500+

• Autor wątku Autor wątku demagogia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Prawo do świadczeń od lutego powinien rozpatrzeć odpowiedni ROPS.
Teoretycznie możliwa jest sytuacja, że w tym okresie pierwszeństwo wypłat ma Wielka Brytania. Zaznaczam "teoretycznie", w szczegóły się nie wdaję bo koordynacja nie jest moją mocną stroną.
ROPS ma za zadanie to sprawdzić.
Trzeba to zgłosić do OPS-u bo prędzej czy później sprawa wyjdzie i od tego się nie ucieknie.

Świadczenie "500+" a dochody pelnoletniego syna.

Witam serdecznie, mam taki problem jestem już osobą pełnoletnią i podjąłem prace zarobkową na umowę, w domu jest jeszcze nas dwoje młodszego rodzeństwa i mama. Czy Matka w Ośrodku Gminy zobowiązana jest przedstawić moje dochody aby nadal otrzymywać świadczenie wychowawcze 500+?
Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedzi.

RE: Świadczenie "500+" a dochody pelnoletniego syna.

Nie, gdyż świadczenie 500+ dotyczy tylko niepełnoletnich dzieci. Pełnoletnie dzieci wtedy "nie istnieją" i nie są brane pod uwagę ;)

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

RE: Świadczenie "500+" a dochody pelnoletniego syna.

niezupełnie, pełnoletnie dzieci mogą wchodzić w skład rodziny - wówczas liczenie ich w składzie obniża dochód na osobę.

rodzinie – oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: małżonków, rodziców dzieci, opiekuna faktycznego dziecka oraz zamieszkujące wspólnie z tymi osobami, pozostające na ich utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia,

500+ - praca sezonowa za granicą, działalność gospodarcza w Polsce.

W związku z przestojem w wykonywaniu działalności gospodarczej, mąż wyjechał do sezonowej pracy do Niemiec na 1,5 miesiąca. W tym czasie wszystkie składki odprowadzane w Polsce (działalność opodatkowania w formie zryczałtowanej - nie wiem czy to ma znaczenie). Który kraj w tym przypadku będzie upoważniony do wypłaty świadczenia?

Witam serdecznie.
Przeszukałam wiele stron internetowych, żeby znaleźć odpowiedź na moje pytanie, niestety znalazłam wiele sprzecznych ze sobą informacji. Liczę na to, że odpowiedź jaką tu uzyskam będzie zgodna z prawem
Moja sytuacja wygląda następująco: od listopada 2015 mąż pracuje legalnie w Irlandii od listopada do kwietnia 2016 pobierał w Irlandii należny nam Child Benefit (świadczenie wychowawcze)na dwoje dzieci, od kwietnia2016 w życie wszedł program 500+. Socjal Irlandzki zmniejszył od tego miesiąca wypłacane świadczenie o 500zł, argumentując, że skoro żona mieszka i jest aktywna zawodowo w Polsce a dzieci przebywają z nią, Polska jako pierwsza wypłaca swoje świadczenie w całości.
Od kwietnia miałam wypłacane 500+, a w Irlandii pobieraliśmy Child Benefit pomniejszony o 500 zł.
Dziś otrzymałam zawiadomienie z GOPS o wszczęciu postępowania administracyjnego w sprawie uchylenia decyzji o przyznaniu świadczenia. Za argument podają zastosowanie przepisów o koordynacji świadczeń socjalnych, nie podają konkretnie których.
W ustawie nie odczytałam się konkretnej odpowiedzi ale na stronie Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej znalazłam co następuje:
Ustawa o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci przewiduje, że świadczenie wychowawcze nie będzie przysługiwać, jeżeli rodzinie przysługuje za granicą świadczenie o podobnym charakterze, za wyjątkiem sytuacji, gdy przepisy o koordynacji systemu zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy przewidują inaczej. Rodzice składający wniosek o przyznanie świadczenia są zobowiązani do informowania o każdej zmianie mającej wpływ na prawo do tego świadczenia, w tym również o zmianie miejsca zamieszkania.

