Aplikacja adwokacka

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Bartata

Bartata

Moderator globalny
Odpowiedzi
5 966
[size=-2]Ten temat zostanie otwarty w dniu 31 października.

Będzie służyć tematyce związanej z aplikacją adwokacką – jej przebiegiem, opiniami, formalnościami itp.
Tutaj należy również poruszać problemy związane z aplikacjami w danych miastach.

Tym samym zamknięciu ulegną wszystkie tematy związane z tą samą tematyką.
Zamykane będą również każde nowopowstałe po otwarciu niniejszego tematu.

Przyczyną takiego stanu rzeczy jest mnożenie się tematów dotyczących tego samego i powielających poruszaną tematykę.
Czas do końca października jest związany z przygotowaniem się użytkowników do tej zmiany i zmniejszeniem niezadowolenia z tym związanego.

Jednocześnie przypominam o - REGULAMIN FORUM[/size]

Ostatnia edycja:
[size=-2]Zgodnie z zapowiedzią temat zostaje otwarty.
Pozostałe o podobnej tematyce zostały zamknięte. Piszemy tylko tutaj.[/size]

Ostatnia edycja:
Widzę, że temat trochę przymarł odkąd przeniesiony został w to miejsce. Czy ktoś z ORA Warszawa dostał może już listownie potwierdzenie wpisu na listę aplikantów, dane logowania do extranetu etc?

Czy ORA wysyłają listownie uchwały o wpisaniu na listę aplikantów adwokackich? Chciałbym wysłać promesę udzieloną przez mojego patrona ale nadal nie mam w zasadzie podstawy :) do jej wysłania.

Wysyła, ja dziś dostałem, a z tego co wiem to promesy daje się na ślubowaniu.

Witam

W tym roku dostałam się na aplikację adwokacką w ORA w Poznaniu. Obecnie pracuje w dziale prawnym spółki. W związku z tym mam pytanie do osób ze starszych roczników, jak wygląda sytuacja z uzyskaniem pozwolenia na dodatkowe zatrudnienie (czy jest to możliwe).
Z moich dotychczasowych informacji wynika, że trudno jest znaleźć partona, który zgodzi się na pracę poza kancelarią (chcą mieć tanią siłe roboczą), pozatym ORA też nieprzychylnie podchodzi do tego typu próśb.
Jeszcze kwesita praktyk, jak to wyglądało w latach poprzednich. Mój rocznik mam mieć praktyki przez 3 miesiące, 4 dni w tygodniu (czyli 3 miesiące darmowej pracy na rzecz sądownictwa w Polsce).

Proszę o informację. Pozdrawiam

ORA Rzeszów już wysłała uchwały o wpisie.

Z ORA w Rzeszowie nadal nic nie otrzymałem. Czy ktoś już pisał o pozwolenie na pracę podczas odbywania alokacji?

Dostaliście może już uchwały z lubelskiej ORA?

W Warszawie też cisza... Ciekawe jak w tym roku będzie wyglądała sytuacja z praktykami ;)

Wie ktoś może jak długo trwają te praktyki?

Też mnie to zastawanwia, kiedyś trwały chyba 6 miesięcy, teraz to jest jakoś przeliczne na godziny - 216 h, ale nie jestem pewna ... wyjdzie ok 3-4 miesięcy:evil: za free

Z ORA w Rzeszowie otrzymałem inf. w sprawie wpisu. Czy ktoś z was pisał już prośbę o wyrażenie zgody na pracę poza kancelarią, podczas odbywania aplikacji?

szymon142005 napisał:
Z ORA w Rzeszowie otrzymałem inf. w sprawie wpisu. Czy ktoś z was pisał już prośbę o wyrażenie zgody na pracę poza kancelarią, podczas odbywania aplikacji?

Dzwoniłem dzisiaj do ORA w Warszawie i Pani kazała cierpliwie czekać do ślubowania - czyli do stycznia 2012:D Na dzień dzisiejszy prosiła żeby nie składać żadnych promes dotyczących objęcia patronatem oraz wniosków o wyrażenie zgody na pracę poza kancelarią. Również kwestia dotycząca praktyk pozostaje nadal otwarta, a szczegóły będą podane do informacji publicznej na początku przyszłego roku ;) Jednym zdaniem: peace and silence:-D wszystkiego dowiemy się w swoim czasie

Cyz ktos wie jak wyglada slubowanie na aplikacje adwokacka i do czego uprawania nas legitymacja aplikanta?

Czy można zaprosić żonę na ślubowanie - innymi słowy czy osoby towarzyszące są przewidziane? :D:D:D:cool:

Oczywiście, tradycyjnie, w czasie darmowych praktyk mamy nauczyć się jeść powietrze, bo o zarobku przecież nie ma mowy. Ja słyszałam plotkę, że praktyki mają być całotygodniowe, przez 1,5 miesiąca. Ktoś coś wie?
Z Gdańskiego ORA również nie przysłali jeszcze uchwał.

Powrót