AlcoLock - blokada alkoholowa

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie wiem dlaczego. Wszystkie badania były w porządku, wywiad normalny, powiedziałem mu, że jestem po studiach, pracuje normalnie, zero patoli a on mi pół roku dał i powiedział że kolejne badania maks na dwa lata mi da.

Na orzeczeniu mam właśnie napisane termin i kolejne badania w WOMP.

Z informacji znalezionych w sieci oraz pod tym filmikiem:
https://www.youtube.com/watch?v=_V-FYoPsaDg

wniosek taki że jednoznacznej odpowiedzi nie ma.

Po świętach chce załatwić sprawę z PK to zapytam. Ale nie zamierzam wspierać szanownego WOMP i bedę jak coś szedł na wojne z WK niech mi podstawę prawną przedstawią.

Pytanie jeszcze do Was, przed wizytą w WK musze isć do sądu po odpis wniosku i dopiero ze wszystkim do WK, czy sąd to wysyła ?

Ostatnia edycja:
Sąd wysyła, trzeba ich przypilnować.Na forum piszą że niektórzy zanieśli odpis prawomocny do WK i im się udało uzyskać PK niestety nie wszystkim.jak to w Polsce jedni tak drudzy tak.

Powiem Wam że ten alkolock jest bardzo czuły i dobrze się sprawdza ;)

Ostatnio z rana, jak codzień higiena ust, mycie zębów + listerine i jadę!... nie do końca, dmucham i jest STOP :D
Musiałem wrócić i solidnie przepłukać usta wodą kilkukrotnie i odpalił, ciekawe co byłoby gdybym nie miał blokady i wyjechał z domu a za moment kontrol policji?

Druga sytuacja. Byłem ostatnio na imprezce, picie do 2 w nocy, bomba mocna :beer:, o 13 chciałem odpalić auto i STOP, o 13:30, 14, 14:30 to samo! Dopiero po 15 zeszło ze mnie i odpalił. A w tej sytuacji również byłbym pewny że mogę normalnie jechać sobie o tej 13.

Jednak gdy będę wymontowywał alkolocka kupie sobie alkomat który będę miał zawsze w aucie czy w domu, szkoda wtopić frajersko i przeżywać znowu te katorgie.:)

Mam takie pytanie - czy konieczne jest przeprowadzenie badania blokady alkoholowej na stacji kontroli pojazdów, czy miał ktoś kontrolę policji i czy tego papierka wymagali?

Dzwoniłem do montażysty blokad i mi mówi że nie będę potrzebował papieru z kontroli blokady u diagnosty, ale wolę dmuchać na zimne, 50 zł nie aż taki koszt. Kwestia tego jednak czy policja sprawdza to przy kontroli czy tylko zaświadczenie o kalibracji ich interesuje? Proszę o odpowiedz użytkowników z doświadczeniem ;) pozdro

Witam wszystkich.
Na twoim miejscu odżałowałbym te 50 plnów i miał czyste sumienie. Czytałem trochę o tym i wychodzi na to że narobisz sobie bigosu jak coś z kwitami będzie nie tak.Diagnosta potwierdza że urządzenie działa poprawnie , a jak nie masz tego kwitu to wychodzi że masz blokadę ale nie wiadomo gdzie. Może w kredensie ?

Przemyśl to i teraz lepiej dmuchać na zimne.

Rozmawiałem z dystrybutorem tych urządzeń i powiedział mi że nawet jak zapomnisz świadectwa kalibracji to mogą uznać że prowadzisz pod wpływem . ( kit?) Nie wiem.

Jeśli ktoś może mi przesłać kopie swojego wniosku ( bez danych "wrażliwych") to bardzo będę wdzięczny . Chodzi o to że nie wiem jak to napisać , bo znam dwie wersje ,

jedna to " proszę o zmianę środka karnego z zakazu prowadzenia pojazdów na zakaz prowadzenia pojazdów nie wyposażonych w blokadę alkoholową"

a druga to "wniosek o warunkowe przywrócenie uprawnień".

Wiem że sąd może odrzucić wniosek ze względuw formalnych a nie chciałbym pisać tego kilka razy i tracić czas, w końcu wakacje idą i trzeba z dzieckiem jechać na urlop. Syn dorasta i zaraz wyrośnie i jakie będzie miał wspomnienia kiedyś? Żadne . Komp i net.

