500+

• Autor wątku Autor wątku demagogia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
vorten napisał:
To nie jest uzyskanie dochodu, więc na razie nie będzie brany pod uwagę.
Utracić go też nie można, więc będzie liczony przy ustalaniu świadczenia na okres 2018/2019 (o ile 500+będzie jeszcze funkcjonować:)) jako dochód za 2017 r.
Vorten dziękuję za odpowiedź. Wszystko mi się teraz rozjasnilo 😀

RE: 500 + alimenty na 2 dzieci

wela_87 napisał:
chce pozwac swojego ,,jeszcze ,, meza o alimenty na 2 dzieci, w tej chwili nie otrzymuje od niego rzadnej pomocy materialnej, on pracuje nielegalnie za granica i mi podaje 0 zl na dzieci, Pracuje zarabiam 1650 zl do tego otrzymuje 1000 zl ( 500 + ) plus rodzinne 248 zl,
jaka moge wpisac kwote alimentow aby nie stracic pierwszego 500 +, bo wiem z doswiadczenia iz on i tak mało placil będzie , jego glupia gadka ze on i tak jest bezrobotny. W sadzie nie moge podac wygurowanej kwoty, ponieważ stace prawo do swiadczenia a o i tak placil nie będzie. A tutaj przynajmniej wiem ze co miesiac mam pieniadze dla dzieci.Zatem jak mam obliczyc, ale nie przekroczyc 800 zł na osobe? Bo rodzinne to i tak pewnie mi zabiora?

Od utrzymania dzieci przede wszystkim są rodzice a nie państwo czyli my podatnicy !!!

ps. a co tam nie podawaj go w ogóle o alimenty bo i po co ?!?! Albo podaj o 1 zł :) ŻENADA !!!

Moja siostrzenica pobrała się z rozwodnikiem który z pierwszą żoną ma małoletnią córkę i płaci na nią alimenty. Po ślubie urodził im się syn. Mam pytanie, czy na ich syna należy się im tzw. 500 +
Przeszukałem forum ale nie znalazłem jasnej odpowiedzi. Proszę o pomoc lub linki w temacie.
Z tego co mówią telewizorze te 500 należy się na drugie i kolejne dzieci.
Pozdrawiam

Witam
mam taką sytuację, jesteśmy małżeństwem ,mamy dwoje dzieci . Jako pierwsze dziecko wpisany jest mój syn bo jest staszy, jako drugie syn od męża i na niego jest przyznane 500+. nie mamy wspólnych dzieci. Świadczenie pobieram ja jako wnioskująca. Teraz mąż wraz ze swoim synem wyprowadził się do innej miejscowości. Co powinnam w tej sytuacji?
pobierac świadczenie i dzielić na dwoje? przeznaczać na inwestowanie w syna od męża?
czy w ogóle będzie należało się takie świadczenie?
dziękuję

RE: 500 + alimenty na 2 dzieci

wela_87 napisał:
chce pozwac swojego ,,jeszcze ,, meza o alimenty na 2 dzieci, w tej chwili nie otrzymuje od niego rzadnej pomocy materialnej, on pracuje nielegalnie za granica i mi podaje 0 zl na dzieci, Pracuje zarabiam 1650 zl do tego otrzymuje 1000 zl ( 500 + ) plus rodzinne 248 zl,
jaka moge wpisac kwote alimentow aby nie stracic pierwszego 500 +, bo wiem z doswiadczenia iz on i tak mało placil będzie , jego glupia gadka ze on i tak jest bezrobotny. W sadzie nie moge podac wygurowanej kwoty, ponieważ stace prawo do swiadczenia a o i tak placil nie będzie. A tutaj przynajmniej wiem ze co miesiac mam pieniadze dla dzieci.Zatem jak mam obliczyc, ale nie przekroczyc 800 zł na osobe? Bo rodzinne to i tak pewnie mi zabiora?

Po zmianach trzeba będzie mieć zasądzone alimenty żeby otrzymać 500+ na pierwsze a że będzie Pani chciała np.15 zł na dziecko sąd przy przyznaniu alimentów nie weźmie tego pod uwagę a jeszcze może oskarżyć o działanie na szkodę dziecka i zasądzi takie alimenty aby zaspokoić podstawowe potrzeby dziecka więc przyzna tyle ile w myśl sądu może zarobić rodzic.

odliczanie dochodu do 500+ a ulga internetowa

Witam. Czy przy obliczaniu dochodu do świadczenia wychowawczego 500+, urząd skarbowy / gmina obliczająca próg dochodowy na pierwsze dziecko, czy bierze pod uwagę z PIT-u dochody pomniejszone jedynie o KUP, czy też dochody już po wszystkich odliczeniach od dochodów, np po odliczeniu tzw ulgi internetowej (odliczanej od dochodów). Pytam, ponieważ ani US ani Miejskie Centrum Świadczeń nie potrafiło mi na pytanie odpowiedzieć.Pozdrawiam.

soa32 napisał:
Witam. Czy przy obliczaniu dochodu do świadczenia wychowawczego 500+, urząd skarbowy / gmina obliczająca próg dochodowy na pierwsze dziecko, czy bierze pod uwagę z PIT-u dochody pomniejszone jedynie o KUP, czy też dochody już po wszystkich odliczeniach od dochodów, np po odliczeniu tzw ulgi internetowej (odliczanej od dochodów). Pytam, ponieważ ani US ani Miejskie Centrum Świadczeń nie potrafiło mi na pytanie odpowiedzieć.Pozdrawiam.
Z tego, co mi wiadomo odlicza sie to, co masz wykazane na PIT 11(czyli jeszcze przed wszelkimi odliczeniami typu ulga rodzinna). Wynik jest Twoim dochodem rocznym, do tego nalezy dodac zwrot z podatku, jaki otrzymano z danego roku. Potem podzoelic na 12(miesiace roku) i dalej podzielic na aktualna liczbe osob w rodzinie.

Dzień dobry.

Mam przyznane 500+ na 3 dzieci (w tym na pierwsze) na podstawie dochodów z 2014 kiedy pracowała tylko żona po utracie pracy przeze mnie. W czerwcu 2015 zostałem zatrudniony na czas określony na 3 m-ce ale umowy mi nie przedłużono. We wrześniu 2016 zostałem zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas określony 3-mce a po tym okresie zmieniono mi umowę na czas nieokreślony.

Czy w kontekście programu 500+ taka sytuacja oznacza zmianę wymagającą informowania Wydziału Spraw Społecznych? W obecnej sytuacji przekraczamy próg 800 zł/osobę (którego nie przekraczaliśmy w 2014). Czy w takim razie będę zmuszony zwrócić 500 zł na pierwsze dziecko od września 2016 aż do teraz?

g_g napisał:
Dzień dobry.

Mam przyznane 500+ na 3 dzieci (w tym na pierwsze) na podstawie dochodów z 2014 kiedy pracowała tylko żona po utracie pracy przeze mnie. W czerwcu 2015 zostałem zatrudniony na czas określony na 3 m-ce ale umowy mi nie przedłużono. We wrześniu 2016 zostałem zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas określony 3-mce a po tym okresie zmieniono mi umowę na czas nieokreślony.

Czy w kontekście programu 500+ taka sytuacja oznacza zmianę wymagającą informowania Wydziału Spraw Społecznych? W obecnej sytuacji przekraczamy próg 800 zł/osobę (którego nie przekraczaliśmy w 2014). Czy w takim razie będę zmuszony zwrócić 500 zł na pierwsze dziecko od września 2016 aż do teraz?

Tak, takie zmiany trzeba zgłaszać, w tym przypadku dochód był uzyskiwany od września więc doliczone zostanie Pana wynagrodzenie za październik 2016 i jeśli kryterium będzie przekroczone to od grudnia 2016 r. Państwu nie należało się 500 na pierwsze dziecko. Najlepiej zgłosić to jak najszybciej, jeszcze przed wypłatą. Zwrócić można z bieżących świadczeń tzn. przez kilka miesięcy nie dostanie Pan wypłaty z 500+, która pójdzie na poczet zwrotu.

500 ➕

Mam pytanie odnośnie 500 plus. Zawsze dostawałam do 28 dnia każdego miesiąca. Czytałam ze obowiązkiem jest wysyłka pieniędzy do ostatniego dnia miesiąca. Czyli powinny dojść do ostatniego dnia czy poprostu zostac wysłane a dojść mogą w nowym miesiącu? Mamy 29 kwietnia a pieniędzy nie mam

Kindergeld,a 500+

Witam!jestem matka 2 dzieci(6 i 2 lata),Ja po urodzeniu dziecka(styczeń 2015) bylam na rocznym urlopie macierzynskim-płatnym ,potem do nadal przebywał na urlopie wychowawczym,mąż od sierpnia 2015 roku pracuje legalnie w Niemczech,po pół roku złożył wniosek na kindergeld,bardzo szybko nam go przyznano.W marcu biezącego roku otrzymaliśmy z urzędu niemieckiego ,że od kwietnia 2017 będziemy dostawac w sumie na dzieci niecale 80€(Kwota moim zdaniem została wyliczona na podstawie tego,co moglibysmy pobierac rzekomo w Polsce,tzn.zasilek rodzinny na dzieci i 500+ x2.Dodatkowo do pisma dostalismy o formacje,ze mozemy starac sie o 500+ w Polsce!Dodam,ze maz luty/marzec 2017 zmienil miejsce zamieszkania i prace w Niemczech.Prosze o pomoc-czy teraz musze zlozyc w Polsce do Gops-u w naszym przypadku papiery na 500+ i zasiłek rodziny,oni wysyłają to do Rops-u w Katowicach i dopiero oni do odpowiedniego urzedu w Niemczech i trwa weryfikacja.Wiem od Pani obsługującej ,że ludzie ,którzy złożyli wnioski -czekają n decyzję od kwietnia 2016 roku,co jest dla mnie szokujące ?Nie da się inaczej tej sprawy załatwić-szybciej?Dzieci posiadają obywatelstwo niemieckie po mnie-po mamie,ale przebywamy w Polsde,tylko mąż jest za granicą.Bardzo proszę o pomoc!

500 plus

Mam pytanie związane z 500 plus. Otóż obecnie jestem w ciąży to będzie moje drugie dziecko, pierwszy syn ma skończone 18 lat. Z partnerem chcemy wziąć ślub. Po urodzeniu chciałabym starać się o 500 plus,ale od 2017 roku ma wejść nowe prawo i w związku z tym chciałabym się dowiedzieć czy nowo narodzone dziecko będzie liczone jako pierwsze i w ogóle na czym to polega. Z góry dziękuję za pdpowiedź.

RE: 500 plus

500+ jest wypłacane do 18 roku, życia. Nowe dziecko będzie liczone jako pierwsze ale tylko wtedy, jak dochód w gospodarstwie domowym na jedną osobę nie przekroczy ~ (818zł.)

Dziękuję za odpowiedź

arlecia31 napisał:
to będzie moje drugie dziecko, pierwszy syn ma skończone 18 lat.
Wg ustawy dla celów 500+ będziesz mieć jedno dziecko. Świadczenie dostaniesz, jeśli dochód na osobę nie przekroczy 800 zł

Mam pytanie odnośnie świadczenia 500+ pobieram je na drugie dziecko obecnie przebywam na l4 z powodu ciąży termin mam na sierpnia do tego czasu mam też przedłużona umowe o prace. Moj mąż w styczniu br wyjechał do Wielkiej Brytanii ostatnio dowiedziałam się że powinnam to zgłosić mimo iż mąż nie pobiera tam świadczenia rodzinnego a ja teoretycznie nadal pracuje w Polsce bo l4 to też dochód czy w takiej sytuacji grożą nam jakies nieprzyjemności?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót