Są kolejne niusy i finał (?) sprawy.
Skontaktował się ze mną policjant z komendy, gdzie zostało złożone zawiadomienie. Prosił o wyjaśnienia.
Napisałem mu cały elaborat, ząłączyłem wszystkie emaile. Otrzymałem informację że nie dopatruje się znamion czynu zabronionego i postępowanie nie zostanie wszczęte.
Przed chwilą 2 maile od allegro:
Witaj szimen,
Twoje konto w Allegro zostało odblokowane i znów możesz z niego korzystać.
Oferty z ostatniego okresu znajdziesz w zakładkach Sprzedałem, Nie sprzedałem, Kupione i Niekupione na stronie Moje Allegro.
Aktualny stan Twoich rachunków łatwo sprawdzisz poprzez zakładkę Rachunki.
Swoje dane możesz sprawdzić i ewentualnie poprawić poprzez Ustawienia.
Aby w przyszłości uniknąć problemów, prosimy o zapoznanie się z zasadami obowiązujacymi w Allegro.
oraz
Dzień dobry.
Informuję, że po ponownym rozpatrzeniu Pana sprawy zdecydowaliśmy się odblokować Pana konto. Dodatkowo w drodze wyjątku odstępujemy od windykacji środków wypłaconych Pana Kontrahentowi w ramach Programu Ochrony Kupujących.
Pozdrawiamy,
Zespół Programu Ochrony Kupujących
Nie wiem czy kontaktowali się z policją, czy do "ponownego rozpatrzenia" zmusiło ich rozdmuchanie sprawy na portalu wykop.pl (ktoś wrzucił link i wykopało ponad 800 osób), ale wygląda na to że sprawa została zamknięta. Wypadałoby jeszcze przeprosić klienta, skoro niesłusznie zablokowało się mu konto i domagało się od niego pieniędzy, ale tu już się chyba czepiam
Z korzystania z allegro rezygnuję i wypowiem im umowę.
Odo moja odpowiedź na ostatniego maila:
Dziękuję bardzo. Bardzo proszę o informację w jaki sposób można rozwiązać z Państwem umowę; usunąć konto i nigdy więcej pod adres allegro.pl nie wrócić.
pozdrawiam
Bardzo Zły Były Klient.
Nie wiem co ze zgłoszeniem do prokuratury(kupujący pisał że złożył zawiadomienie), nikt z prokuratury się ze mną nie kontaktował. Będę informował, jeśli coś się zmieni.
Największym wygranym sprawy okazuje się kupujący (obecnie ma i telefon i pieniądze). Ciekawe czy allegro każe mu zwrócić rekompensatę.
Dziękuję również każdej zaangażowanej w temat osobie, oraz pani Mecenas, która również nieodpłatnie pomogła.
Chciałbym również opublikować materiały, które wysłałem policji. Czy to jest 100% legalne?

(W sensie: publikowanie maili, zrzutów ekranu itd.)