Działania te wynikają z zakazu kumulacji świadczeń o charakterze rodzinnym przewidzianych w przepisach unijnych. Zgodnie z ww. zasadą, wnioskodawca nie będzie mógł jednocześnie pobierać [pełnej kwoty świadczeń w dwóch państwach członkowskich, jednak otrzyma najwyższą możliwą kwotę świadczeń przewidzianą w ustawodawstwie jednego z tych państw (z reguły właściwym do wypłaty świadczeń jest to państwo, w którym wykonywana jest praca). Jeśli rodzic przebywa w innym państwie UE i złoży tam wniosek o świadczenia rodzinne, tamtejszy organ informuje o tym fakcie marszałków województw w Polsce. Marszałek zaś przekazuje te informacje do właściwej gminy.
Oraz:
2. Pracujemy z mężem w Czechach, trójka dzieci pozostaje pod opieką dziadków Polsce. Otrzymujemy na nasze dzieci czeski zasiłek rodzinny. Czy otrzymamy 500+?

Zgodnie z przepisami unijnymi pierwszeństwo w wypłacie wszystkich świadczeń rodzinnych – w tym także świadczenia wychowawczego, ma państwo, w którym wykonywana jest działalność zawodowa W związku z wykonywaniem przez Państwa działalności zawodowej w Czechach, pierwszeństwo do wypłaty wszystkich świadczeń rodzinnych (takim jest również świadczenie wychowawcze) ma tamtejsze ustawodawstwo, dlatego też w Czechach wypłacane są świadczenia rodzinne. Polska, jako państwo właściwe w drugiej w kolejności – ze względu na zamieszkanie dzieci - może jedynie wypłacić tzw. dodatek dyferencyjny, w przypadku kiedy kwota świadczeń rodzinnych przyznanych w Czechach będzie niższa od kwoty świadczeń należnych w Polsce w taki sposób, aby rodzina otrzymała jedną najwyższą kwotę świadczeń przewidzianą przez poszczególne ustawodawstwa.

3. Mój mąż pracuje w Niemczech, tam otrzymuje świadczenia rodzinne dla naszych dzieci. Ja z dwójką dziećmi mieszkam w Polsce i nie pracuję. Czy otrzymam świadczenie 500+?

Zgodnie z przepisami unijnymi pierwszeństwo w wypłacie wszystkich świadczeń rodzinnych – w tym także świadczenia wychowawczego, ma państwo, w którym wykonywana jest działalność zawodowa. W związku z powyższym, jeżeli współmałżonek pracuje w Niemczech, a pani nie pracuje zawodowo w Polsce, pierwszeństwo do wypłaty świadczeń rodzinnych ma ustawodawstwo niemieckie. Polska, jako państwo drugie w kolejności może jedynie wypłacić tzw. dodatek dyferencyjny zgodnie z wyjaśnieniami z przykładu 2.

4. Mój mąż pracuje w Niemczech. Ja z dwójką dziećmi mieszkam w Polsce, gdzie pracuję. Czy otrzymam świadczenie 500+?

Zgodnie z przepisami unijnymi pierwszeństwo w wypłacie wszystkich świadczeń rodzinnych – w tym także świadczenia wychowawczego, ma państwo, w którym wykonywana jest działalność zawodowa. W przypadku zatrudnienia w dwóch różnych państwach brane jest pod uwagę miejsce zamieszkania dzieci. W związku z powyższym, jeżeli współmałżonek pracuje w Niemczech, a pani pracuje zawodowo w Polsce, pierwszeństwo do wypłaty wszystkich świadczeń rodzinnych – w tym świadczenia wychowawczego ma ustawodawstwo polskie. Analogicznie do przykładu drugiego Niemcy, jako państwo drugie w kolejności mogą jedynie wypłacić tzw. dodatek dyferencyjny.

