AlcoLock - blokada alkoholowa

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam wszystkich, dzisiaj zdałem egzamin praktyczny, powiem wam jak to u mnie było:
Zostałem zatrzymany jak mialem 2.5 promila, BEZ PRAWA JAZDY(wtedy chodziłem na kurs, teorie zdałem ale praktyki jeszcze nie), połowa okresu przypadała na 28 sierpień, wniosek złożyłem 14 sierpnia( zawarłem w nim dlaczego chcę mieć prawko powody rodzinne praca itp, opinie z jednostki OSP z której jeżdżę na akcje, badania krwi z opinią lekarza (poszedłem do laboratorium kupiłem sobie próby wątrobowe potem z tym do lekarza rodzinnego który napisał mi oświadczenie że "według przedstawionych badań xxx yyy nie wykazuje objawów choroby alkoholowej")) potem w listopadzie przyjechał pan policjant i porozmawiał ze mną czym się zajmuje z kim mieszkam, rozprawę miałem początkiem grudnia a początkiem stycznia mogłem dopiero odebrać PKK . Po otrzymaniu PKK zdałem tylko egzamin praktyczny i jutro jadę zapłacic za wydanie prawa jazdy. Czyli ogólnie jak kogoś złapią za alko to lepiej nie mieć bo nie trzeba robic badań w womp ani kursów doszkalających haha Jakby ktoś miał jakieś pytania proszę o odpowiedź.
Co do jazdy na zakazie przy wykupywaniu godzin - gdzieś jest zapisane w artykule że można + sam kierownik wydzialu komunikacji powiedział mi że mogę także śmiało.

Ostatnia edycja:
Możesz napisać dlaczego to tak długo trwało?znasz jakąś przyczynę tak długiego terminu sprawy w sądzie?

Likassono napisał:
....Co do jazdy na zakazie przy wykupywaniu godzin - gdzieś jest zapisane w artykule że można....

Pogratulować rozumu, a jeszcze gdyby coś się stało to już w ogóle nie wesoło. Wypadało by podać podstawę prawną, ale nie da rady bo takowej nie ma.

Jan Sprawiedliwy napisał:
Pogratulować rozumu, a jeszcze gdyby coś się stało to już w ogóle nie wesoło. Wypadało by podać podstawę prawną, ale nie da rady bo takowej nie ma.

Jest taka ustawa
art 182a §2 kkw
W przypadku orzeczenia sądu o dalszym wykonywaniu środka karnego w postaci zakazu prowadzenia pojazdów niewyposażonych w blokadę alkoholową, zakazu tego nie stosuje się w przypadku prowadzenia pojazdów wykorzystywanych do nauki jazdy i egzaminowania, jeżeli skazany jest osobą szkoloną lub egzaminowaną w trybie przewidzianym przepisami ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami (Dz. U. z 2017 r. poz. 978 i 2418 oraz z 2018 r. poz. 138) lub ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2017 r. poz. 2200 oraz z 2018 r. poz. 12, 79 i 138).
:)

Dzięki kolego z góry - też miałem właśnie przytoczyć ten artykuł. A kolega jeszcze wyżej jak nie jest czegoś pewny to niech się lepiej nie wypowiada bo ludzi tylko w błąd wprowadza!

Co do czasu oczekiwania na rozprawę - mieli dużo spraw, protesty też jakieś byłys potem zamieszanie bo wysłali dokumenty bez pieczatki do wydziału komunikacji. Ale z tego co czytałem to innym o wiele szybciej rozpatrywali

irek115 napisał:
Jest taka ustawa
art 182a §2 kkw...

Jest, ale dotyczy bardzo wąskiego grona osób, po uzyskaniu korzystnego wyroku Sądu.

Likassono napisał:
.....A kolega jeszcze wyżej jak nie jest czegoś pewny to niech się lepiej nie wypowiada bo ludzi tylko w błąd wprowadza!...

Ta ustawa dotyczy osób którym Sąd zmienił sposób wykonywania środka karnego, a nie jak to napisałeś "Co do jazdy na zakazie przy wykupywaniu godzin" to sobie można jeździć.

Jest, ale dotyczy bardzo wąskiego grona osób, po uzyskaniu korzystnego wyroku Sądu

No widzisz dzisiaj ustawa jest a wczoraj jeszcze nie było :) czyli wychodzi na to że jeżeli nie jesteś czegoś pewny to nie wprowadzaj w błąd innych Którzy starają się odzyskać pj :)

Witam, mam pytanie w kwietniu kończy mi się zakaz, aktualnie pj z kodem 69 i czy tydzień lub dwa tygodnie przed końcem zakazu mogę złożyć wniosek o wymianę plastiku bez kodu i odebrać gdy nie będzie zakazu czy dopiero w ten dzień gdy skończy mi się zakaz mogę złożyć taki wniosek o wymianę, i jak to jest z badaniami ponieważ mam bezterminowe i przy wymianie pj bez kodu muszę robić je ponownie, czy nie, i ostatnia sprawa przy wymianie pj będzie ta sama data ważności jak w pj z kodem czy od dnia otrzymania pj bez kodu? Z góry dziękuję bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
irek115 napisał:
....No widzisz dzisiaj ustawa jest a wczoraj jeszcze nie było :) czyli wychodzi na to że jeżeli nie jesteś czegoś pewny to nie wprowadzaj w błąd innych Którzy starają się odzyskać pj :)

Hymmmm głupi czy jak :what:...jest i była tylko nie uprawnia każdego z zakazem, który wykupi sobie godziny na jazdę L-ką. Gdzie tu jakiś błąd ?

Hymmmm głupi czy jak :what:...jest i była tylko nie uprawnia każdego z zakazem, który wykupi sobie godziny na jazdę L-ką. Gdzie tu jakiś błąd ?

Głupi to jesteś ty. Sam sobie zaprzeczasz 😂😂 przeczytaj wszystko jeszcze raz tylko ze zrozumieniem

irek115 napisał:
....przeczytaj wszystko jeszcze raz tylko ze zrozumieniem

Bo widzisz głupku jazda L-ką mając zakaz prowadzenia pojazdów, a jazda L-ką mając zakaz prowadzenia pojazdów niewyposażonych w blokadę alkoholową to dwie różne rzeczy. No ale z głupkowi nie wytłumaczysz :cool: Tak masz rację.

Mam pytanie do osób posiadających już blokadę alkoholowa.
Czy na stacji diagnostycznej wpisują numery rejestracyjne do tej karteczki z przegladu? Po kupnie samochodu muszę go przerejestrowac i dopiero później zakładać blokadę czy nie jest wymagane wpisywanie numeru rejestracyjnego?

.anonymous napisał:
Mam pytanie do osób posiadających już blokadę alkoholowa.
Czy na stacji diagnostycznej wpisują numery rejestracyjne do tej karteczki z przegladu? Po kupnie samochodu muszę go przerejestrowac i dopiero później zakładać blokadę czy nie jest wymagane wpisywanie numeru rejestracyjnego?

Wpisują nr rejestracyjne oraz vin

10.02 kończy mi się kara dotycząca jazdy z alkomatem, będę miał na sprzedaż alcolock lion ds20, zainteresowani niech piszą priv albo olx bo jest tam wystawiony:)

wczoraj złożyłem wniosek o alcolok ufff.Moje cierpienia nie mają granic:(jak ktoś ma pytania to pytać:(

Brunonz napisał:
wczoraj złożyłem wniosek o alcolok ufff.Moje cierpienia nie mają granic:(jak ktoś ma pytania to pytać:(

Mam nadzieję że sąd przychyli się do Twojej prośby :). Ja dwa tygodnie temu byłem w Womp Rzeszów na kolejnych badaniach ( wcześniej dostałem na 6 miesięcy) Jak narazie czekam na wyniki i wypatruje listonosza.Na drugie badania musiałem stawić się ponownie w Womp.Lekarz orzecznik powiedział, że na następne badania jak te będą w porządku mogę jechać do dowolnego lekarza z uprawnieniami.Jak wszystko dobrze pojdzie z wynikami to ja składam w połowie kwietnia bo wtedy mi mija połowa kary.Znam to cierpienie kolego uwierz mi,nie jest kolorowo . Z każdym podjechaniem gdziekolwiek trzeba się kogoś prosić, kombinowac i martwić czy w tym tygodniu będę miał jak dojechać do pracy.Jezeli możesz podeślij mi na priv info czy wysłałeś prośbę tuż po połowie kary czy przed i jakie dokumenty dodałeś do prośby o zmianę kary i jak wyglądał mniej więcej wzór Twojego wniosku.(czy to ten z forum?)

Jeżdżę z blokadą od 9-ciu miesięcy.
Mam pytanie do osób które jeżdżą bądź już skończyły jeździć z alkolockiem - chodzi mi o przegląd na stacji kontroli pojazdów po 12 miesiącach jazdy czyli po konieczności zrobienia kalibracji urządzenia po 12 miesiącach, czy jest wymagany ponowny przegląd po zrobieniu nowej kalibracji alkolocka po roku jazdy?

Wydaje mi się że raczej trzeba jechać na stację kontroli, ale do końca nie jestem pewien, jak to u Was wyglądało?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót