Allegro - uchylanie się od wysyłki listem zwykłym

• Autor wątku Autor wątku anonimysz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
loco1 napisał:
Ryzyko to ponosi tylko sprzedawca.
Dlatego uważam, że sprzedawca dobrze zrobił, że odwołał możliwość wysłania przedmiotu listem nierejestrowanym. Było to w interesie klienta. Teraz klient chce wysyłki przesyłką nierejestrowaną. Może tego dojść, ale to już musi być traktowane jako życzenie klienta. Jest to ustalenie umowne post factum, więc po samej sprzedaży.

oczywiście że czytałem. Sprzedawca wycofał się z możliwości wysłania listem zwykłym do czego miał prawo bo leżało to w interesie klienta. Teraz klient chce wysyłkę listem zwykłym. Nie może się domagać wysyłki tym listem na zasadach opisanych w aukcji. Można uznać, że sposób dostarczenia przesyłki jest w tym momencie nieustalony.

Kupujący może teraz ustalić sposób wysyłki na przykład na wysyłkę listem nierejestrowanym. Sprzedawca odpowiada za wysyłki sposobami, które są możliwe do wyboru przez kupującego przy zawieraniu umowy. Trzeba pamiętać, że w tym wypadku to kupujący ustala sposób wysyłki niestandardowy.

GrubyMiś napisał:
Sprzedawca wycofał się z możliwości wysłania listem zwykłym do czego miał prawo bo leżało to w interesie klienta
O czym Ty w ogóle piszesz???
GrubyMiś napisał:
Można uznać, że sposób dostarczenia przesyłki jest w tym momencie nieustalony.
Bzdura.

Sprzedawca moze wysłać nawet kurierem, ale konsument ma zapłacić za wysyłkę kwotę, którą wybrał spośrób dostępnych.
Oczywiście opieram się na opisie autora, bo linku do aukcji jeszcze nie widziałem.

GrubyMiś napisał:
oczywiście że czytałem. Sprzedawca wycofał się z możliwości wysłania listem zwykłym do czego miał prawo bo leżało to w interesie klienta...
Od kiedy to sprzedawca w interesie klienta ma prawo zmieniać treść umowy?

loco1 napisał:
O czym Ty w ogóle piszesz???
wysyłka wybranym sposobem jest niemożliwa, dlatego nie jest ustalony sposób dostawy.

loco1 napisał:
Sprzedawca moze wysłać nawet kurierem, ale konsument ma zapłacić za wysyłkę kwotę, którą wybrał spośrób dostępnych.
Oczywiscie, że może, jednak nie o to tutaj chodzi. Sprzedawca napisał, że nie wyśle listem zwykłym. Powiedział że może zwrócić pieniądze, co jest prawdą. Nie wspomniał jedynie nic o wybraniu innej formy wysyłki. Przynajmniej to wyczytałem.

Shocked napisał:
Od kiedy to sprzedawca w interesie klienta ma prawo zmieniać treść umowy?
Nie zmieniać treści umowy. Jest to zaniechanie wykonania czynności, która mogłaby doprowadzić do wyrządzenia nadmiernych szkód. Taką szkodą jest przykładowo zaginięcie towaru.

loco1 napisał:
Fizycznie tak. Jednak czy jest możliwa jeśli chcemy zrealizować usługę dostawy w sposób sumienny gwarantując konsumentowi jego prawa? Gwarantując mam na myśli nie tyle odpowiedzialność wysyłającego, ale należyte wykonanie usługi dostawy. Dostawca nie daje żadnej gwarancji.

GrubyMiś napisał:
wysyłka wybranym sposobem jest niemożliwa, dlatego nie jest ustalony sposób dostawy...

Dlaczego nie jest możliwa?
Sposób jest określony przez treść umowy zawartej przez strony.

@GrubyMiś

Napisałem Ci już w #25.
Nie baw się w dywagacje - jak coś twierdzisz, to podawaj podstawy prawne.

GrubyMiś napisał:
Fizycznie tak. Jednak czy jest możliwa jeśli chcemy zrealizować usługę dostawy w sposób sumienny gwarantując konsumentowi jego prawa? Gwarantując mam na myśli nie tyle odpowiedzialność wysyłającego, ale należyte wykonanie usługi dostawy. Dostawca nie daje żadnej gwarancji.

O tym to powinien myśleć przedsiębiorca ustalając warianty dostawy w momencie wystawiania ogłoszenia.

loco1 napisał:
Nie baw się w dywagacje - jak coś twierdzisz, to podawaj podstawy prawne.
Postaram się przeszukać kodeks żeby znaleźć odpowiedni zapis. Trochę to może potrwać.
Shocked napisał:
O tym to powinien myśleć przedsiębiorca ustalając warianty dostawy w momencie wystawiania ogłoszenia.
Masz rację, jednak sprzedaż konsumencka powinna mimo wszystko tak być przeprowadzona, żeby umożliwić kupującemu skorzystanie z pełni jego praw przy prawidłowym przebiegu.

Dla przykładu sprzedawca mógłby napisać, że wysyła przesyłkę gołębiem pocztowym. Czy jest to adekwatny sposób dostarczenia przesyłki na rynku konsumenckim?

Moim zdaniem przesyłka nierejestrowana jest przesyłką nieadekwatną jeśli chodzi o sprzedaż konsumencką. nie powinniśmy jej traktować jako skuteczny środek wysyłki. Nie zapewnia ona praw konsumenckich, dlatego bardziej cechuje się ona właściwościami usługi wysłania listu z zawartością, niż dostarczenia przedmiotu transakcji.

loco1 napisał:
Ryzyko to ponosi tylko sprzedawca.

Ok czyli załóżmy wysyłam jako sprzedawca zwykłym ale biore paragon/fv na list zwykły. List zginie lub odbiorca powie sorry nie dostałem (a dostał) to co dalej? Jako sprzedawca mam dowód zakupu uslugi listu zwykłego na poczcie. Wysyłam do odbiorcy majlem skan fv i mowie bujaj sie z pocztą?

GrubyMiś napisał:
Nie zapewnia ona praw konsumenckich
A konkretnie jakich?

robal20 napisał:
i mowie bujaj sie z pocztą?
Wręcz przeciwnie.
kc art.548
§ 3. Jeżeli rzecz sprzedana ma zostać przesłana przez sprzedawcę kupującemu będącemu konsumentem, niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia rzeczy przechodzi na kupującego z chwilą jej wydania kupującemu. Za wydanie rzeczy uważa się jej powierzenie przez sprzedawcę przewoźnikowi, jeżeli sprzedawca nie miał wpływu na wybór przewoźnika przez kupującego. Postanowienia mniej korzystne dla kupującego są nieważne.

Ostatnia edycja:
GrubyMiś napisał:
... Masz rację, jednak sprzedaż konsumencka powinna mimo wszystko tak być przeprowadzona, żeby umożliwić kupującemu skorzystanie z pełni jego praw przy prawidłowym przebiegu...
Wyłączanie przesyłki nierejestrowanej przeczy Twojemu twierdzeniu.

GrubyMiś napisał:
...Dla przykładu sprzedawca mógłby napisać, że wysyła przesyłkę gołębiem pocztowym. Czy jest to adekwatny sposób dostarczenia przesyłki na rynku konsumenckim?...
Gołąb nie jest powszechnym operatorem pocztowym.

GrubyMiś napisał:
... Moim zdaniem przesyłka nierejestrowana jest przesyłką nieadekwatną jeśli chodzi o sprzedaż konsumencką. nie powinniśmy jej traktować jako skuteczny środek wysyłki. Nie zapewnia ona praw konsumenckich, dlatego bardziej cechuje się ona właściwościami usługi wysłania listu z zawartością, niż dostarczenia przedmiotu transakcji.

Słusznie na początku zakładasz "Twoim zdaniem", wyłącznie Twoim.

loco1 napisał:
A konkretnie jakich?
Obowiązek sprzedającego przykładowo:

Przepis prawny:
Art. 577-3
. Sprzedawca wydaje kupującemu wraz z rzeczą sprzedaną dokument gwarancyjny oraz sprawdza zgodność
znajdujących się na rzeczy oznaczeń z danymi zawartymi w dokumencie gwarancyjnym oraz stan plomb i innych
umieszczonych na rzeczy zabezpieczeń.”;
Wraz z rzeczą sprzedawca musi wydać dokument gwarancyjny oraz sprawdzić zgodność xyz.

Podczas wysyłki kurierem jest to możliwe. W przypadku listu zwykłego nie jest to możliwe.

To jest tylko wyjaśnienie skąd mam wątpliwości co do tego, czy zwykły list może być środkiem skutecznego doręczenia przesyłki sprzedaży konsumenckiej.

Ostatnia edycja:
Proszę Cię - przestań wypisywać te bzdury.

Myślałem, że dawne czasy już minęły i coś zrozumiałeś...

Nie rozumiem Twojego toku myślenia.
Może Loco1 coś pojmie.
Ja wysiadam.

Do pytającego. Sprzedawca po zaoferowaniu opcji wysyłki listem zwykłym nie może się od tego uchylać.

Powrót