Dodam tylko że jestem samotnym ojcem i taki poważny facet jak ja tak dał ciała.
Pozdrawiam.

P.S.
Odnośnie tych co im prokurator mąci , to myślę że robi im po złości bo mają jeszcze coś innego wg. niego z "pazurkami".
Pozdrawiam.
M.

Ostatnia edycja:
aros123 napisał:
....Dzwoniłem do montażysty blokad i mi mówi że nie będę potrzebował papieru z kontroli blokady u diagnosty...

Coś cię monażysta robi w "balona', niby jak diagnosta ma skontrolować blokadę ?? Bo o ile rozumiem kontrolę hamulców, świateł, luzów w zawieszeniu i wiem jak to ma zrobić diagnosta i co do alcoblocka nie wiem jak ją sprawdzić.... chyba że "łyknie" i dmuchnie ;), jedynie co to może stwierdzić fizycznie że jest taka blokada, ale czy działa czy nie to już tego nie stwierdzi :)

Myślę że diagnosta sprawdzi to w ten sposób że poprosi o odczekanie tych 15 czy 30 minut i spróbuje uruchomić auto jak się nie da to wtedy dmuchnie , jak wtedy się da uruchomić silnik to znaczy że blokada działa. A czy działa z alkoholem to już musi polegać na aktualnym świadectwie kalibracji.
Po prostu sprawdzi czy blokada odcina zapłon jeśli nie dmuchniesz.
Niech się wypowie ktoś kto przechodził takie badanie.

Odnośnie pytania z mojego poprzedniego posta , proszę o pomoc ludzi którzy pozytywnie załatwili sprawe w sądzie.

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
miernick napisał:
Myślę że diagnosta sprawdzi to w ten sposób że poprosi o odczekanie tych 15 czy 30 minut i spróbuje uruchomić auto jak się nie da to wtedy dmuchnie , jak wtedy się da uruchomić silnik to znaczy że blokada działa. A czy działa z alkoholem to już musi polegać na aktualnym świadectwie kalibracji.
Po prostu sprawdzi czy blokada odcina zapłon jeśli nie dmuchniesz.
Niech się wypowie ktoś kto przechodził takie badanie.

Odnośnie pytania z mojego poprzedniego posta , proszę o pomoc ludzi którzy pozytywnie załatwili sprawe w sądzie.

Pozdrawiam.

Dokładnie tak jak piszesz z tym sprawdzeniem u diagnosty. Odnośnie wniosku o blokadę to wysłałem Ci na priv mój wniosek który przeszedł pozytywnie przez sąd - tak miałem jak napisałeś w pierwszej wersji - " proszę o zmianę środka karnego z zakazu prowadzenia pojazdów na zakaz prowadzenia pojazdów niewyposażonych w blokadę alkoholową"

Ostatnia edycja:
Dzięki serdeczne.
W zmian za twoje dobre serce , poudzielam się tutaj trochę.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
miernick napisał:
Po prostu sprawdzi czy blokada odcina zapłon jeśli nie dmuchniesz....

Hymmm to jak by sprawdzać hamulce na postoju i bez rolek, naciskamy pedał jak nie idzie do podłogi to jest ok, a resztę czy hamują w rzeczywistości już musimy zaufać mechanikowi który je robił ;) No ale jak tak sprawdzają to oki :)

Jan Sprawiedliwy napisał:
Hymmm to jak by sprawdzać hamulce na postoju i bez rolek, naciskamy pedał jak nie idzie do podłogi to jest ok, a resztę czy hamują w rzeczywistości już musimy zaufać mechanikowi który je robił ;) No ale jak tak sprawdzają to oki :)

Dlatego wg mnie ten przegląd u diagnosty jest bez sensu, chodzi tylko o to aby i stacje diagnostyczne coś też zarobiły. Blokada ma dokument kalibracji i to ma zaświadczać prawidłowe jej działanie.

