Alcolock - blokada alkoholowa

• Autor wątku Autor wątku Alex73
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dostaje na PW wiadomosci "Jak wyglada blokada alkoholowa zamontowana w aucie" wiec postanowilem podac linki do zdjec jak to wyglada u mnie. Jest to blokada Interlock Lion DS-20

Ostatnia edycja:
Wygląda tak samo jak alkomat :D

to w jakim miejscu zostanie zamontowana to już zależy od samochodu

PS: kładziesz go w drzwi? Nie utrudnia ci to wyjmowanie w trakcie jazdy?

aliaton7035333 napisał:
PS: kładziesz go w drzwi? Nie utrudnia ci to wyjmowanie w trakcie jazdy?
Klade do drzwi jak auto stoi zeby nie bylo tego widac bo po co maja inni widziec ze mam cos takiego :-)

Wlasnie o to chodzi ze fizycznie da sie odpiac sluchawke bo jest na kablu usb ale niby nie mozna tego robic bo centralka traktuje to jak probe manipulacji i mozna zablokowac auto. Z reszta u mnie jest problem bo mi zablokowalo auto przez to ze nie oddalem probki i czekam na serwis. Narazie dostaje kody pin ktore odblokowuja auto na 24h (takie obejscie na wypadek taki jak moj). Wszystko przez to ze urzadzenie poprosilo mnie o oddanie probki w chwili kiedy akurat gasilem auto.

biezanow_123 napisał:
niby nie mozna tego robic bo centralka traktuje to jak probe manipulacji i mozna zablokowac auto.
Z tym się nie zgodzę.

Zablokować można w przypadkach kombinowania z ustnikiem w trakcie dmuchania lub właśnie braku dmuchania, lub jeśli w trakcie jazdy wykażesz alkohol.

Jak już załączy się dmuchanie to nie możesz gasić.

aliaton7035333 napisał:
Jak już załączy się dmuchanie to nie możesz gasić.
No tak bo jest to traktowane jako nie podanie probki. Z tym ze to mi sie nagle wlaczylo, sekunde zanim zgasilem samochod i zonk. Narazie mam 4 piny na 4 dni i po wpisaniu jednego pinu samochod zostaje odblokowany na 24h bez koniecznosci dmuchania. Czekam na serwis z Łodzi zeby zresetowac sluchawke

biezanow_123 napisał:
Z tym ze to mi sie nagle wlaczylo, sekunde zanim zgasilem samochod i zonk
Wiem, dlatego jak już jest sygnał dźwiękowy to nie można gasić.

Dlatego zbyt głośne słuchanie muzyki odpada, przynajmniej na początku.

czy może ktoś z Was napisać dosłownie co zawarł we wniosku tudzież prośbie do sądu wsp. zamiany środka karnego??

wyczytałam na forum również, że kurator może się pofatygować po opinię do pracodawcy. Uważacie, że jest to wysoce prawdopodobne?? Dla mnie byłoby to jednoznaczne ze zwolnieniem... :/

U mnie byla tylko rozmowa z kuratorem w jego biurze i trwala ok 10-15min i to wystarczylo do wystawienia pozytywnej opinii

Ja przy wniosku przedstawiłem opinie z zakładu pracy. Dodatkowo opinie z instytucji gdzie udzielam się społecznie. A pani kurator odwiedziła mnie w domu a wcześniej była na policji jeszcze i po sąsiadach.

Wg opisu urzadzenie spelnia warunki dot. blokady alkoholowej z tym ze musisz sie dowiedziec czy wystawiaja dokument potwierdzajacy kalibracje tej blokady

ibiszek napisał:
a dzisiaj ja zdałem pozytywnie egzamin praktyczny :) :D
No to gratulacje :-) daj znac jaka blokade zamontowales jesli juz zamontujesz.
Btw: Ciekawe jak bedzie u Ciebie bo ja mam na blankiecie pj wpisane date do kiedy obowiazuje ograniczenie czyli po zakazie nie trzeba wymieniac pj ale moze i dobrze to zrobic bo policja przy kontroli bedzie krzywo patrzyc

Witam mam parę pytań

-czy taki alkolock kupiony np na allegro mogę sam zamontować czy musi zrobić to firma?
-czy taki alkolock jest wpisywany w dowód rejestracyjny pojazdu
-gdzie dokonam corocznej kalibtacji
-czy egzamin karny można zdawać w każdym Wordzie czy tylko w wojewódzkim?

markol321 napisał:
Witam mam parę pytań.......

ad.1. Nie
ad.2. Nie
ad.3. W specjalistycznej firmie, zajmującej się kalibracją alkomatów posiadającą odpowiednie uprawnienia do tego, google będzie pomocne w znalezieniu w swojej okolicy.
ad.4. Rozwiń skrót WORD będziesz miał odpowiedź.

markol321 napisał:
-czy taki alkolock kupiony np na allegro mogę sam zamontować czy musi zrobić to firma?
Jesli sie na tym znasz i umiesz podlaczyc urzadzenie tak aby dzialalo prawidlowo i spelnialo swoja funkcje to mozesz sam z reszta na przegladzie sprawdza czy blokada jest zamontowana poprawnie i czy dziala tak jak ma dzialac
markol321 napisał:
-czy taki alkolock jest wpisywany w dowód rejestracyjny pojazdu
Nie. W dowodzie rejestracyjnym niema zadnego zapisu ze w pojezdzie jest zainstalowana blokada alkoholowa
markol321 napisał:
-gdzie dokonam corocznej kalibracji
Zazwyczaj firmy ktore sprzedaja takie urzadzenia maja w ofercie mozliwosc corocznej kalibracji urzadzenia (chyba ze wymagane jest czestsze). Oczywiscie odplatnie
markol321 napisał:
-czy egzamin karny można zdawać w każdym Wordzie czy tylko w wojewódzkim?
Mozesz zdawac w dowolnym WORDzie. Niema rejonizacji

biezanow_123 napisał:
Wg opisu urzadzenie spelnia warunki dot. blokady alkoholowej
Niby gdzie jest napisane, że spełnia warunki? Nie zauważyłem takiej wzmianki. Według mnie nie spełnia warunków.

biezanow_123 napisał:
na przegladzie sprawdza czy blokada jest zamontowana poprawnie i czy dziala tak jak ma dzialac
Akurat obecnie to nic nie sprawdzą, spojrzą czy tylko "coś" jest.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót