Allegro - kupujący domaga się realnych kosztów dostawy

• Autor wątku Autor wątku tpc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Pisałem już wcześniej, kodeks cywilny przewiduje takie sytuacje w Art. 84.

Oczywiście, że nie chcę rozwiązywać umowy tylko sprzedać rower za cenę, którą podałem w opisie. Nawet 2 razy, żeby kupujący zapoznał się z nią dobrze.

grzes212225 napisał:
Pisałem już wcześniej, kodeks cywilny przewiduje takie sytuacje w Art. 84.
Takich akurat nie - przeanalizuj przesłanki.
Oczywiście, że nie chcę rozwiązywać umowy tylko sprzedać rower za cenę, którą podałem w opisie.
W takim razie wezwij go do dokonania wpłaty i wyznacz na nią rozsądny termin.

Później napiszę jak sprawa się potoczy. Czekam na odpowiedz od kupującego.

Ostatnia edycja:
Kupujący odpisał:
Witam serdecznie,
dziękuję za przesłane maile...zapewne ekspert w dziedzinie prawa cywilnego w sposób profesjonalny przedstawi Panu treść KC oraz treść Regulaminu Allegro w kontekście aukcji nr 5265005621.

W przesłanej korespondecji zaznacza Pan, że "Zgodnie z prawem, każdej ze stron przysługuje odstąpienie od umowy kupna-sprzedaży na odległość.". Chciałbym Pana poinformować, że Pan jako sprzedawca jest w obecnej sytuacji osobą fizyczną. W związku z tym nie mają tu zastosowania przepisy sprzedaży konsumenckiej, zatem prawo do odstąpienia umowy w ww. zakresie Panu nie przysługuje.

Regulamin Allegro pkt. 6.11. wyraźnie określa wysokość kosztów dostawy. "Oprócz ceny ustalonej zgodnie z niniejszym artykułem Sprzedający może obciążyć Kupującego jedynie kosztami dostawy w rzeczywistej wysokości."

Polecam Panu również zapoznanie się z zasadami dotyczącymi wystawiania i opisu oferty Allegro [link poniżej]
Koszty przesyłki - Pomoc Allegro

Wystawienie oferty z tak wysokim kosztem przesyłki jest złamaniem zasad serwisu Allegro. Warto dodać, że korzystając z tego serwisu akceptuje Pan Regulamin.

Wiem, że serwis Allegro wysłał wczoraj do Pana ostrzeżenie w związku z ustaleniem nierealnego kosztu wysyłki.

Mam nadzieję, że w świetle powyższego przedstawi Pan rzeczywsite koszty wysyłki postępując zgodnie z prawem. Wartość rynkowa takiej przesyłki wynosi kilkadziesiąt złotych. Zwracam się do Pana z uprzejmą prośbą o wskazanie kwoty za przesyłkę w oparciu o cenniki wiodących firm kurierskich. Dzięki temu, będę w stanie niezwłocznie dokonać płatności. Oczywiście może Pan skonsultować zagadnienie ze swoim prawnikiem.

Moja wiadomość:
Witam ponownie! Ma Pan w wielu kwestiach rację. Jako sprzedawca nie mogę odstąpić od umowy. Złamałem regulamin Allegro. Ale regulamin Allegro wiąże tylko sprzedawcę, a nie strony umowy sprzedaży. Nabywcę wiążą zapisy i cena na aukcji.
W związku z tym przedmiot nie będzie wysłany jeśli do 14 dni nie otrzymam całkowitej kwoty za jaką Pan kupił rower. Jako osoba, która dąży do pozytywnego rozwiązania sprawy, mogę Panu zaproponować niższe koszta dostawy, aby czuł się Pan usatysfakcjonowany. Mógłbym zmienić koszt dostawy na 50zł ale przy cenie roweru 2519,99 zł. Możliwy jest odbiór roweru osobiście lub poza Allegro na OLX wtedy specjalnie dla Pana sprzedam rower za 2499zł. Jeśli na taką propozycję nie zgadza się Pan, zrozumiem, że pozostaje Pan przy umowie aktualnej. Na inną propozycję nie mogę przystać. Pozdrawiam

Prawidłową odpowiedź otrzymałeś już wcześniej od @grzes212225 (w #11, #22)

Źle, że szukam jakiegoś pozytywnego rozwiązania sprawy? Po prostu martwię się, że kupujący ma jakiegoś haka na mnie, jakiś przepis, który będzie mnie zobowiązywał do zmienienia kosztów dostawy przy niezmienionej cenie przedmiotu. Niby to jest śmieszne, ale chyba polskie prawo często umie niemiło zaskakiwać (tak często słychać o niesprawiedliwości). Pisze słowo chyba, bo nie znam się na prawie. Ja specjalizuję się w innych dziedzinach i to co piszę może być głupie, sorry. Jeśli nie mam czego się obawiać ze strony kupującego (myślę, że jest bardzo dobrze ogarnięty) i chce mnie tylko postraszyć, to napiszcie, że żebym stał przy swoim, a nie będę wypisywać kolejnych dziwactw. Jeszcze raz dzięki za odpowiedz.

Znalazłem bardzo dobrą jak dla mnie stronę, potwierdzającą to co radzicie:
https://www.web.gov.pl/e-punkt-aktualnosci/331_3000.html
Racja, może niepotrzebnie napisałem do kupującego.
Co sądzicie o tym: jeśli kupujący się nie zgodzi, wyślę do niego list polecony z oświadczeniem o uchyleniu się od skutków prawnych oświadczenia woli sprzedaży towaru za kwotę, która była wskazana w zamówieniu, a która została ustalona błędnie.
Mam nadzieję, że się nie zgodzi, wtedy nie będę miec z nim już do czynienia i normalnie sprzedam rower.
Czy na razie nic nie robic...

Ostatnia edycja:
Sprzedający nie obciążył kupującego kwotą wysyłki, która jest zbyt wysoka, ponieważ zawierając umowę poprzez serwis allegro, regulamin jasno precyzuje, że kupujący zrobić tego nie mógł.

Czy pomylił się w cenie? To już jest inna kwestia.

tpc napisał:
wyślę do niego list polecony z oświadczeniem o uchyleniu się od skutków prawnych oświadczenia woli

Tak. Są spełnione wszystkie przesłanki. Z ekonomicznego punktu widzenia (a taki bierze się pod uwagę) sprzedaż za 1 zł też jest nieodpłatna.

czy na tej podstawie moze sprzedawca wymusic zaplate calej kwoty przez kupuajcego? tak jak jest to podane w aukcji?
czyli ze kupujacy wpadł w tarapaty licytujac w aukcji i myslac ze kupi rower za 1zl a tak naprawde czytal aukcje i widzi ze musi doplacic jeszcze niecale 2600zl.
czy sprzedawca moze go zmusic do zaplaty za rower pelnej kwoty wpisanej w aukcji w przesylce?

faktem jest ze allegro nie lubi takich aukcji 1zl + wysokie koszty przesylki, bo nie zarabia na prowizji. ale to dobra metoda na takich cfaniakow kupujacych, ktorzy mysla ze wyludza w ten sposob tanio rower.
to ten gosciu tpc moglby kazac mu zaplacic potem sadownie? pozwem cywilnoprawnym tak? i na pewno by wygral? to pewne na 100% ?

1) błąd jest prawnie doniosły - uzasadnia przypuszczenie, że gdyby składający oświadczenie woli nie działał pod jego wpływem i oceniał sprawę rozsądnie, to nie złożyłby oświadczenia woli tej treści (nie miał zamiaru sprzedać roweru za 1 zł)
2) adresat oświadczenia woli w żaden sposób nie przyczynił się do jego powstania, ale z pewnością wiedział o błędzie (rower za 1 zł!). To jednak nie ma znaczenia, bo czynność prawna jest nieodpłatna (kwota ekonomicznie nieistotna)

Opis aukcji jest jednoznaczny. Sprzedawca i kupujący z pełną świadomością zawarli umowę sprzedaży i nabywca powinien zapłacić kwotę 2577,99 zł.
Dlaczego sprzedawca miałby w ogóle rozważać uchylenie się od umowy?

Ostatnia edycja:
Powrót