abonament RTV

• Autor wątku Autor wątku reddsi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
marcin20. napisał:
Dla pracownika poczty wystarczy pewnie, że telewizor stoi na widoku. I wtedy on uzna, że jest gotowy do odbioru, no bo jak inaczej ma to rozstrzygnąć? Jeżeli kabel od zasilania leży w szafce, to telewizor jest gotowy do odbioru, czy nie? A jeżeli kabel antentowy jest odłączony, to jest gotowy, czy nie? Niektóre telewizory mają wubdowaną antenę, nalezy ją wymontować? Litości.

Nie będzie to nikogo interesowało. Złodzieje i tyle. Niech jeszcze wprowadzą prawo, że posiadanie internetu jest równoważne z używaniem strony tvp.pl. Ludzie z uczciwości porejestrowali odbiorniki, 1/10 ogląda cokolwiek w telewizji raz na tydzień i muszą teraz za to słono zapłacić. Ale to się zemści. Zwiększy brak zaufania do instytucji państwowych, ludzie zaczną kręcić jeszcze bardziej niż kręcą ;) Gdyby normalnie wymagali abonamentu od początku, nie czekając aż to się nawarstwi - ok, to by było uczciwe. Ale tak nie można było zrobić, bo wtedy większość ludzi by zrezygnowała z TV w ogóle i nie można by było zatrudnić tyle mord ;)
Po pierwsze: ostrożniej ze słowami.
Po drugie: kompletnie nie wiesz, o czym piszesz.
Po trzecie: mam wrażenie, że ogólnie duża część udzielających się w wątku nie odróżnia ściągania należności za zaległe opłaty abonamentowe od nakładania opłaty za używanie niezarejestrowanego odbiornika.

Witam.
jak widzę co się dzieje obecnie w temacie abonamentu rtv to sama się zastanawiam.
mianowicie. od półtorej roku mieszkam z mężem u niego. razem z teściami (teść - bezrobotny ale nie zarejestrowany, teściowa - rencistka nie zdolna do pracy w gosp. rolnym). odbiornik maj zarejestrowany. ale ostatnia wpłata była w 2006/2007. do tego mieszkają z nami, do maja przyszłego roku, siostra męża ze swoją rodziną (oboje normalnie pracują mają trójkę dzieci). I jak to teraz z tym abonamentem...?
Wyczytałam, że teściowa powinna być zwolniona z opłat. Teściu chyba też. Co do niego nie jestem pewna, nie wiem co się dokładnie kryje pod określeniem osoby bezrobotnej z listy osób zwolnionych z opłat abonamentowych. Może ktoś przy okazji to mógłby sprecyzować.
I się zastanawiam, czy kumuluje się jakoś ilość osób zwolnionych w stosunku do osób zarobkujących? U nas jest obecnie 2:4 (i to od połowy 2011 roku). Więc czy jesteśmy zobowiązani płacić pięć lat wstecz? Czy raczej od momentu kiedy ja się wprowadziłam i na każdą osobę zwolnioną przypadają dwie osoby powyżej 26 lat zdolne do pracy itd.?
No i czy w ogóle można tak wstecz przedstawić dokumenty że powinno się być zwolnionym z abonamentu. Bo niestety teściowie to zaniedbali, jak i wiele innych papierków. I żadnego wniosku o zwolnienie z abonamentu nie złożyli..
jak ktoś mi pomoże rozpracować moją sytuację to po prostu będę wdzięczna.:help:

Witam,
Przejrzałem kilka wątków, ale nie znalazłem podobnego przypadku. Moi rodzice otrzymali wezwanie do zapłaty za abonament rtv za okres od 01.2007 na kwotę ponad 1600 zł czyli standard. Przestali opłacać abonament ok. 2005 roku. W 04.2008 przeprowadzili się, odbiornika nie wyrejestrowali ze starego adresu, pod nowym też nie jest zarejestrowany. Pismo jest wysłane na stary adres ale z racji tego, że na poczcie było złożone pismo z prośbą o przekierowywanie korespondencji zaadresowanej na stary adres to dotarło pod nowy adres. I teraz pytanie: czy w tej sytuacji trzeba płacić za cały okres 01.2007-10.2012 czy tylko za okres 01.2007-04.2008? Jeśli ta druga opcja to jak to zrobić? Myślę, żeby wysłać im pismo, napisać, że od 04.2008 rodzice tam nie mieszkają i załączyć dowód wymeldowania ze starego adresu. Nie wiem czy trzeba samemu naliczyć prawidłową kwotę do zapłaty i wpłacić czy poprosić o ponowne naliczenie? W jakim terminie powinno być wysłane takie pismo? W piśmie jest termin na wpłatę 7 dni od dnia doręczenia.

Problem widzę popularny w ostatnim czasie :)
Nieopatrznie odebrałam ostatnio korespondencje adresowaną na moją mamę. Korespondencja ta była niczym innym jak wezwaniem do zapłaty abonamentu RTV. Moi rodzice nie mieszkają w kraju od jakiegoś czasu, pewnie będzie juz grubo ponad 5 lat. Mieszkanie stało puste, co jakiś czas tylko pojawiał się ktoś kto mieszkania doglądał. Telewizorów nie mam, nie odczuwam wewnętrznej potrzeby oglądania.
Jak teraz z tego wybrnąć? Zaświadczenie o zameldowaniu rodziców za granicą załatwię, ale nie mam żadnego pisma zaświadczającego że mieszkanie było puste.

Nie chce nikogo ani urazić, ani obrazić.
Nie rozumiem.
Oglądacie TV czy słuchacie radia bez płacenia abonamentu, czyli, wybaczcie, oszukujecie kogoś, a to łamanie prawa, następnie żądacie przestrzegania prawa w stosunku do siebie,
Coś z nami jest nie tak.

3karolina3 napisał:
Nie chce nikogo ani urazić, ani obrazić.
Nie rozumiem.
Oglądacie TV czy słuchacie radia bez płacenia abonamentu, czyli, wybaczcie, oszukujecie kogoś, a to łamanie prawa, następnie żądacie przestrzegania prawa w stosunku do siebie,
Coś z nami jest nie tak.
A jeżeli ktoś tego chłamu nie chce oglądać ? To też oszust ? Podpowiedz mi dlaczego po raz 64 mam oglądać jeden i ten sam film.?To ja proponuję wprowadzić abonament dla stacji benzynowych od razu wierzę Ci że nie posiadając samochodu bardzo chętnie będziesz go płaciła:!:

do ali ment.
Załóż talerz, zmień na astrę, czy inną satelitę/nie znam się/ i oglądaj program obcojęzyczny, a jaki pożytek przy tym, odkurzając uczysz się obcego języka. Ja tak mam i abonament płaciłam od zawsze. Jeśli nie oglądasz "chłamu", ja też nie oglądam, ale mam talerz, to po co ci odbiornik TV?

Witam,

Ja również dostałem pozdrowienia od PP. Zastanawiam się czy przede wszystkim, nie należałoby wyrejestrować odbiornika, wg. instrukcji:

Jak nie płacić abonamentu. Poczta Polska i abonament - jak wyrejestrować telewizor - Fakt.pl

Informacja zamieszczona w wątku, że żeby wyrejestrować odbiornik trzeba wcześniej uregulować dług nie ma oparcia w prawie.

Zastanawiają mnie tylko pewne rzeczy:

1. przy wypełnianiu formularza o rejestracji/wyrejestrowaniu odbiornika, brak jest informacji o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych. Czy PP ma ustawowe uprawnienia do przetwarzania danych osobowych, tak jak np. Policja, i nie muszę już na to wyrażać zgodę?

Jest to o tyle ciekawe, że odbiornik zarejestrowałem wiele lat temu pod innym adresem. Nigdy swoich danych adresowych nie korygowałem, a upomnienia przychodzą mi na aktualny adres. Wydaje mi się, że PP nie ma dostępu do systemu PESEL i zastanawiam się w jaki sposób dokonali korekty moich danych adresowych.

2. W formularzu o rejestracji odbiornika wymagane jest podanie PESELA i NIPu. Czy podając te dane nie ułatwię PP ewentualnej przyszłej egzekucji długu.

Pozdrawiam,
Robert

p.s.
tylko proszę, bez uwag że jestem złodziej i oszust. wiem o tym.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót