Alcolock - blokada alkoholowa

• Autor wątku Autor wątku Alex73
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Zmiana wyroku - blokada alkoholowa

Dzisiaj złożyłem do sądu wniosek o zmianę wykonywania kary. Mam nadzieję, że wrócę to za jakiś czas z dobrymi informacjami. Do wniosku dołączyłem ksero badań z WOMP, zaświadczenie i opinie z zakładu pracy, z klubu sportowego gdzie jestem w Zarządzie, z OSP gdzie jestem czynnym członkiem. Pozostaje teraz tylko czekać. :roll::???:

To zycze powodzenia. Ja mialem posiedzenie we wtorek 5 kwietnia (wniosek skladalem 22 lutego) ale sprawe odroczyli do 9 maja bo sad zazyczyl sobie opinie od kuratora tak ze kolejny miesiac czekania. Mam nadzieje ze bedzie ok. To czekamy ☺

No oby oby skończyło się to dla nas dobrze. Bo brak auta jest bardzo odczuwalny i ogranicza w wielu sprawach. Teraz to czekanie i dalej nerwy i problemy pewnie ze snem. Już wtedy po tym co się stało parę siwych włosów mi się pojawiło na głowie :/
Tobie również powodzenia. A gdy się to zakończy liczysz jeździć z tym alkolockiem???

Zanim zapisze sie na egzamin i zdam to pewnie bedzie lipiec (zakaz do 22 luty 2017) to te pol roku odczekam bo szkoda mi placic tyle pieniedzy a tyle czasu bez auta wytrzymam. Auto nie jest mi potrzebne do pracy raczej dla wygody. Chodzi mi tylko o to ze mozna sie zapisac na egzamin, zdac prawko i odrazu jak minie zakaz wymienic pj na takie bez kodu 69

maniek-02 napisał:
"delikwent który ma być opiniowany, pije awanturuje się rozbija a dobrzy sąsiedzi powiedzą że to człowiek do rany tylko przyłóż , pomocny, uczynny itd.
No pewno "DOBRZY" sąsiedzi pomogą, tylko, że nie wszyscy są "DOBRZY" ... Dlatego nie wiem na jakiej podstawie można twierdzić, że opinia sąsiadów jest wiarygodna.

krakow_007 napisał:
szkoda mi placic tyle pieniedzy
Blokadę możesz też wypożyczyć, wtedy nie wywalasz tyle kasy na nią.

aliaton7035333 napisał:
....Dlatego nie wiem na jakiej podstawie można twierdzić, że opinia sąsiadów jest wiarygodna.....

Uzasadnienie, wnioskodawcy też może mijać się bardzo z prawdą....

To też prawda

Jaja jak berety. Staram się jak wy wszyscy przeglądający temat o możliwość jeżdżenia z blokadą autem czy wózkiem ( praca moja kochana <3 )
Policjant ( ruch drogowy )twierdzi : Nie może jeździć Pan wózkiem widłowym, skoro ma pan zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów. I Autem, też nie mogę bo zakaz.
PANI SĘDZIA twierdzi: Jeżeli tak a nie inaczej wygląda Pana sytuacja, może Pan napisać pismo , że przeszkadza to w Pańskim życiu, pracy, blokada rozwojowa itp. W Pana przypadku po 18 miesiącach, ( w XX.XX.2016 ) Napisze Pan list do sądu, doda Pan załączniki Badań i jest szansa, że SĄD DA WYROK Z ZAKAZU NA BLOKADĘ ALKOHOLOWĄ
Dzwonie do WORD-u rozmawiam z EGZAMINATOREM : egzamin przejdzie Pan autem bez blokady, normalnym z literą L , bądź podstawionym z L z kursu z automatyczną skrzynią, ale wtedy tylko na automat i po zdaniu egzaminów ( Placyk nie wycofany jeszcze) Prawa Jazdy Informacje odnośnie Blokady prześlemy do Wydziału Komunikacji a Wydział PRZEKAŻE TĄ INFORMACJĘ DLA POLICJI PLUS WPIS DO PRAWKA tj. na zasadach skrzyni automatycznej.
DZWONIE TERA DO WYDZIAŁU KOMUNIKACJI : I STARA BABA MÓWI MI :
PANIE, takie coś nie istnieje, bo my nie wiemy, na jakiej zasadzie miałabym wystawić , że skierowanie na egzamin z blokadą, to Pan ma auto egzaminacyjne z Blokadą ? To sędzia się zgodziła na takie zamianki ? Kod 96 istnieje ale proszę zadzwonić do MINISTERSTWA i się zapytać na jakiej podstawie, ja miałabym wypisać Papiery na egzamin kontrolny do WORD, nie ma podstawy prawnej która mówiłaby o tym, że ja jako starsza obsługująca okienko w Wydziale Komunikacji wystawiała takie Papiery. Pan przyjdzie mi z dokumentem, od sądu, że się zgodził na blokade, to ja ksero to odeśle, z zapytaniem W jaki sposób sąd życzy sobie aby Pan dostał pozwolenie na przystąpienie do egzaminu, bo ja nie wiem. DZWOŃ PAN DO MINISTERSTWA ONI MOŻE WIEDZĄ. i się Pani rozłączyła :x: x

Co do wytycznych nadania kodu 69 (Dyrektywa Komisji (UE) 2015/653 z dnia 24 kwietnia 2015.) Jutro dzownie do wydziału komunikacji i powołam się na tą dyrektywę

Dobra już wiem : TO JEST TO SAMO CO BYŁO Z KAT. A ! zdałeś egzamin na A a miałeś 18 lat dostałeś A 2 , albo dostałeś A jak ktoś się machną i nie doczytał. MOJA KOCHANA POLSKA ! GDZIE EGIPCJANIN DOSTANIE POLSKIE PRAWKO I ZDAWAŁ NA WIELBŁĄDZIE A JA NIE DOSTANĘ BO TAK.

w skrócie w moim przypadku nie dodzwoniłem się do ministerstwa 226301298/47 i 18 miesięcy czy 24 nie robią mi wielkiej różnicy ( dozbieram parę tysięcy ). zostawiam sprawę jak jest. Jak kara się skończy pójdę do WYDZIAŁU KOMUNIKACJI z Papierami z sądu gdzie napisane jest jak wół : na okres lat 2. zalicza okres zatrzymania od XX.XX.2014 i dnia XX.XX.2016 Pani nie będzie mogła zrobić nic innego jak wydać mi Papiery na egzamin kontrolny do WORD-u. Finito, pica belo bum bum

Ostatnia edycja:

Przeciez przepis wyraznie mowi ze jesli zdajesz egzamin to pojazd nie musi byc wyposazony w blokade alkoholowa.

Przepis prawny:
Art. 182a § 2. W przypadku orzeczenia sądu o dalszym wykonywaniu środka karnego w postaci zakazu prowadzenia pojazdów niewyposażonych w blokadę alkoholową, zakazu tego nie stosuje się w przypadku prowadzenia pojazdów wykorzystywanych do nauki jazdy i egzaminowania, jeżeli skazany jest osobą szkoloną lub egzaminowaną w trybie przewidzianym przepisami ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami (Dz. U. z 2015 r. poz. 155) lub ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2013 r. poz. 1414, z późn. zm.).

Tak, ale Pani z Wydziału Komunikacji powiedziała, że nie ma jasnej decyzji MINISTERSTWA ds. transportu sekcja prawa jazdy i uprawnienia , ruch pojazdów etc. Bo w ww. dyrektywie jest napisane, że państwa które wprowadziły i są w trybie wprowadzania blokad alkoholowych. tzn w pięknym kraju POLSKA przepisy są, prawo jest, ale brak jasnej decyzji, gdyby byłaby ustawa w której napisane było by : Wydział Komunikacji ma dawać skierowanie na egzamin i po egzaminie wydać prawko z kodem 96 na decyzje sądu, który ustalił zmiane wyroku z zakazu prowadzenia, na prowadzenie z blokadą. to Pani z okienka nie miałaby co mówić, tylko musiałaby wykonać. w praktyce : wchodze daje kwit od sędzi , Pani daje papier na egzamin, ide do Wordu, zdaje i odbieram . Aha: pozdrawiam 33 letniego rosjanina który skradł BMW za 500 000 zł oraz Japończyka, który jest obywatelem Monako, i Polski bo żona Polka, firmę zarejestrowaną ma w Czechach, za Bentleye nie musi płacić akcyzy czy czegoś tam i okrada nasz kochany skarb państwa . Chodzi mi o to, że zwykły kowalski urodzony w Polsce skończy zmemłany. Kiedy prawdziwi przestępcy chodzą w kołnierzykach. Ciekawe co robi minister o 14.10 , że nie odbiera telefonu :D

Jedna osoba na forum tylko nie pamietam ktora zalatwila wszystko. Otrzymala nr pkk i zapisala sie na egzamin. Zobaczymy jak bedzie u mnie. Decyzja 9 maja

krakow_007 napisał:
Jedna osoba na forum tylko nie pamietam ktora zalatwila wszystko. Otrzymala nr pkk i zapisala sie na egzamin. Zobaczymy jak bedzie u mnie. Decyzja 9 maja

No ktoś pisał, że zdał nawet egzamin. Ale nie planuje jeździć a alcolockiem bo miała ta osoba już mało do końca zakazu. Ja złożyłem wniosek i czekam na efekty tego.

Panowie to jest ta sama sytuacja: jeden zdał egzamin na A w wieku 18 i otrzymał A2
drugi zdawał egzamin na A w wieku 18 i zostało mu wydane prawko A. Ile pań pracujących w Wydziałach Komunikacji, tyle decyzji i opinii, Pewnie Pani Kowalik nie wystawi papieru , a Pan Burczywąs już wystawi bo już miał z czymś takim do czynienia. Poza tym 1 opinia pozytywna, na tym forum może świadczyć jedynie o Kryptoreklamie systemu Blokad Alkoholowych. Uwierzę , dopiero wtedy gdy ktoś opiszę, swoją sytuację : list z sądu - wydział komunikacji - otrzymanie świstka umożliwiającego podejście do egzaminu.Co mówił w wydziale komunikacji, czym poparł swoją tezę. Jeżeli komuś się uda. NIECH PISZĘ TU NA FORUM. które jako pierwsze wyskakuje w wyselekcjonowanej wyszukiwarce XXX wystarczy wpisać : Błąd urzędnika, błąd ministra,

"Następnie jeżeli Sąd, do którego złożyłeś wniosek o dalsze wykonywanie środka karnego w postaci zakazu prowadzenia pojazdów niewyposażonych w blokadę alkoholową przychyli się do Twojego wniosku, wówczas odpis takiego wniosku przesyła do odpowiedniego dla Twojego miejsca zamieszkania wydziału komunikacji. Po wydaniu postanowienia przez Sąd musisz zgłosić się do Wydziału komunikacji po skierowanie na kontrolny egzamin na prawo jazdy w przypadku orzeczonego zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych na okres dłuższy niż rok. Po uzyskaniu wyniku pozytywnego, czyli zdaniu egzaminu osoba taka musi się zgłosić do wydziału komunikacji po dokument prawa jazdy z wpisem, iż kierowca taki może się poruszać tylko samochodami wyposażonymi w blokadę alkoholową." Cytat to jest teoria, w praktyce w moim przypadku nie jest tak kolorowo:cool:

Witam
Tak jak pisałem wcześniej jestem już dawno po zdanym egzaminie, w lutym odebrałem prawo jazdy i co i nic dalej nie można zrobić bo nie weszło w życie rozporządzenie o blokadach i nie wiadomo kiedy to się stanie, w skrócie przepis o blokadzie alkoholowej to martwy przepis :(((

Bo to jest martwy (puki co) przepis, nie ma ustawy regulującej montaż i kalibracje takiego urządzenia w pojeździe....jedyny plus to że masz PJ :) ,ale nadal nie możesz jeździć pojazdami bez alcolocka....:cool:

Jeden plus poki co z tego przepisu jest taki ze mozna zdac egzamin przed koncem zakazu i na nastepny dzien po minieciu owego zakazu mozna jezdzic. Czekac musimy na dalsze rozporzadzenia. Zastanawiam sie tylko nad jedna rzecza. Bo sa firmy ktore montuja blokady alkoholowe np dla firm kurierskich i jesli by taka blokade zalozyl to co?

Ja tutaj śledzę te forum już od grudnia 2015. Do tej pory udało mi się załatwić badania psychologiczne. Termin na badania do WOMP mam na 26 kwietnia.
Pod koniec lutego 2016 miałem 18 miesięcy od zakazu, 2 marca złożyłem wniosek do sądu, z zmianę zakazu prowadzenia pojazdów....., przy samym składaniu bez żadnych opłat tylko zostałem poinformowany ze jak bedzie wymagana opłata to zostanę wezwany do zapłaty.
po miesiącu zostałem wezwany do złożenia opłaty 45, zł bo wniosek zostanie odrzucony i nie będzie rozpatrywany zapłaciłem.
18.04.2016 dostałem informację ze posiedzenie sądu będzie pod koniec maja. Czyli wszystko idzie dobrym torem. I akurat w tym tygodniu był tez dzielnicowy w domu sie pytać o mnie to napewno w tej sprawie robił wywiad i pytał tez o moją prace to pewnie też tam pójdzie.
Koniec mojej kary w sierpniu, głównie zależy mi na skróceniu tego czasu i po końcu zakazy odrazy móc składać wniosek o wydanie prawka (skrócić ten czas stracony na egzamin)

Piotr_83 napisał:
i co i nic dalej nie można zrobić bo nie weszło w życie rozporządzenie o blokadach i nie wiadomo kiedy to się stanie
Czego nie można zrobić? Rozporządzenie nie weszło, nie możesz nic zrobić na stacji diagnostycznej, jednak jeździć możesz z PJ i zaświadczeniu o kalibracji. Po wejściu rozporządzenia będziesz musisz jeszcze jechać na stację w celu uzyskania wzorcowania.

Stanie się już niedługo, ponieważ od 18.03 w zasadzie projekt jest do podpisu.
krakow_007 napisał:
i jesli by taka blokade zalozyl to co?
Kto założył? Ponieważ piszesz jakoś w 3 osobie... Gdyby "założył" blokadę to wtedy musi przed odpaleniem w nią dmuchać i też w trakcie jazdy.

aliaton7035333 napisał:
nie możesz nic zrobić na stacji diagnostycznej, jednak jeździć możesz z PJ i zaświadczeniu o kalibracji. Po wejściu rozporządzenia będziesz musisz jeszcze jechać na stację w celu uzyskania wzorcowania.
Co to konkretnie oznacza, że mogę jeździć pomimo braku rozporządzenia? A wracając do mojej wcześniejszej wypowiedzi, chodziło mi o to, że pomimo tego, że mam prawo jazdy w ręku to i tak nie mogę jeździć bo nie weszły w życie przepisy wykonawcze dotyczące blokad alkoholowych. Z tego co się orientuje projekt rozporządzenia jest na etapie notyfikacji. Obowiązkowy okres wstrzymania procedury legislacyjnej (standstill) upływa 13 czerwca 2016 r. czyli jeszcze to potrwa :(((

aliaton7035333 napisał:
Kto założył? Ponieważ piszesz jakoś w 3 osobie... Gdyby "założył" blokadę to wtedy musi przed odpaleniem w nią dmuchać i też w trakcie jazdy.
chodzilo o mnie. Gdybym zalozyl blokade alkoholowa taka z ktora jezdza niektore firmy kurierskie to co? Z taka blokada niemozna czy co

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót