Allegro - co, gdy sprzedawca nie chce przyjąć zwrotu?

• Autor wątku Autor wątku kacperall
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
OmniModo dzięki, Twoja wypowiedź trochę mi rozjaśniła w głowie. Zacznę w takim razie od tego wezwania do zapłaty.

Dzien dobry,
mam podobny problem.
W Kwietniu kupilem uzywany telefon na allegro od osoby prywatnej. Paczke dostalem 03.04.2015. Niestety telefon okazal sie zupelnie inny niz na aukcji. Sprzedajacy, ktory na poczatku nie odbieral telefonow, ale odpisywal na smsy przestal odpisywac. Otworzylem spor na allegro. Dnia 17.04.2015 wyslalem mailowo odstapienie od umowy i tego samego dnia otrzymalem maila, jest po terminie, ale mam odeslac towar. Towar odeslalem 28.04.2015 paczka za potwierdzeniem odbioru, tego samego dnia rowniez na maila wyslalem ponownie odstapienie od umowy z podanym nr konta. Paczka niestety nie zostala odebrana.
W jaki sposob powinien teraz wyslac pismo o zwrot pieniedzy? Mailem, czy poczta, smsem, skoro nie odebrala paczki?

Ostatnia edycja:
Dzień dobry. Mam także podobny problem z tym, że poinformowałam sprzedawcę @ o zwrocie towaru a odstąpienie od umowy wysłałam wraz ze zwracanym towarem w paczce. Niestety sprzedawca paczki nie odebrał pomimo moich ponagleń. Co powinnam zrobić w takim przypadku?? Bardzo proszę o pomoc.

Jako osoba fizyczna zakupiłam deske sedesową na allegro przez opcję Kup Teraz u Sprzedawcy, prowadzącego działalność gospodarczą.
Dokonałam przedpłaty przelewem bankowym.
Towar otrzymałam, jednak chciałam zwrócić towar w ramach odstąpienia od umowy ze względu na zły wymiar. Nadmienię, że nie otrzymałam faktury lub paragonu.

Umowa zawarta została w dniu 15 kwietnia 2015 r, towar odebrałam w dniu 23 kwietnia 2015 r., poinformowałam Sprzedawcę mailowo o zamiarze odstąpienia od umowy i towar odesłałam paczką pocztową w dniu 24 kwietnia 2015 r wraz z oświadczeniem odstąpienie od umowy. W dniu 05.05.15. przypomniałam mailowo sprzedawcy o odebraniu paczki( w tym dniu zostało zostawione także avizo przez listonosza), w dniu 06.05.15 sprzedawca napisał, że sprawę wyjaśni. W dniu 11.05.15 ( czyli po 6-ciu dniach) otrzymałam kolejnego maila cytuję : "w dniu dzisiejszym deska zostanie odebrana z poczty". 18.05.15 zapytałam o termin zwrotu pieniędzy za zakupiony towar. Następnie otrzymałam kolejnego maila z informacją wyjaśnienia sprawy. 19.05.15. sprzedawca napisał:"niestety po udaniu się na Pocztę-Polską przesyłki nie było już do odbioru. Poczta-Polska zbyt szybko dokonała zwrotu towaru do nadawcy."
Przy odbiorze paczki ustaliłam, iz paczka została powtórnie avizowana w dniu 27.04.15 natomiast zwrócona do nadawcy w dniu 12.05.15. Sprzedawca nie odebrał paczki w terminie ( taka adnotacja)i paczka wróciła do mnie. Musiałam więc zapłacić za jej nadanie i tę samą kwotę uiścić ponownie przy odbiorze paczki z powodu zwrotu.

Sprzedawca nie poczuwa się do winy. Z całą sytuację obwinia pocztę. Niby nie otrzymał awizo. Proponuje mi ponowną wysyłkę i złożenie reklamacji na poczcie. Z tym , że poczta nie zawiniła zupełnie w tej sprawie co też próbowałam sprzedawcy uzmysłowić.
Pisemne oświadczenie o odstąpieniu od umowy załączone było w paczce. Czy mail który wysłałam informujący o chęci zwrotu towaru ( zamieściłam w nim także nr. konta na który należy zwrócić pieniądze) ma znaczenie w tej sytuacji? Czy teraz - tym razem mailowo-mogę wysłać ponownie oświadczenie odstąpienia od umowy? Czy wobec powyższego jestem na przegranej stronie?

Chcę mieć możliwość zwrotu towaru, chcę odzyskać pieniądze za towar i za koszty przesyłki, która do mnie wróciła.
Bardzo proszę o pomoc.

Przepraszam za pomyłkę jako konsument - oczywiście- kupiłam.

Powrót