To jak byście to sprawdzili ?
W poniedziałek postaram się zadzwonić do diagnosty i zasięgnąć języka.
Też było by mi na rękę kupić taką blokadę żeby mieć papier i włożyć ( nie zamontować ) . Byłby legal i sąsiedzi by nie widzieli że coś nie teges.
No weźcie to na logikę. Hamulce to zły przykład.
To że blokada odcina zapłon tak jak pisałem w poprzednim poście oznacza że jest prawidłowo zamontowana , a to że odpali jak będziemy na cyku to znaczy że jest źle skalibrowana.
No co jeszcze trzeba tłumaczyć.

aros123 napisał:
Dlatego wg mnie ten przegląd u diagnosty jest bez sensu, chodzi tylko o to aby i stacje diagnostyczne coś też zarobiły. Blokada ma dokument kalibracji i to ma zaświadczać prawidłowe jej działanie.

Jakby chodziło o zarobek to badanie byłoby po 250 . Mało jest takich ludzi jak my , więc zarobek po 50 pln to żaden zarobek. Śmiem twierdzić że jak na nasz kraj to opłata jest symboliczna.
Za tą kasę nie kupisz nawet skrzynki LESZKA.

"Blokada ma dokument kalibracji i to ma zaświadczać prawidłowe jej działanie"

Dokument kalibracji świadczy że blokada jest w stanie prawidłowo pracować ( anie że prawidłowo pracuje ). Chodzi o to że musi być prawidłowo zamontowana ( podłączona) i po to jest diagnosta. Innego prostego sposobu na sprawdzenie nie widzę. Tylko odczekać aż " straci pamięć od ostatniego dmuchania " czyli 15 -30 min ( zależnie jak dystrybutor czy serwisant ustawił ) i zobaczyć czy da się uruchomić silnik bez dmuchania i po dmuchaniu . Diagnosta nie będzie sprawdzał czy to działa przy 0,19 czy przy 3,48 bo niema do tego sprzętu ( jest papier z kalibracji , po co miałby dublować badania). Po prostu sprawdzi czy w ogóle działa.
Kto się zgadza ?

Ostatnia edycja:
witam jak długo czekaliście na przeslanie postanowienia do wydzialu komunikacji od daty wystawienia decyzji o blokadzie? ja czekam już miesiąc i dalej nic nie ma , nie mogę zrobić profilu kierowcy itd. zastanawiam się czy to jest normalne, bardzo proszę o odp jak to wygladalo w waszych przypadkach ? pozdrawiam wszystkich skruszonych :)

S7_TOMEK napisał:
witam jak długo czekaliście na przeslanie postanowienia do wydzialu komunikacji od daty wystawienia decyzji o blokadzie? ja czekam już miesiąc i dalej nic nie ma , nie mogę zrobić profilu kierowcy itd. zastanawiam się czy to jest normalne, bardzo proszę o odp jak to wygladalo w waszych przypadkach ? pozdrawiam wszystkich skruszonych :)

Pewnie decyzja leży w sądzie w archiwum i tyle ja miałem podobnie z wyrokiem:) trzeba dymać do sądu i zgłosić problem.

Witam.

Proszę o poradę.
1. Kiedy mogę złożyć wniosek do sądu o zmianę zakazu prowadzenia pojazdów? czy mogę to zrobić np. tydzień wcześniej z odpowiednią adnotacją dotyczącą terminu rozpatrzenia?.
2. W jaki sposób składaliście wnioski? koperta z opisem? jak to wyglądało? krok po kroku?.
3. Czy posiadacie jakieś skuteczne wnioski? oprócz tego dostępnego w sieci (w którym ktoś załącza zaświadczenie o odbyciu terapii odwykowej).

Proszę pomóżcie !

Dziś miałem Egzamin teoretyczny zdany pozytywnie za pierwszym razem ☺️ Teraz czekać tylko na przesył danych do systemu i odrazu się wyznaczam na praktykę :) ☺️
👍

Math 87 -napisałem ci wiadomosc prywatną :)

Cześć wszystkim, złożyłem wniosek z przykładu jednego z użytkowników, który mi go wysłał. I moje pytanie jest taki czy komuś sąd odrzucił wniosek dotyczący kosztów sądowych ? Dla niejasności odrzucono mi tylko o wniosek o koszty sądowe nie o prawko i teraz czekam o resztę wyjaśnienia ze zmienienia środka wykonywania kary. Mam jakieś szanse o pozytyw ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót