Allegro - uchylanie się od wysyłki listem zwykłym

• Autor wątku Autor wątku anonimysz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anonimysz

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Witam szanownych forumowiczów.

Zamówiłem na Allegro pewien drobny przedmiot o wartości nieprzekraczającej 10 złotych. W opcjach sposobu wysyłki znajdowały się m.in. list zwykły, ekonomiczny (dopłata 1 zł) oraz list polecony (dopłata 4 zł). Wybrałem list zwykły.

Odezwał się do mnie Sprzedający z informacją, że nie wyśle on przedmiotu, ponieważ w opisie aukcji zaznaczył, że nie wysyła listem zwykłym. Twierdzi, że może jedynie zwrócić mi pieniądze. Jednak to mnie nie interesuje - chciałbym otrzymać towar, który zakupiłem.

Co mogę zrobić w tej sytuacji?

A co zrobisz w przypadku, kiedy przesyłka zaginie?? Zgodzisz się ze stratą pieniędzy??

cameleonix11 napisał:
A co zrobisz w przypadku, kiedy przesyłka zaginie?? Zgodzisz się ze stratą pieniędzy??

Za zaginięcie przesyłki będzie odpowiadał przewoźnik, czyż nie? Ale najpierw przesyłka musi zostać wysłana.

za przesylke nierejstrowana nikt nie odpowiada od tego sa listy polecone itp aby optrzymac odszkodowanie

djiksik napisał:
za przesylke nierejstrowana nikt nie odpowiada od tego sa listy polecone itp aby optrzymac odszkodowanie

Proszę o jakąś podstawę prawną takich szokujących stwierdzeń. Ponadto zachęcam do zapoznania się z Ustawą z dnia 23 listopada 2012 r. Prawo pocztowe.

anonimysz napisał:
Proszę o jakąś podstawę prawną takich szokujących stwierdzeń. Ponadto zachęcam do zapoznania się z Ustawą z dnia 23 listopada 2012 r. Prawo pocztowe.

Postaw się na miejscu sprzedającego - jak zamierzał byś udowodnić wysłanie przesyłki nierejestrowanej??

PS.

Szkoda Ci 3 złotych?? A może po prostu liczysz na to, że sprzedający wyśle przesyłkę, ty ją odbierzesz, a potem stwierdzisz, że nie dotarła??

anonimysz napisał:
Proszę o jakąś podstawę prawną takich szokujących stwierdzeń.

Poczytaj wcześniejsze wątki na forum (na ten temat).

cameleonix11 napisał:
Postaw się na miejscu sprzedającego - jak zamierzał byś udowodnić wysłanie przesyłki nierejestrowanej??

PS.

Szkoda Ci 3 złotych?? A może po prostu liczysz na to, że sprzedający wyśle przesyłkę, ty ją odbierzesz, a potem stwierdzisz, że nie dotarła??

Świadkowie chyba wystarczą, czyż nie?
A co do tej insynuacji w post scriptum, radziłbym być ostrożny.

arturoooo napisał:
Poczytaj wcześniejsze wątki na forum (na ten temat).

Ja opieram się na wspomnianej już powyżej przeze mnie Ustawie z dnia 23 listopada 2012 r. Prawo pocztowe.

W jaki sposob nadawca mialby wykazac niewykonanie lub nienalezyte wykonanie uslugi przez operatora?

Zapoznaj sie rowniez z regulaminem swiadczenia powszechych uslug pocztowych.

Ostatnia edycja:
loco1 napisał:
W jaki sposob nadawca mialby wykazac niewykonanie lub nienalezyte wykonanie uslugi przez operatora?

Niedoręczenie chyba jest niewykonaniem usługi, czyż nie?

A w jaki sposob wykazac niedoreczenie przesylki nierejestrowanej?
I poczytaj regulamin, o ktorym pisalem.

loco1 napisał:
A w jaki sposob wykazac niedoreczenie przesylki nierejestrowanej?
I poczytaj regulamin, o ktorym pisalem.

Tego nie wiem, ale chyba powinien być jakiś sposób, aby przerzucić ciężar tego dowodu na operatora.

bez jaj chłopie, zapłać te dodatkowe grosze do przesyłki rejestrowanej i nie zawracaj gitary, rozumie ze gdyby cie to kosztowało różnice 100 zł czy tam 50 zł to ok , ale to jest raptem różnica ceny biletu MPK.

Moja znajoma prowadzi sklep na allegro i ma wyraznie napisane ze za przeylki nierejestrowane odpowiedzialnosci nie bierze, a swojego czasu niektorzy Januszebiznesu robili w konia kupujacych ktorzy wybierali opcje nierejestrowana , wysylajac im niby towar a tego nie robili. Odpisywali ze towar wyslali prosze pisac na pocztę , a poczta na to ze przeyslka gdzies zagineła ale odszkodowania nie bedzie bo nie podlega! i tyle

wiec nawet szkoda pisac o te 3 zł 2 stron tego tematu.....

AlanB napisał:
Moja znajoma prowadzi sklep na allegro i ma wyraznie napisane ze za przeylki nierejestrowane odpowiedzialnosci nie bierze
Zatem Twoja znajoma stosuje klauzulę abuzywną.

AlanB napisał:
wiec nawet szkoda pisac o te 3 zł 2 stron tego tematu.....
Nie chodzi o trzy złote. Chodzi o zasady.

anonimysz napisał:
Tego nie wiem, ale chyba powinien być jakiś sposób, aby przerzucić ciężar tego dowodu na operatora.

kłania się art 6kc. To sprzedawca musi udowodnić niewykonanie usługi. Nie posiadając dowodu nadania nie jest w stanie tego zrobić.

Ponieważ wątek się rozciąga coraz bardziej, może czas wrócić do meritum problemu?
A sedno sprawy, to ocena czy sprzedawca ma prawo w opisie aukcji zrobić zastrzeżenie, że przedmiotu przesyłką nierejestrowaną nie wysyła?
Moim zdaniem ma (swoboda zawierania umów), więc upieranie się "dla zasady" przez autora wątku, że ma prawo żądać wysyłki listem zwykłym jest błędem.

anonimysz jeśli zgadzasz się przyjąć na siebie ryzyko, to możesz zmusić sprzedającego do wysyłki. Masz też rację, że to sprzedający powinien zbierać ewentualny materiał dowodowy.

Powrót