Altus - EGB

• Autor wątku Autor wątku Agull
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dziękuję bardzo, szukam - idę do banku i będę pisać w tej sprawie.
DZIĘKUJĘ !!!!

Mam umowę o kartę kredytową..
W związku z niedotrzymaniem warunków umowy,bank wypowiedział umowę i wyznaczył ostateczny termin do zapłaty 09/03/2010 r.
Umowę podpisywałem 08/2007
Czy jest to umowa przeterminowana?

Agull napisał:
W związku z niedotrzymaniem warunków umowy,bank wypowiedział umowę i wyznaczył ostateczny termin do zapłaty 09/03/2010 r.

czy po tej dacie były pisma sądu lub komornik?

Komornika nie było w tej sprawie,bo gdyby był to byłby do dziś..tak sądzę..
Natomiast pisma sądowe żadne nie przyszły do mnie.

Jeśli nie było nakazu zapłaty z Sądu to roszczenie przedawnione.
pytanie do robinson21 , a co jeśli nie było by wypowiedzenia umowy o kartę kredytową ? od kiedy liczymy przedawnienie ?

to pozostaje tylko wizyta w banku z zapytaniem czy była jakaś egzekucja komornicza,

Agull napisał:
Komornika nie było w tej sprawie,bo gdyby był to byłby do dziś..tak sądzę..
Natomiast pisma sądowe żadne nie przyszły do mnie.

a może zmieniłeś adres zamieszkania? i dlatego nie masz wiedzy na ten temat?

A czy mogę dowiedzieć się gdzieś czy był nakaz z sądu? Być może podczas mojego pobytu za granicą przychodziły jakieś pisma?
A jeżeli był nakaz z sądu,co wtedy? Nie przedawni się?

robinson21 napisał:
to pozostaje tylko wizyta w banku z zapytaniem czy była jakaś egzekucja komornicza,

a może zmieniłeś adres zamieszkania? i dlatego nie masz wiedzy na ten temat?

Adres mam nadal ten sam,ale sporo czasu byłem za granicą.
Wizyta w banku czy może zadzwonić do firmy windykacyjnej,która ma teraz ten dług? zadzwonię może do tej firmy EGB i zapytam czy była tam egzekucja komornicza..powiedzą,jak myślisz?

Ostatnia edycja:
damian xxx napisał:
a co jeśli nie było by wypowiedzenia umowy o kartę kredytową ? od kiedy liczymy przedawnienie ?

Wyrokiem SN z dnia 17.12.2008 r. sygn. akt I CSK 243/08.

Witam ponownie, wiem mjuż jak sprawa wygląda.
Bank nadał tytuł egzekucyjny 07/2010 r.
wyrok uprawomocnił się w 09/ 2010 r.
Komornik miał sprawę u siebie w 2013 r. od tej pory sprawę prowadzi windykacja

Co zatem mogę począć? Czy możliwe jest przedawnienie?

Agull napisał:

Agull napisał:
Bank nadał tytuł egzekucyjny 07/2010 r.
wyrok uprawomocnił się w 09/ 2010 r.
Komornik miał sprawę u siebie w 2013 r.

Agull napisał:
od tej pory sprawę prowadzi windykacja

1. kiedy komornik wszczął postępowanie egzekucyjne (data),
2. kiedy komornik umorzył postępowanie egzekucyjne (data) i w myśl jakiego art.kpc ją umorzył,

Agull napisał:
Co zatem mogę począć? Czy możliwe jest przedawnienie?
O przedawnieniu możemy rozmawiać jak uzupełnisz odpowiedzi na pytania powyżej. Przede wszystkim jednak twierdzę, że windykacja nie będzie w stanie udowodnić swojego żądania, jeśli przestaniesz płacić i skierują sprawę do sądu. Do tego bardzo możliwy brak czynnej legitymacji procesowej.

robinson21 napisał:
1. kiedy komornik wszczął postępowanie egzekucyjne (data),
2. kiedy komornik umorzył postępowanie egzekucyjne (data) i w myśl jakiego art.kpc ją umorzył,

Robinson... Komornik wszczął postępowanie w 2013 r.
Nie wiem jednak kiedy została zakończona egzekucja i w myśl jakiego art.kpc
Nie udzielono mi również informacji który komornik to był.Jak mogę dowiedzieć się - gdzie? W Banku udzielą mi takowych informacj?

marian.pazdzioch napisał:
O przedawnieniu możemy rozmawiać jak uzupełnisz odpowiedzi na pytania powyżej. Przede wszystkim jednak twierdzę, że windykacja nie będzie w stanie udowodnić swojego żądania, jeśli przestaniesz płacić i skierują sprawę do sądu. Do tego bardzo możliwy brak czynnej legitymacji procesowej.

Marian,a co to jest " czynna legitymacja procesowa "?
Musiałabym przestać płacić,boję się tego,że potem powiedzą,że uchylałem się.

Reasumując - przeszukałem wszelkie dokumenty w tejże sprawie..

- tonę w papierach,ale znalazłem kilka informacji w tej sprawie. Zatem odpowiadam.
1. kartę przestałem spłacać w 2009r.
2. bank wypowiedział umowę na początku 2010 r
3.był BTE
4.był komornik
5.nie podpisywałem ugody z DTP
6.nie podpisywałem ugody z EGB
7.nic mi nie wiadomo aby były jakieś pozwy ze strony obu wierzycieli. Nie dostałem żadnej korespondencji w tej sprawie
8. kwota należności to 20.673.00 zł - obecnie 30.500.00 zł
9. w 2010 r komornik przysłał pismo o zajęciu wierzytelności - zgodnie z tytułem wykonawczym nakazu zapłaty w post.nakazowym SR z dnia 07/2010 zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dn.09/2010 Wtedy należność do zapłaty wynosiła około 24 000 zł. Wpłaciłem komornikowi wtedy jednorazowo 350 zł, a następnie po 40,00/50,00 zł miesięcznie do 12/2013r. Potem sprawa ucichła. Odezwał się do mnie DTP w 08/2014r. gdzie wpłaciłem 300,00 zł a następnie po 100,00 zł miesięcznie do 03/2016 r. W kwietniu 2016r. dług kupił EGB i im wpłacam po 200,00 zł miesięcznie.
Tak wygląda moja sprawa..
Proszę o pomoc.

Ostatnia edycja:
Agull napisał:
Agull napisał:
w 2010 r komornik przysłał pismo o zajęciu wierzytelności - zgodnie z tytułem wykonawczym nakazu zapłaty w post.nakazowym SR z dnia 07/2010 zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dn.09/2010 Wtedy należność do zapłaty wynosiła około 24 000 zł.
możesz wrzucić te pismo od komornika?

Agull napisał:
W kwietniu 2016r. dług kupił EGB
dostałeś informacje od nowego wierzyciela o dokonanej cesji?

czyli nie masz informacji od komornika czy sprawę prowadzi czy umorzył (żadnego postanowienia),

Od nowego wierzyciela nie dostałem żadnej informacji. Zadzwoniono do mnie z informacją, że DTP sprzedało mój dług. Dzień wcześniej wpłaciłem 100 zł poprzednikom. Pieniądze przepadły.
Od komornika nie mam żadnych informacji. Pamiętam tylko, że otrzymałem jakiś zwrot - bodajże 50 zł od owego komornika.Po tym nikt przez ponad 3 lata od niego nie odzywał się do mnie.

Agull napisał:
Od komornika nie mam żadnych informacji. Pamiętam tylko, że otrzymałem jakiś zwrot - bodajże 50 zł od owego komornika.Po tym nikt przez ponad 3 lata od niego nie odzywał się do mnie.

znasz komornika oraz sygn akt komorniczych, złóż do nie go wniosek ( 2 egzemplarze jeden dla ciebie z potwierdzeniem przyjęcia na kancelarię komorniczą a drugi dla komornika) pisemny o udzielenie informacji czy prowadzona egzekucja się toczy czy nie, jeżeli umorzył bądź zakończył lub wstrzymał poproś o przesłanie odpisu takiego postanowienia ze stwierdzeniem prawomocności oraz poproś o dołączenie karty rozliczeniowej do tej sprawy, ten dokument przyda się w dalszym postępowaniu.

Ostatnia edycja:
Powrót