Czy w związku z powyższymi informacjami mam rację twierdząc, że Polska w całości powinna wypłacać nam 500+ a Irlandia wyrównuje „stratę”, czy korzystaliśmy ze świadczeń nienależnie i urząd ma prawo je zawiesić i zażądać zwrotu tych pobranych (jako, że były wypłacane w dwóch krajach, w którym kraju są nienależne) ?
Bardzo dziękuję za odpowiedzi i przepraszam, jeżeli temat się powtórzył

Ostatnia edycja:
Dwa pytania:
1. Czy składając wniosek w kwietniu podaliście wszystkie informacje na temat sytuacji męża w Irlandii?
2. Kto wydał decyzję? Wójt/burmistrz czy marszałek?

vorten napisał:
Dwa pytania:
1. Czy składając wniosek w kwietniu podaliście wszystkie informacje na temat sytuacji męża w Irlandii?
2. Kto wydał decyzję? Wójt/burmistrz czy marszałek?

1. tak, nie ukrywaliśmy, że mąż tam pracuje, więcej informacji we wniosku nie wymagali.
2. Decyzję wydał wójt.

Jeśli faktycznie zaznaczyliście we wniosku, że mąż przebywa za granicą to sprawę zawalił GOPS. Nie powinni w ogóle rozpatrywać tego wniosku tylko przesłać do odpowiedniego ROPS-u.
Decyzję powinien wydać marszałek. Stwierdziłby kto ma pierwszeństwo, kto płaci i czy przysługują ewentualne dodatki dyferencyjne.
Decyzję uchylić muszą bo nie mieli prawa jej wydać. Prześlą dokumenty do ROPS-u i marszałek rozpatrzy prawo do świadczenia od kwietnia 2016r.
Kwestia ewentualnych nienależnych świadczeń też oceni marszałek, mogą być do zwrotu ale nie muszą.

mam pytani- jeśli od tamtego roku byłam na l4 w ciąży do września i od września 2016 do września 2017 jestem na macierzyńskim i wzięłam 80% płatny to mogę się starać o 500+?? umowe mam do końca sierpnia tego roku, nie wiem czy mi przedłuża umowe??!! dochód wczesniej przed macierzyńskim był wyższy ..chodzi mi o 500+ na pierwsze dziecko

to nie utrata dochodu więc dla celów 500+ dochód sie nie zmniejszył

Może ktoś wie jak to jest, jeżeli rozwód nastąpił w czerwcu br. i oboje rodziców mają ustalone naprzemienne prawo opieki nad dzieckiem (nie ma alimentów) czy będzie przysługiwać 500+ rodzicowi, który złoży wniosek i czy brany jest pod uwagę również dochód za 2014 r. (obojga rodziców czy rodzica, który składa wniosek?)?

tak ale nie dostanie całej kwoty 500,
tylko jednego rodzica, pod warunkiem że nie było utraty/uzysku dochodu

m.in. utrata pracy i podjęcie nowej, uzyskanie zasiłku dla bezrobotnych - ustawa wskazauje co jest utratą/uzyskiem

ok, rozumiem ze zgodnie z tym zapisem " dane o tych dochodach organ uzyskuje samodzielnie" dane o dochodach podlegające opodatkowaniu zgodnie z ustawą podatku dochodowym od osób fizycznych OPS sobie sam z USu wyciągnie.

Jakie w takim razie mam jeszcze dokumenty dołączyć oprócz wyroku i dowodu dziecka

dowodu dziecka? pesel MOPS też sam weryfikuje.

Witam

Chciałabym sie dowiedzieć mam 16 lat mieszkam z tatą, jego dochody to 1700 placi alimenty mamie ok 800zl na 3 dzieci chce sie dowiedzieć czy dostanę w takim razie 500+ czy nic nie będę miała bo przekraczają dochody ?

Zależy. Alimenty ustalone przez sąd czy "dobrowolne"? Płacone przez komornika czy osobiście? Przelewem czy do rąk?

Ostatnia edycja:
czy na Ciebie są ustalone alimenty od mamy?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót