abonament RTV

• Autor wątku Autor wątku reddsi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Marudnicki napisał:
Z tym, że TVP PRL to była firma państwowa działająca na innych zasadach. TVP S.A. to już spółka prawa handlowego, wobec których kodeks wymaga zawierania umów za zgodą obu stron.

Dokładnie i mi właśnie o to się rozchodzi. Dlaczego państwo nakazuje mi płacić na spółkę, z którą nie mam i nie chcę mieć umowy?

Ja całkowicie rozumiem i uważam za zasadny sens takiej instytucji za PRL, kiedy TVP był państwowa. Dlaczego mam dalej płacić na 'firmę' ?

Witam, dzisiaj moja mama dostała poleconym że ma zapłacić 1500zł + odsetki za zaległe opłaty z tytułu abonamentu (od 2007roku liczone)
mam pytanie:
co moja mama ma zrobić, jak ją najprościej w świecie nie stać na opłatę abonamentu (już o karze nie wspomnę) - bezrobotna od prawie 10lat - nie zdatna zdrowotnie do jakiejkolwiek pracy abonamentu nie płaci od 1992

co jej grozi w przypadku gdy nie zapłaci? (bo najzwyczajniej nie ma z czego)

zapewne padnie pytanie z czego żyje przez te 10 lat - z tego co da jej mąż który nie mieszka z nią

mama odbiornika nie wyrejstrowała bo najprościej w świecie nie wiedziała że trzeba

Panie informatyk, najprościej w świecie przeczytaj temat...

a co będzie z abonamentem gdy zniknie tv analogowa ? A ktos oświadczy że nie stać go na dekoder będzie mógł na tej podstawie wyrejestrować tv ?

ali ment napisał:
a co będzie z abonamentem gdy zniknie tv analogowa ? A ktos oświadczy że nie stać go na dekoder będzie mógł na tej podstawie wyrejestrować tv ?

Teoretycznie będzie mu wolno odmówić zapłaty abonamentu, bo nie będzie posiadał odbiornika umożliwiającego natychmiastowy odbiór programów, a tym bardziej go używał.

Niestety również moja siostra dostała wezwanie do zapłaty za zaległy abonament. Proszę o informację, czy komuś udało się coś wskórać wysyłając wnioski o umorzenie bądź rozłożenie na raty?

Z góry dzięki
fidziu

Również dostałem wezwanie do zapłaty za abonament za lata 2007 - 2012 ale u mnie sprawa wygląda następująco.

W 1996 roku zarejestrowałem odbiornik rtv a w 1999r. przestałem płacić abonament. W 2001 roku zmieniłem miejsce zamieszkania i w nowym miejscu zamieszkania nie zarejestrowałem odbiornika. Teraz przyszło wezwanie za lata 2007 - 2012 wiec domniemam, iż chodzi im o abonament ze starego miejsca zamieszkania. Notabene dodam jeszcze, iż nie powiadamiałem urzędu pocztowego o zmianie zameldowania i oczywiście nie rejestrowałem tu odbiornika.

Czy jest jakaś szansa aby "się ode mnie odczepili" ??

Wystąpię z zapytanie o moje dane osobowe, to znaczy, w jaki sposób weszli w ich posiadanie skoro sam im ich nie udostępniłem - czy można domniemać o bezprawnym (w myśl ustawy o ochronie danych osobowych) przetwarzaniem danych osobowych ??

Co jeszcze mógłbym zrobić aby spróbować "ich" zniechęcić do nękania mnie abonamentem ??

Pozdrawiam

Jac

Witam, wyrejestrowałem odbiorniki pod koniec 2004 roku, dopiero 2 m-ce temu dostałem pierwsze pismo -upomnienie ok 1600zł od 2007 do teraz. Moja odpowiedz była, że wyrejestrowałem w 12/2004. W następnym liście Poczta pisze, że wysyłali upomnienia i jak mam dowód na wyrejestrowanie to niech wyślę. Ja im, że po 8 latach to nie mam książeczki. Dostałem obszerną odpowiedź, zacytuję fragmenty"Poczta Polska nie posiada potwierdzenia wyrejestrowania...Pan nie przedstawił skutecznego dowodu Art 6 KC mówi iż ciężar udowodnienia...w związku z powyższym pozostaje do uregulowania 1188,30+ods", dalej "Zgodnie z rozporządzeniem Min TRansportu z dnia 25 września 2007 (DZ.U.07.187.1342)Poczta nadała z urzędu posiadaczom imiennych książeczek indywidualne numery identyfikacyjne oraz przesłała do wszystkich zarejestrowanych abonentów zawiadomienia o nadaniu indywidualnego numeru identyfikacyjnego, które stanowią dowód zarejestrowania odbiorników rtv i zastępują...takie zawiadomienie również zostało do Pana wysłane dnia ...2008r"

