500+

• Autor wątku Autor wątku demagogia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,

proszę o pomoc w wyjasnieniu wątpliwości. Jestem samotna, rozwiedziona, wychowuję dwójkę dzieci na które otrzymuję alimenty z FA (1000 zł) oraz świadczenie wychowawcze 500+ na dwoje dzieci. Zmieniłam pracę i w związku z tym zaniosłam do OPS zaświadczenie o dochodzie. Dochód brutto to 2121 zł (w zaokrągleniu). W roku bieżącym nastąpiła ustrata i uzyskanie dochodu. Otrzymałam dzisiaj informację o wszczęciu postępowania zmieniającego decyzję o 500+ i utracie tego świadczenia na jedno dziecko.

Pytam bo koleżanka z pracy, która jest w identycznej sytuacji co ja (włącznie z utratą i uzyskaniem dochodu, samotna, dwoje dzieci), ma 2000 zł netto wynagrodzenia i 700 zł alimentów i nie utraciła prawa do świadczenia wychowawczego.

proszę sprawdzić, czy spełniam kryterium dochodowe bo ja się chyba pogubiłam z liczeniem.

netto to ok 1544 plus 1000/3 - przekraczasz 800 zł na osobę

Emulka napisał:
Pytam bo koleżanka z pracy

może nie znasz całej sytuacji, może nie powiadomiła o zmianie pracy - nie ma to znaczenia dla Twojej sytuacji

W tych wnioskach co będzie składać od sierpnia dane będą brane za lata 2015-2016?

Dzieci które ukończą 18 lat świadczenie już nie przysługuje, mimo iż się uczą? O co mogą się wtedy starać?

Jak wypełnić wniosek o 500+ samotny ojciec + dwójka dzieci

Witam.

Jestem w trakcie rozwodu, mam przyznaną pieczę nad dziećmi (dwójka) i zasądzone alimenty na nie. Matka mieszka i pracuje za granicą.

We wniosku o świadczenie 500+ jest pytanie czy któryś z rodziców pracuje za granicą. Jeśli tak to przyznanie świadczenia podobno idzie bardzo mozolnie (czas).

Czy w takiej sytuacji mogę skorzystać z orzeczenia sądu o pieczy i alimentach przy wypełnieniu tego wniosku tak aby wszystko przebiegło bez komplikacji ?

Z góry dziękuję
Pozdrawiam

RE: Jak wypełnić wniosek o 500+ samotny ojciec + dwójka dzieci

występujesz o świadczenia na dwoje dzieci dzieci?
hycel napisał:
a konkretnie ?

Agnieszka3M napisał:
występujesz o świadczenia na dwoje dzieci dzieci?
a konkretnie ?

Nie, na drugie dziecko tylko jak w zeszłym roku natomiast żona mieszka w UK.
Dopiero teraz doczytałem o tym jak jeden z rodziców jest poza granicami i pracuje oraz o strasznych opóźnieniach z tym związanych.

Agnieszka3M napisał:
netto to ok 1544 plus 1000/3 - przekraczasz 800 zł na osobę

może nie znasz całej sytuacji, może nie powiadomiła o zmianie pracy - nie ma to znaczenia dla Twojej sytuacji
Ale jak rozumiem, prawo do 500+ na drugie dziecko zachowuje?

hycel napisał:
Nie, na drugie dziecko tylko jak w zeszłym roku natomiast żona mieszka w UK.
Dopiero teraz doczytałem o tym jak jeden z rodziców jest poza granicami i pracuje oraz o strasznych opóźnieniach z tym związanych.
pomoże ktoś ??

W nowym okresie podwyższony jest próg dochodowy czy dalej jest 800 zł?

Dalej 800 zł

Wysłane z mojego LG-K580 przy użyciu Tapatalka

hycel napisał:
Dopiero teraz doczytałem o tym jak jeden z rodziców jest poza granicami
właściwy do wydania decyzji jest ROPS z uwagi na koordynację

hycel napisał:
pomoże ktoś ??

Opóźnienia są i tego się nie przeskoczy.

Dopóki nie ma rozwodu żona musi być w składzie rodziny i wniosek powinien rozpatrywać odpowiedni ROPS.
Nie ma znaczenia, że wniosek na drugie dziecko.

vorten napisał:
Opóźnienia są i tego się nie przeskoczy.

Dopóki nie ma rozwodu żona musi być w składzie rodziny i wniosek powinien rozpatrywać odpowiedni ROPS.
Nie ma znaczenia, że wniosek na drugie dziecko.

To bieda.. Ciekawe jak oni ją tam znajdą. Urzędowe ustalenie jej adresu za granicą do ściagania alimetów trwało 2,5 msca a teraz znów bedzie inny urząd szukał tego samego pewnie jeszcze dłużej :(
Bo jak dobrze rozumiem to musze zaznaczyć to okienko, że jeden z członków rodziny przebywa za granicą...

Ostatnia edycja:
Witam czy jak nie jestem.nigdzie ubezpieczona otrzymam 500+m

Witam,wiecie może czy wiadomo już coś w kwestii ryczałtowców?Podobno do 1 sierpniamiała byc ogłoszona miesięczna kwota wliczana do dochodu (GP z czerwca )

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót