Jako osoba fizyczna zakupiłam deske sedesową na allegro przez opcję Kup Teraz u Sprzedawcy, prowadzącego działalność gospodarczą.
Dokonałam przedpłaty przelewem bankowym.
Towar otrzymałam, jednak chciałam zwrócić towar w ramach odstąpienia od umowy ze względu na zły wymiar. Nadmienię, że nie otrzymałam faktury lub paragonu.
Umowa zawarta została w dniu 15 kwietnia 2015 r, towar odebrałam w dniu 23 kwietnia 2015 r., poinformowałam Sprzedawcę mailowo o zamiarze odstąpienia od umowy i towar odesłałam paczką pocztową w dniu 24 kwietnia 2015 r wraz z oświadczeniem odstąpienie od umowy. W dniu 05.05.15. przypomniałam mailowo sprzedawcy o odebraniu paczki( w tym dniu zostało zostawione także avizo przez listonosza), w dniu 06.05.15 sprzedawca napisał, że sprawę wyjaśni. W dniu 11.05.15 ( czyli po 6-ciu dniach) otrzymałam kolejnego maila cytuję : "w dniu dzisiejszym deska zostanie odebrana z poczty". 18.05.15 zapytałam o termin zwrotu pieniędzy za zakupiony towar. Następnie otrzymałam kolejnego maila z informacją wyjaśnienia sprawy. 19.05.15. sprzedawca napisał:"niestety po udaniu się na Pocztę-Polską przesyłki nie było już do odbioru. Poczta-Polska zbyt szybko dokonała zwrotu towaru do nadawcy."
Przy odbiorze paczki ustaliłam, iz paczka została powtórnie avizowana w dniu 27.04.15 natomiast zwrócona do nadawcy w dniu 12.05.15. Sprzedawca nie odebrał paczki w terminie ( taka adnotacja)i paczka wróciła do mnie. Musiałam więc zapłacić za jej nadanie i tę samą kwotę uiścić ponownie przy odbiorze paczki z powodu zwrotu.
Sprzedawca nie poczuwa się do winy. Z całą sytuację obwinia pocztę. Niby nie otrzymał awizo. Proponuje mi ponowną wysyłkę i złożenie reklamacji na poczcie. Z tym , że poczta nie zawiniła zupełnie w tej sprawie co też próbowałam sprzedawcy uzmysłowić.
Pisemne oświadczenie o odstąpieniu od umowy załączone było w paczce. Czy mail który wysłałam informujący o chęci zwrotu towaru ( zamieściłam w nim także nr. konta na który należy zwrócić pieniądze) ma znaczenie w tej sytuacji? Czy teraz - tym razem mailowo-mogę wysłać ponownie oświadczenie odstąpienia od umowy? Czy wobec powyższego jestem na przegranej stronie?
Chcę mieć możliwość zwrotu towaru, chcę odzyskać pieniądze za towar i za koszty przesyłki, która do mnie wróciła.
Bardzo proszę o pomoc.