Aplikacja adwokacka

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Aaa124 napisał:
Może ktoś z Was wie czy na aplikacji adwokackiej mogę pracować w ministerstwie jako referent prawny?

Wszystko zależy od tego czy dostaniesz zgodę od dziekana ;)

canius1394 napisał:
Witam! Czy dziekan ORA wyrazi zgodę na pracę podczas aplikacji w sądzie rejonowym?

W ORA Warszawa teoretycznie nie, ale osobiście znam osoby, które całą aplikację adwokacką przepracowały w sądzie ;)

Czy ktoś wie co należy rozumieć przez to wyrażenie i jak rygorystycznie w ORAch rozumieją ,,dodatkowe zajęcia'', na które trzeba uzyskać zgodę? Będę dopiero składać wniosek o wpis na listę aplikantów, natomiast w styczniu będę miała egzaminy ze szkoły policealnej, którą będę miała już zakończoną - tematyka totalnie niezwiązana z aplikacja ani prawem. Nie wiem czy będę musiała składać wniosek do ORA o zgodę bym mogła podejść do egzaminów czy raczej się ośmieszę jak z czymś takim wyskoczę. Pytałam znajomych aplikantów, którzy robią studia podyplomowe lub chodzą do szkół językowych i oni mi powiedzieli, że o takie rzeczy nie występowali o zgodę i ,,raczej tu chodzi o zgodę na pracę''.

Za moich czasów chodziło o pracę głównie. Inaczej trzeba by było prosić o zgodę na każdą jedną czynność poza nauką na aplikacji i pracą dla patrona. Ja powiem tak: ja nigdy nie prosiłam dziekana o zgodę, niezależnie od tego jak bardzo niezwiązany albo związany z prawem był kurs, który robiłam :) Warto jednak podpytać też w tej docelowej ORA znajomych aplikantów.

Hej, mam mały dylemat. Dostałam się na aplikacje adw., dokumenty trzeba wysłać do środy, w styczniu ślubowanie. Tutaj pojawia się moje pytanie - Czy mogę np. w grudniu mimo wpisu zrezygnować z aplikacji i np. zacząć ją za rok? Bardzo proszę o pomoc.

Może ktoś wie jak wygląda sytuacja z wnioskiem o urlop dziekański w przypadku osób, które mają zacząć aplikację w styczniu 2021? Jaki jest ostateczny termin na złożenie takiego wniosku?

joanna93 napisał:
Może ktoś wie jak wygląda sytuacja z wnioskiem o urlop dziekański w przypadku osób, które mają zacząć aplikację w styczniu 2021? Jaki jest ostateczny termin na złożenie takiego wniosku?

Nie spotkałem się nigdzie z jakimś ostatecznym terminem na złożenie takiego wniosku. Sam składałem wraz z końcem marca po odbyciu części zajęć i nie było jakiegoś problemu - dostałem od razu. I to był jeden ze szczęśliwszych dni w moim życiu. Sam dalej zastanawiam się po co mi było to g****. W moim województwie bezrobotnych/zawieszających działalność lub idących do urzędu adwokatów/radców jest mnóstwo. To chyba najlepiej świadczy o użyteczności tej pseudonauki o nazwie prawo, która urosła do rozmiarów jakiegoś bóstwa.

Qba123 napisał:
Nie spotkałem się nigdzie z jakimś ostatecznym terminem na złożenie takiego wniosku. Sam składałem wraz z końcem marca po odbyciu części zajęć i nie było jakiegoś problemu - dostałem od razu. I to był jeden ze szczęśliwszych dni w moim życiu. Sam dalej zastanawiam się po co mi było to g****. W moim województwie bezrobotnych/zawieszających działalność lub idących do urzędu adwokatów/radców jest mnóstwo. To chyba najlepiej świadczy o użyteczności tej pseudonauki o nazwie prawo, która urosła do rozmiarów jakiegoś bóstwa.
Termin wynika z regulaminu przed rozpoczęciem roku szkoleniowego..

MagdaZaba napisał:
Termin wynika z regulaminu przed rozpoczęciem roku szkoleniowego..

Widzisz, w regulaminie może być coś napisane, a ja składałem w dniu 1.04, a mimo tego wniosek mi uwzględniono, więc regulamin to jest jakiś tam zbiór pobożnych życzeń, a życie swoje. Tak więc potwierdza się to, o czym pisałem powyżej.

Pozdrawiam każdego, kto ma siłę i kasę bawić się w tę żałosną działkę, jaką jest prawo.

Może ktoś powiedzieć jak długo trwają praktyki aplikanta w sądzie lub prokuraturze? Co się tam właściwie robi?

Wszystko zależy od sędziego. Raz siedzisz tylko na rozprawach, innym razem przychodzisz po podpis a innym razem piszesz uzasadnienia. Jeżeli macie praktyki raz w tygodniu to trzeba liczyć około kilku miesięcy

Powrót