Oczywiście nic nie dostałem

W rozporządzeniu powyżej jest:
"§ 3. Dowodem zarejestrowania odbiorników, z zastrzeżeniem § 5, jest:
1) wniosek o rejestrację odbiorników radiofonicznych lub telewizyjnych, o którym mowa w § 2 ust. 2, lub
2) zawiadomienie o nadaniu indywidualnego numeru identyfikacyjnego użytkownikowi odbiorników radiofonicznych lub telewizyjnych, o którym mowa
w § 2 ust. 4.
§ 5. 1. Dotychczasowe dowody zarejestrowania odbiorników w formie imiennej książeczki opłaty abonamentowej za używanie odbiorników stanowią dowód zarejestrowania odbiorników nie dłużej niż przez
okres dwunastu miesięcy od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
2. Operator publiczny w terminie dwunastu miesięcy od dnia wejścia w życie rozporządzenia z urzędu nadaje posiadaczom imiennych ksiàąeczek, o których
mowa w ust. 1, indywidualny numer identyfikacyjny.
O nadaniu numeru operator publiczny powiadamia użytkownika, przesyłając zawiadomienie określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia."

Jeżeli Poczta wysłała to listem zwykłym (zakładając, że wysłała), bo ja żadnego poleconego do 09/2012 nie otrzymałem to jest podstawa do nieskutecznej rejestracji odbiornika, a tym samym braku zaległości. Poczta również nie ma potwierdzenia skutecznego dostarczenia powiadomienia. Nie jestem prawnikiem, ale urzędy wysyłają korespondencję poleconym, a najczęściej jest również "zwrotka"
pozdrawiam bikary

Mnie ciekawi, czy ktoś z piszących w tym wątku otrzymał od KRRIT pozytywną decyzję dotyczącą rozłożenia na raty lub umorzenia długu z tytułu abonamentu RTV ?
Niektóre osoby deklarowały się, że opiszą na forum dalsze losy korespondencji i dalej nic nie wiemy.

Czy ktoś wie, jakie kryteria stosuje KRRIT przy umorzeniu długu ? Czy fakt spłaty np. kredytu hipotecznego, koszty utrzymania i mała kwota pozostająca po tych zobowiązaniach mogą być przyczynkiem do umorzenia czy raczej rozłożenia na raty ?

Czy wiadomo komuś jak zachowuje się KRRIT w sytuacji, gdy odmówi umorzenia ? Rozkłada z automatu na raty czy od nowa trzeba prosić o rozłożenie na raty ?
Na ile rat KRRIT rozkłada zaległość ?

I dodatkowe pytanie w temacie abonamentu i przysyłanych upomnień - znajomy otrzymał upomnienie na dane osoby, które są danymi niepoprawnymi (błędy literowe w imieniu - nie ma takiego imienia, jak wydrukowano, w nazwisku - które jest błędne). Czy na podstawie takich błędnych danych Poczta Polska może "ścigać" osobę, której dane są niepoprawne ?

Mam identyczną sytuację co bikary i jestem zażenowana takim postępowaniem przez Pocztę Polską. Nie mam żadnych zaległości a żąda się ode mnie spłatę należności. Nie mam pojęcia co mam zrobić Jeżeli Poczta wysłała to listem zwykłym (zakładając, że wysłała), bo ja żadnego poleconego do 10/2012 nie otrzymałam to jest podstawa do nieskutecznej rejestracji odbiornika, a tym samym braku zaległości. Poczta również nie ma potwierdzenia skutecznego dostarczenia powiadomienia. Nie jestem prawnikiem, ale urzędy wysyłają korespondencję poleconym, a najczęściej jest również "zwrotka" Skorzystałam z wpisu z dnia wczorajszego godz. 17:29 ( bikary )

A czy potrafi ktoś powiedzieć jak walczyć przed egzekucją zaległości przez US? Jakieś paragrafy czy coś? Bo w internecie pełno śmieci a żadnych konkretów, żeby się przed tym bronić? Czy naprawdę musimy się poddać dyktaturze silniejszego?

oczywiscie mam taką samą sytuacje -1600zl. chcialabym sie dowiedziec czy ktos po prostu tego nie zaplacil , a jesli tak to jakie sa tego faktyczne, a nie prawne konsekwencje. przeciez tyle osob pisalo na tym forum w 2011 , dajcie nam znac jak wasze losy. po prostu nie wierze , ze wszyscy zaplacili lub , ze im umorzono .

Moim rodzicom zabrano z konta firmowego ponad 1500 zł. Nie zawiadomili ich wcześniej o tym. Po prostu potrącili sobie taką "skromną" sumkę bez naszej wiedzy. Dopiero po zabraniu tej kwoty napisali, że w związku z nie płaceniem abonamentu radiowo-telewizyjnego oraz art.be ble ble... zajęli w.w kwotę.:mad:

A macie jakieś pytania, czy tylko się żalicie?

Prawda jest taka, że płaci się za posiadanie, a nie za używanie. Bo jak do ciężkiej cholery pracownik poczty, który jest z reguły człowiekiem nietechnicznym, ma sprawdzić, czy odbiornik jest gotowy do odbioru czy nie?

Dla pracownika poczty wystarczy pewnie, że telewizor stoi na widoku. I wtedy on uzna, że jest gotowy do odbioru, no bo jak inaczej ma to rozstrzygnąć? Jeżeli kabel od zasilania leży w szafce, to telewizor jest gotowy do odbioru, czy nie? A jeżeli kabel antentowy jest odłączony, to jest gotowy, czy nie? Niektóre telewizory mają wubdowaną antenę, nalezy ją wymontować? Litości.

Nie będzie to nikogo interesowało. Złodzieje i tyle. Niech jeszcze wprowadzą prawo, że posiadanie internetu jest równoważne z używaniem strony tvp.pl. Ludzie z uczciwości porejestrowali odbiorniki, 1/10 ogląda cokolwiek w telewizji raz na tydzień i muszą teraz za to słono zapłacić. Ale to się zemści. Zwiększy brak zaufania do instytucji państwowych, ludzie zaczną kręcić jeszcze bardziej niż kręcą ;) Gdyby normalnie wymagali abonamentu od początku, nie czekając aż to się nawarstwi - ok, to by było uczciwe. Ale tak nie można było zrobić, bo wtedy większość ludzi by zrezygnowała z TV w ogóle i nie można by było zatrudnić tyle mord ;)

dzieki Tyna, czyli juz wiem, ze nie oplaca sie niezaplacic.

Proszę o informację jak sprawdzić czy na daną osobę zarejestrowany 20 lat temu telewizor został wyrejestrowany .
Osoba ta była wtedy mężatką od 2000 roku już nie jest i wyprowadziła się do rodziców i tam jest do dziś zameldowana , nie może znaleźć nigdzie książeczki RTV jednak jest przekonana że wyrejestrowała Telewizor - prosze o informacje czy jeśli nie to na podstawie jakich danych poczta polska może znaleźć tą osobę

Pieniądze (podobno) mają prawo ściągnąć z konta firmowego, natomiast konta osobiste są bezpieczne. Nikt nie ma prawa ściągnąć należności. Przynajmniej ja takie informacje posiadam.

Witam.
Mam pytanie w sprawie abonamentu RTV.
Przeprowadziłem sie do nowego miszkania 3 lata temu i nie zarajestrowałem odbiornika RTV (nigdy nie miałem na siebie zarajestrowanego odbiornika RTV w innym miejscu zamieszkania) jeśli teraz zarejestruje to czy bede musiał zapłacić jakąś kare za ten okres w którym nie byłem zaraejstrowany?

a czy ktos zna przypadek zajęcia żądanej kwoty z konta osobistego lub "wizyty" komorniczej .

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót