Alimenty dobrowolna spłata - zajęcie całęgo wynagordzenia

• Autor wątku Autor wątku zalamany8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dziwię się, że ktoś radzi tutaj wpłacać wierzycielce bezpośrednio.

Skoro dłużnik pisze, że działa ona złośliwie i ignoruje wszystkie jego prośby, to chyba nie oczekujecie, że będzie powiadamiała komornika o jakichkolwiek wpłatach bezpośrednich? Wpłacisz do niej, ona po złości nie przekaże tej informacji komornikowi, komornik pobierze jeszcze raz i dostanie podwójnie, a powodzenia przy odkręcaniu tego za każdym razem, szybko wysiądziesz.

Nie widzę problemu kiedy wierzyciel jest rozsądny i działa uczciwie. Jeżeli jednak wiesz, że działa wyłącznie aby ci zaszkodzić, to nie należy jej dawać więcej pola do popisu.

Komornik słusznie doradza, aby wpłacać raty bieżące jemu. W twoim przypadku płacisz 20 zł więcej każdego miesiąca, a masz niepodważalny dokument urzędowy, że alimenty za dany miesiąc zapłaciłeś i nie musisz się potem z nikim sądzić i udowadniać czy się wywiązałeś czy nie. Jest to najlepsza forma obrony przed nieuczciwą wierzycielką, moim zdaniem warta swojej ceny. Ty masz spokój, komornik dostaje więcej, wierzycielka dostaje swoje, każdy jest potraktowany sprawiedliwie.

Wypełnij wykaz majątku u komornika, napisz wniosek, żeby ci zajął tą umowę zlecenia i od razu ją ograniczył zarówno u pracodawcy jak i na rachunku bankowym, na który wpływa i będziesz miał środki na życie. A reszta niech sobie wpływa do komornika. Chyba, że szkoda ci 20 zł miesięcznie i wolisz wysyłać jej jak doradzają ci inni, jeżeli lubisz ryzyko i adrenalinę.

Z funduszem możesz się dogadać, ale najlepiej oficjalnym pismem do centrali, a nie u pani Jadzi w okienku, która na egzekucji się zna tyle, ile obejrzy w tvn.

@NieAndrzej dziękuję serdecznie za odpowiedź.
1. Piszesz że bieżące alimenty + 20 zł
u mnie w piśmie jest alimenty bierzące 300 zł + opłata 56,35 czy ta opłata 56,35 jest zawyżona?
2. Nie można wpłacać wierzycielce i z kwitkiem iść do komornika, że wysłałem przekaz?
3. Jak bym chciał spłacić całe zadłużenie to do komornika? i jak to wygląda tutaj w temacie poruszane było, że nie powinno się płacić VAT czy coś jeszcze?
4. Jak napisać takie pismo o ogarniczenie umowy o dzieło! a nie zlecenia! i pismo do FA? nikt nie pomoże napewno nie komornik.

Można iść ale wierzycielka musi ograniczyć egzekucję przy każdej wpłacie wskazując kwotę, datę i na co zalicza. Bez tego tak jakby wpłaty nie było.,
Tzn nie musi bo komornik jej do tego zmusić nie może.

Zlecenie czy dzieło - bez różnicy - umowa cywilnoprawna

POradzcie co zrobić?
- wpłacać wierzycielce?
- zglaszać samemu komornikowi ze się wierzycielce wpłaciło czy po prostu wpłącać komornikowi bierzące alimenty 356 zł?
- wpłacałem do tej pory 700 zł bez adnotacji na co ta kwota to komornik sam ustalał, że najpierw na FA i odsetki jak to się ma do tego wszystkiego?
- uświadomić na pismie wierzycielce, że jesli nie wycofa egzekucji to jest złośliwe postanowienie i wtedy odsetki i koszty sama ponosi? podobno można samemu zawiesić egzekucję wpłacając depozyt do kasy sądowej równowatość 6 miesięcznych alimentó czyli 1800 zł?
- czy można wycofać komornika jak jeszcze jest FA do spłacania?
Jaki proponujecie plan działania na tą chwilę?

Ostatnia edycja:
Swoją propozycję przestawiłem.

Przy wpłacie bezpośrednio do wierzycielki żaden kwit nie jest wystarczającym dowodem. Ona musi sama potwierdzić u komornika, że otrzymała od ciebie wpłatę. Nawet jeżeli dostarczysz potwierdzenie komornikowi, to musi on wysłać do niej pismo z zapytaniem, czy otrzymała tę kwotę, a ona nie musi potwierdzić. Stąd moja sugestia, że przy osobie złośliwej nie warto tak robić.

Kolejność zaspokajania: alimenty bieżące -> FA -> zaległość na rzecz wierzyciela, jeśli nie ma zachowanej tej kolejności, to coś jest nie tak.

Nie tak działa depozyt, nie zawiesza się egzekucja, tylko umarza samo zajęcie wynagrodzenia.

Gdyby był wyłącznie FA, to jak wskazałem wcześniej mogą pójść na ugodę.

Mam podobną sytuację. W takim przypadku skoro wierzyciel jest złośliwy zakładasz w sądzie pozew przeciwegzekucyjny. Na rozprawie dowody wpłat są dla Sądu wiążące dodatkowo Sędzia zarząda informacji z Poczty Polskiej i wierzyciel nauczy się raz na zawsze. Odmowa przyjęcia przez wierzyciela rat alimentów jest niedopuszczalna. Sprawa cywilna zwloka wierzyciela i możesz żądać odszkodowania.

A w tym czasie komornik egzekwuje należności tak jakby żadnych wpłat nie było.

Tak dopuki złośliwy wierzyciel nie wycofa egzekucji. Ja przy pozwie egzekucyjnym wnioslem o nakazanie wierzycielce wycofania egzekucji wraz z pokryciem wszystkich kosztów egzekucyjnych. Swoje zobowiązania płaciłem w wymaganej kwocie i terminie.
Dodatkowo skarga na czynności komornika na koszty egzekucji.
Ponadto zgłosiłem do prokuratury na złośliwą wierzycielke wniosek o ściganie z kk. Sprawa jest rozwojowa.

@NieAndrzej Komornik chyba sam może ustalać na co idą pieniądze w tym momencie wiecej jest w FA.
Na tą chwilę zrobię tak:
1. Wpłacam do komornika alimenty bieżące tytułem alimenty bieżące lipiec 2017.
Idę do FA aby zgłosić, że biezące alimenty są wpłacane + zapytać o zadłużenie w FA.
2. Piszę pismo do komornika o przedstawienie całego zadłużenia.
3. Nie wiem jak to zrobię ale chyba się zaporzyczę żeby zadłużenie wpłacić w całości do komornika?
4. Wpłacę depozyt 6 miesięcznych alimentów do Sądu ktoś powie mi jak to ma wygląć ta procedura z jakimiś pismami?
5. PO wpłacie depozytu pismo do komornika aby zaprzestał egzekucji mógłby mi ktoś pomoć jak takie pismo napisać?
6. Gdy komornik odpisze, że zawiesza egzekucję mam 7 dni - wtedy wniosę sprawę do sądu na komornika - vat + wysokie koszty komornicze ze zwrotem.
Jak myślicie?

Nie wiem skąd ten pomysł, ale komornik nic sam sobie nie ustala. Kolejność zaspokajania wynika z ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów Art. 28. W twoim przypadku pkt 2.

Nie czytasz, depozyt nie powoduje zawieszenia egzekucji. Art. 883 kpc, na którym się zapewne opierasz pochodzi z działu o nazwie "egzekucja z wynagrodzenia za pracę" i dotyczy wyłącznie tego sposobu egzekucji. Komornik umorzy zajęcie wynagrodzenia, to wszystko.

Z jednej strony już ustaliłeś, że lepiej nie wpłacać jej do rąk własnych, a z drugiej chcesz do tego doprowadzić poprzez wpłacenie depozytu.

rafalekk napisał:
Mam podobną sytuację.

Jedyne podobieństwo, to że w obu przypadkach jest sprawa alimentacyjna.

@NieAndrzej to co proponujesz?
Spłacić całe zadłużenie u komornika?Czy spłacić alimenty zaległe + bieżące isc do FA i tam się dogadać z nimi? i co dalej?
Kiedy można zaskarżyć komornika o koszty 15% nie powinno być takich wysoki i podatek Vat nie powinien być doliaczny.
Trochę się gubie nie znam prawa i co by było w mojej sytuacji najlepsze :(
Tutaj jest opisane co innego:
http://www.eporady24.pl/ominiecie_kosztow_komorniczych_przy_splacie_alimentow,pytania,3,16,3926.html
+ tutaj art.883
http://www.ekomornik.pl/article/Kiedy-mozna-zadac-umorzenia-egzekucji-z-alimentow-1647

Ostatnia edycja:
Przede wszystkim proponuję ustalić, czy FA pójdzie na ugodę. Jeżeli tak się stanie, to zawieszą postępowanie na swoją rzecz i wskażą ci rachunek bankowy na przekazywanie środków. W ten sposób od tych 8 tyś będziesz miał opłatę 5%.

Jeżeli tak się stanie, zostaną ci tylko zobowiązania wobec wierzycielki, które już wedle twojego uznania albo wpłacasz do komornika i masz 15% opłaty, albo wpłacasz do niej dla 5% i liczysz, że poinformuje o tym komornika, zamiast pobrać od ciebie podwójnie i nie będziesz się musiał tułać po sądach i tego udowadniać.

Będziesz musiał ostatecznie płacić tak czy siak na dwóch frontach, bo jedną ratę do FA, a drugą do wierzycielki/komornika, więc zaproponuj w ugodzie dla FA taką kwotę, którą po zapłacie raty bieżącej będziesz jeszcze w stanie miesięcznie zorganizować.

@NieAndrzej dziękuję bardzo, że intersujesz się tematem bardzo mi pomagasz :beer:
Chcę całość zadłużenia spłacić jednorazowo.
Wystąpiłem do komornika o całość zadłużenia ile ono wynosi.
Dodatkowo wpłaciłem teraz do komornika bieżące alimenty za Lipiec 2017
Z tego co mi wiadomo to wszystko powienenem wpłacić do komronika jak to wygląda? czy jestem w błędzie?

Ostatnia edycja:
Prosiłbym o odpowiedź na powyższe pytania.:rolleyes:

Panowie i Panie czy jak dostanę od komornika wykaz moich zaległości to mam zapłacić całość czy po prostu iść do niego i powiedzieć, że nie powienien naliczać Vat-u ?

Moi drodzy proszę o odpowiedź jestem bardzo zdołowany dzisiaj dostałem pismo od komornika z zadłużeniem i w ogóle nie ma odliczonych kwot które zostały mi pobrane i wpłacałem przez ostatnie dwa miesiące :( + do tego pobrana pokaźna kwota z mojego konta a stan zadłużenia jest taki sam jak z pisma które dostałem w maju :( ewidentnie coś mi tu bardzo smierdzi :(

Jak chcesz wpłacić to wpłać całośc do komornika i tyle. Nad czym Ty filozofujesz? Jakbyś nie chciał to by się kombinowało jak zrobić, żebyś nie musiał, ale skoro chcesz to zdaje się nikt nie "złapał" co Ty masz za problem.

@Syphar nie pomagasz takimi tekstami.
Chcę spłacić całość to swoją drogą.
A po pierwsze jeżeli miałbyś do zapłacenia dług który masz do spłacenia i mimo wpłat dług się w ogóle nie rusza to nie wiem czy byś zapłacił wiecej 5 tys.?

Nie wiem. Nie miewam długów. Ale zapewnie starałbym się w sądzie wykazać, że on w ogóle nie istnieje. Ad personam bez sensu. To, że komornik nie uwzględnił, to jest problem komornika, a nie Twój.

Powrót