Aplikacja adwokacka

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
to spytam troszeczke z drugiej strony. wielu aplikantów pracuje w ajkichs firmach. jak to łączycie zatem z odbywaniem aplikacji i przede wszystkim praktykami w sądzie!!

Witam, mam pytanie dotyczące płatności za aplikację do osób zaczynających I rok od stycznia 2012 r. Czy ktoś z Was już dokonał płatności za aplikację. W regulaminie zapisany jest ten 30 dniowy termin przed rozpoczęciem szkolenia, czyli rozumiem że do 10 grudnia skoro inauguracja planowana jest na 10 stycznia? Na stronie jest też podany numer konta na jaki trzeba dokonać przelewu. Jednak spodziewałam się jakiegoś listu poleconego z konkretną kwotą, informacjami co wpisać w tytule przelewu etc. Stąd właśnie pytanie do Was czy jesteście już po czy przed tą formalnością jaką jest uiszczenie opłaty;)

Najlepiej zadzwoń do swojej ORA, wszędzie jest inaczej.

Dzwoniłam się dowiedzieć jak wyglądają sprawy płatności. Pani poinformowała mnie że czekają na decyzję MS w sprawie wysokości płatności za aplikację adw. Jak tylko otrzymają jakąś inf. Ora ma podjąć uchwałę i dać nam znać. Mailowo lub listownie. Także trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać, raczej nie proponowałabym wpłaty pieniędzy na konto bez jakiejkolwiek informacji o wysokości lub terminie wpłaty.

blue_sun napisał:
Dzwoniłam się dowiedzieć jak wyglądają sprawy płatności. Pani poinformowała mnie że czekają na decyzję MS w sprawie wysokości płatności za aplikację adw. Jak tylko otrzymają jakąś inf. Ora ma podjąć uchwałę i dać nam znać. Mailowo lub listownie. Także trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać, raczej nie proponowałabym wpłaty pieniędzy na konto bez jakiejkolwiek informacji o wysokości lub terminie wpłaty.

MS chce obniżyć mnożnik. To znaczyłoby, że adwokacka i radcowska kosztowąlaby ok,.4200 zamiast 5225 jak chciały izby!

skąd takie info? jakby się potwierdziło to byłoby fajnie :)

zależy od ORA i do "uznania" ;) sądu (a raczej opiekuna praktyk)

troszeczkę te praktyki bez sensu. wiele osób przez te praktyki będzie musiała się zwolnić z pracy. mając 25 lat a niektórzy nawet kilka lat więcej ciężko być bezrobotnym przez 6 miesięcy.
z tego co mówią w ORA ma to być pełen wymiar czasu pracy instytucji, w której odbywamy praktyki.

Ale gdzie jest napisane, że dzień w dzień przez 6 miesięcy? - może 1 dzień w tygodniu jak na radcowskiej - a były wcześniej praktyki w sądach i prokuraturze (rok temu?) po 1 dzień w tygodniu?

Ostatnia edycja:
pytania do kolegów i koleżanek z lubelskiej ORA:
- jakie dokumenty należy dołączyć do promesy w momencie składania jej w ORA (chodzi mi np. o umowę patronacką, wniosek do dziekana o wyznaczenie danego adw. na patrona)?
- czy znacie już termin ślubowania i macie jakieś info dot. szkolenia?

kawaa napisał:
pytania do kolegów i koleżanek z lubelskiej ORA:
- jakie dokumenty należy dołączyć do promesy w momencie składania jej w ORA (chodzi mi np. o umowę patronacką, wniosek do dziekana o wyznaczenie danego adw. na patrona)?
- czy znacie już termin ślubowania i macie jakieś info dot. szkolenia?

Co do patrona, to telefonicznie dowiedziałem się, że trzeba złożyć wniosek o wyznaczenie patrona w osobie wybranego mecenasa i dołączyć jego zgodę, ale jeszcze takiego wniosku nie składałem.

Co do całej reszty nic nie wiem ;)

Ostatnia edycja:
Leo. napisał:
Witam, mam pytanie dotyczące płatności za aplikację do osób zaczynających I rok od stycznia 2012 r. Czy ktoś z Was już dokonał płatności za aplikację. W regulaminie zapisany jest ten 30 dniowy termin przed rozpoczęciem szkolenia, czyli rozumiem że do 10 grudnia skoro inauguracja planowana jest na 10 stycznia? Na stronie jest też podany numer konta na jaki trzeba dokonać przelewu. Jednak spodziewałam się jakiegoś listu poleconego z konkretną kwotą, informacjami co wpisać w tytule przelewu etc. Stąd właśnie pytanie do Was czy jesteście już po czy przed tą formalnością jaką jest uiszczenie opłaty;)

Witaj!
W lubelskiej ORA mieliśmy czas na dokonanie płatności do końca listopada lub do tego czasu złożenie wniosku o rozłożenie na raty. Regulamin aplikacji stanowi, że szkolenie rozpoczyna się z dniem 1 stycznia, więc ten 30- dniowy termin upłynął 1 grudnia. Jednak w każdej Radzie jest inaczej, więc najlepiej zadzwoń do swojej. U nas listownie nie informowali- choć uważam, że powinni.

barteksquall:
dziękuję:)
wybieram się w tym tyg. złożyć te dokumenty, to może podadzą już termin.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
lukas63 napisał:
Ale gdzie jest napisane, że dzień w dzień przez 6 miesięcy? - może 1 dzień w tygodniu jak na radcowskiej - a były wcześniej praktyki w sądach i prokuraturze (rok temu?) po 1 dzień w tygodniu?

Nigdzie nie jest napiSane. Tak samo jak nigdzie nie jest napisane, ze raz w tygodniu. Są to informacje uzyskane podczas rozmowy w ora. Tez mnie właśnie interesuje to czy wcześniej było tak samo i jak to wyglądało w praktyce.

Może zagląda tutaj ktoś kto rozpoczyna w 2012 roku aplikace w ORA w Poznaniu?

Ślubowanie aplikantów adwokackich w Lublinie - 3 stycznia 2011 roku:D

ORA Gdańsk w kwestiach organizacyjnych raczej średnio wypada, brak jakiegokolwiek info o opłatach, ślubowaniu itp.

Ewe14:
Dzięki!:) Udało Ci się może dowiedzieć czegoś więcej na ten temat?

Podobno ORA w Lbn wysłała korespondencję do aplikantów i w niej zostały zamieszczone wszystkie szczegóły odnośnie ślubowania - ale czekam na nią i nic;) a ślubowanie oczywiście 3 stycznia 2012 a nie 2011 roku:))

Ostatnia edycja:
ORA Rzeszów dwa tygodnie temu wysłała pocztą elektroniczną informacje, że do dwudziestego grudnia mamy wskazać sądy i prokuratury w których chcemy odbywać praktyki. Informacje n/t ślubowania i opłat maja być przekazane w terminie późniejszym.

Powrót