Allegro - co, gdy sprzedawca nie chce przyjąć zwrotu?

• Autor wątku Autor wątku kacperall
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kacperall

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Niedawno zamówiłem przez serwis allegro.pl dwa e-papierosy z dwoma liquidami (będące już w cenie, gdyż był to zestaw). Towar, który dostałem w poniedziałek (10 marca) nie odzwierciedla opisu aukcji - dostałem inne modele e-papierosów oraz dwa zupełnie inne liquidy niż te, które chciałem (aukcja: PROMOCJA ! E-PAPIEROS eGo CE8+ 1550 mAh +30ml GRAT (3990188867) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. ).

Wysłałem już do sprzedawcy e-mail, że mam prawo 10 dni od zakupu poinformować go o chęci zwrotu, a po jego odpowiedzi mam 14 dni na odesłanie oraz że żądam zwrotu zapłaconych przeze mnie pieniędzy.

Nikogo nie obrażając - ale wchodząc na negatywne i neutralne opinie tego sklepu skłaniam się ku tezie, iż sprzedający ma dość poważne zaburzenia psychiczne. Ich odpowiedzi są wobec kupujących wręcz obraźliwe, widzę również, że wcześniej również wystąpiło wiele "zwykłych, ludzkich pomyłek" dot. wysyłania zupełnie innych liquidów. Dodatkowo forma odpowiedzi i pisanie z caps locka już daje dużo do myślenia.

Nawiasem mówiąc: wiem że to też częściowo moja wina, że wcześniej nie spojrzałem na komentarze.

Moje pytanie brzmi: co będzie jeśli już wyślę towar, a sprzedawca uzna, że nie może przyjąć zwrotu, gdyż stwierdzi np że sprzęt był używany i na podstawie tego nie może przyjąć (co jest bardzo prawdopodobne)? Jak w takim przypadku udowodnić moją rację?

Wystarczy odstąpienie i umowa jest uznana za niebyłą. Zużycie nie ma znaczenie. Ma jedynie znaczenie przy zwrocie wysokości środków.

PS
Nie 14 dni po jego odpowiedzi a 14 dni od daty odstąpienia.

Odstąpienie wysłać drogą mailową czy pocztową?

I wtedy, kiedy dostanę odpowiedź o to odstąpienie mam 14 dni na odesłanie towaru, a on 14 na odesłanie pieniędzy?

Wysłać pismo ( odstąpienie ) z towarem. Oczywiście najlepiej listem poleconym, a nie zwykłym by mieć dowód ze cokolwiek wysłałeś.

kacperall napisał:
Odstąpienie wysłać drogą mailową czy pocztową?
Listownie.
kacperall napisał:
I wtedy, kiedy dostanę odpowiedź o to odstąpienie mam 14 dni na odesłanie towaru, a on 14 na odesłanie pieniędzy?
Otrzymałeś odpowiedź.

PS
kasiaczek1887 napisał:
Wysłać pismo ( odstąpienie ) z towarem.
Nie z towarem, a osobno.

Podłączę się do tematu, co zrobić jeżeli na stronie sprzedającego jest informacja, że nie przyjmuje paczek bez wpisanego numeru zwrotu w widocznym miejscu, a tego numeru mimo próśb nie przysyła ?

Dziękuję.
Ponad miesiąc temu zakupiłem kamerę na aukcji allegro.
Sprzedającym jest przedsiębiorca, natomiast kupującym osoba fizyczna - Ja. Towar został zakupiony w opcji Kup Teraz. Pieniądze zostały przelane natychmiast po zakupie towaru. Niestety otrzymany towar nie posiadał dowodu zakupu o czym poinformowany został mailowo sprzedający. Odpisał iż wysyła fakturę pocztą. Niestety faktura nie dotarła.
Ze względu na ten fakt zgłosiłem w terminie ustawowym 10 dni odstąpienie od umowy kupna. Otrzymałem mailem informację iż wyślą fakturę, jednak ja odpisałem iż podtrzymuję swoją decyzję odstąpienia od umowy. Mimo drugiej informacji o fakturze, nadal nie dotarła.
W chwili obecnej nie ma żadnego kontaktu ze sprzedającym, a informacja na stronie o sprzedającym podaje iż bez numeru zwrotu nie przyjmą żadnej paczki. Co w takiej sytuacji mogę zrobić, jakie kroki podjąć aby odzyskać wpłaconą kwotę.

Czy w razie gdy uda mi się w jakimś cudem odzyskać pieniądze należą mi się od tej kwoty również odsetki od chwili przelania kwoty, pytanie związane jest z faktem gdyż zakup miał miejsce ponad miesiąc temu a nie wygląda na to, żeby szansa na odesłanie towaru i odzyskanie wpłaconej kwoty mogły nastąpić szybko.

artVinci napisał:
zgłosiłem w terminie ustawowym 10 dni odstąpienie od umowy kupna

Jeśli prawidłowo, umowa została unicestwiona (powrót do stanu prawnego przed zawarciem umowy) i w terminie 14 od daty odstąpienia należy odesłać towar przedsiębiorcy, a ten ma odesłać cenę.

Według zasad zawartych w każdej aukcji sprzedającego, odesłanie towaru musi być opatrzone numerem zwrotu otrzymanym od sprzedającego i tutaj mamy pat, gdyż bez numeru nie zostanie paczka przyjęta ale numeru nie ma gdyż nie można się o niego doprosić. Nie wiem czy dobrze myślę, ale mimo iż paczka nie zostanie przyjęta, warto jednak na swój koszt ją wysłać, aby później nie było problemu, że nie została odesłana. Boję się iż pewne praktyki sprzedającego mogą również dotyczyć numeru zwrotu czyli :"wysłaliśmy ale widocznie nie doszło".

1) powinieneś nadać przesyłkę
2) odstąpienie jest skuteczne i żaden numer nie ma tu znaczenia. Jeśli sprzedawca nie odbierze przesyłki, będziesz mógł wezwać go do samodzielnego odbioru.

Bardzo dziękuję za odpowiedź, całkowicie odpowiada na moje wątpliwości.

artVinci napisał:
Według zasad zawartych w każdej aukcji sprzedającego, odesłanie towaru musi być opatrzone numerem zwrotu otrzymanym od sprzedającego

Sprzedawca nie ma prawa narzucać takich zasad

Odstąpienie (pismo) musi zostać wysłane do sprzedawcy, ale czy przypadkiem sprzęt nie powinien oczekiwać na odbiór w miejscu zamieszkania dłużnika (konsumenta) ?

Skutkiem odstąpienia od umowy jest powrót do stanu prawnego z przed zawarcia umowy wzajemnej. Wtedy też strony są zobowiązane zwrócić sobie wzajemnie spełnione świadczenia. Skoro własność rzeczy (sprzętu) przechodzi znów na sprzedawcę to klient jest zobowiązany oddać mu jego własność.
Z kolei świadczenie niepieniężne (po odstąpieniu od umowy) powinno zostać spełnione w miejscu gdzie w chwili powstania zobowiązania dłużnik miał zamieszkanie lub siedzibę.

To by oznaczało, że zadaniem (obowiązkiem) konsumenta nie będzie wysyłanie towaru, tylko powiadomienie sprzedawcy gdzie i kiedy może odebrać należne mu świadczenie czyli w jaki sposób może odebrać sobie swój sprzęt ...

Oczywiście to nie porada, tylko moje sugestia i jednocześnie pytanie czy jest prawidłowa ...

OmniModo napisał:
Z kolei świadczenia niepieniężne (po odstąpieniu od umowy) powinno być spełnione w miejscu gdzie w chwili powstania zobowiązania dłużnik miał zamieszkanie lub siedzibę.

To prawda, ale pod warunkiem, że na stronie sprzedającego nie ma informacji, że po wykonaniu prawa do odstąpienia konsument ma odesłać rzecz na adres sprzedawcy - ale zwykle taka informacja jest. Jeśli jest tylko informacja, że ma zwrócić lub wydać to ma zastosowanie przepis o długu odbiorczym (art. 454. kc)

W moim przypadku powiadomienie o odstąpieniu należało wysłać drogą mailową i tak też to zostało zrobione. Pisemny dokument należało załączyć do odsyłanego towaru. Oczywiście powstał kolejny problem, co zrobić kiedy nie ma podanego adresu przedsiębiorcy na który można zwrócić towar ?

OmniModo napisał:
Odstąpienie (pismo) musi zostać wysłane do sprzedawcy, ale czy przypadkiem sprzęt nie powinien oczekiwać na odbiór w miejscu zamieszkania dłużnika (konsumenta) ?
Nie, bo to konsument ma zwrócić.

OmniModo napisał:
To by oznaczało, że zadaniem (obowiązkiem) konsumenta nie będzie wysyłanie towaru, tylko powiadomienie sprzedawcy gdzie i kiedy może odebrać należne mu świadczenie czyli w jaki sposób może odebrać sobie swój sprzęt
A sprzedawca powiadamia kupującego gdzie i kiedy może odebrać swoje środki...??

Strony zwracają sobie to co świadczyły w terminie 14 dni. "Zwracają", to nie "udostępniają" do odbioru, tyko odsyłają.

artVinci napisał:
co zrobić kiedy nie ma podanego adresu przedsiębiorcy na który można zwrócić towar ?
Wzywasz sprzedawcę do podania takiego adresu, np. w terminie 7 dni. Jeśli termin przekroczy, z powołaniem na ten fakt oraz brak udostępnienia adresu, wzywasz do samodzielnego odebrania w terminie np. 14 dni i informujesz, że po jego przekroczeniu będziesz naliczał opłatę magazynową w wysokości...

Dodatkowe pytania:
"Zwrot towaru powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty"

1. Czy wysłanie maila o adres do wysyłki będzie skutkowało wymaganym przez ustawodawcę wysyłką towaru w ciągu 14 dni ?

2. Czy sprzedający przedsiębiorca powinien zwrócić wpłaconą kwotę z odsetkami również w ciągu tych 14 dni czy 14 dni liczy się od daty oddania towaru ?

1. Pytanie nie po polsku. Trudno wyłuszczyć jego sens. Wysłanie maila = wysyłka towaru, którego nie wysyłasz? :what:
Sprzedawca ma ustawowy obowiązek podać adres do zwrotu. Nie ma go? Należy wiec np. w odstąpieniu zażądać podania takiego adresu. Póki nie poda, termin 14 dni nie obowiązuje.

2. A robiłeś "przedpłatę" czy "zapłatę"?

1. Kontakt ze sprzedawcą jest jedynie mailowy i tam wymagane było wysłanie informacji dotyczącej odstąpienia od umowy. Tak też zostało zrobione. Po tym fakcie była jedna odpowiedź i sprzedawca zamilkł. Nie ma w jego profilu na allegro żadnego adresu do zwrotu, a jedynie informacja że powinien kupującemu dostarczyć swój numer zwrotu z wytycznymi do wysyłki.
2. Dokonana była zapłata za produkt w pełnej kwocie wraz z kosztami wysyłki.

I jeszcze jedno pytanie. Jeżeli sprzedający po wysłaniu przez kupującego towaru nie przyjmie paczki, czy wysyłać kolejny raz ?

1. Nie wiem czy jednak dobrze interpretuję formę mojej płatności. Wpłata kwoty była ok 3 tygodni przed otrzymaniem towaru, więc czy w takiej opcji jest to: zapłata za ten towar czy przedpłata za ten towar, bo chyba po zastanowieniu wg mnie będzie to jednak przedpłata za otrzymany później towar.

2. Co do sprzedawcy na jego stronie jest podany adres na który mogę wysłać zwrot.
Pytanie o jego brak było hipotetyczne, gdyż czytając forum w odniesieniu do tego tematu nie znalazłem na to odpowiedzi, a takich osób jak ja szukających pomocy czytając forum może być więcej. Mam nadzieję nadzieję że takim pytaniem nie naruszyłem zasad forum

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót