Kupujący odpisał:
Witam serdecznie,
dziękuję za przesłane maile...zapewne ekspert w dziedzinie prawa cywilnego w sposób profesjonalny przedstawi Panu treść KC oraz treść Regulaminu Allegro w kontekście aukcji nr 5265005621.
W przesłanej korespondecji zaznacza Pan, że "Zgodnie z prawem, każdej ze stron przysługuje odstąpienie od umowy kupna-sprzedaży na odległość.". Chciałbym Pana poinformować, że Pan jako sprzedawca jest w obecnej sytuacji osobą fizyczną. W związku z tym nie mają tu zastosowania przepisy sprzedaży konsumenckiej, zatem prawo do odstąpienia umowy w ww. zakresie Panu nie przysługuje.
Regulamin Allegro pkt. 6.11. wyraźnie określa wysokość kosztów dostawy. "Oprócz ceny ustalonej zgodnie z niniejszym artykułem Sprzedający może obciążyć Kupującego jedynie kosztami dostawy w rzeczywistej wysokości."
Polecam Panu również zapoznanie się z zasadami dotyczącymi wystawiania i opisu oferty Allegro [link poniżej]
Koszty przesyłki - Pomoc Allegro
Wystawienie oferty z tak wysokim kosztem przesyłki jest złamaniem zasad serwisu Allegro. Warto dodać, że korzystając z tego serwisu akceptuje Pan Regulamin.
Wiem, że serwis Allegro wysłał wczoraj do Pana ostrzeżenie w związku z ustaleniem nierealnego kosztu wysyłki.
Mam nadzieję, że w świetle powyższego przedstawi Pan rzeczywsite koszty wysyłki postępując zgodnie z prawem. Wartość rynkowa takiej przesyłki wynosi kilkadziesiąt złotych. Zwracam się do Pana z uprzejmą prośbą o wskazanie kwoty za przesyłkę w oparciu o cenniki wiodących firm kurierskich. Dzięki temu, będę w stanie niezwłocznie dokonać płatności. Oczywiście może Pan skonsultować zagadnienie ze swoim prawnikiem.
Moja wiadomość:
Witam ponownie! Ma Pan w wielu kwestiach rację. Jako sprzedawca nie mogę odstąpić od umowy. Złamałem regulamin Allegro. Ale regulamin Allegro wiąże tylko sprzedawcę, a nie strony umowy sprzedaży. Nabywcę wiążą zapisy i cena na aukcji.
W związku z tym przedmiot nie będzie wysłany jeśli do 14 dni nie otrzymam całkowitej kwoty za jaką Pan kupił rower. Jako osoba, która dąży do pozytywnego rozwiązania sprawy, mogę Panu zaproponować niższe koszta dostawy, aby czuł się Pan usatysfakcjonowany. Mógłbym zmienić koszt dostawy na 50zł ale przy cenie roweru 2519,99 zł. Możliwy jest odbiór roweru osobiście lub poza Allegro na OLX wtedy specjalnie dla Pana sprzedam rower za 2499zł. Jeśli na taką propozycję nie zgadza się Pan, zrozumiem, że pozostaje Pan przy umowie aktualnej. Na inną propozycję nie mogę przystać. Pozdrawiam