiora?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót