Aplikacja adwokacka

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
hej,

Czy ktoś z Was orientuje się do kiedy należy złożyć pisemne oświadczenie patrona, pod którego kierunkiem chcielibyśmy odbywać aplikację, czy jest jakiś konkretny termin? (dzwoniłam do siedziby ORA w Warszawie, do działu dot. aplikantów, ale nie miałam szczęścia, aby ktoś odebrał oraz czy po uchwale o wpisie na listę otrzymamy jakieś dalsze instrukcje? (śledzę stronę,ale nie ma na ten temat żadnych info.) Z góry dziękuję za odp. :)

A dostałaś juz z ORA Warszawskiej uchwałę o wpisie na listę?

illbill napisał:
Niedawno otrzymałem bardzo dobrą ofertę pracy w renomowanej kancelarii radców prawnych. Wiem, że miałbym także szansę na objęcie mnie patronatem przez jednego z radców.
Bardzo odradzam pracę w tej samej kancelarii co patron. Patron może oczekiwać, iż będziesz robił dla niego rzeczy bezpłatnie co nie jest fajne gdy też dla niego pracujesz. Również chęć zmiany pracy może skutkować negatywną opinią przesłana do ORA. Zdecydowanie odradzam taki układ.

Mógłby mi ktoś wyjaśnić czym dokładnie charakteryzuje się umowa patronacka? Jedna z kancelarii bardzo akcentuje ten fakt, a ja nie chciałbym się zdradzić z tym, że nie do końca rozumiem wszystkie aspekty takiej współpracy.

krzysw napisał:
Bardzo odradzam pracę w tej samej kancelarii co patron. Patron może oczekiwać, iż będziesz robił dla niego rzeczy bezpłatnie co nie jest fajne gdy też dla niego pracujesz. Również chęć zmiany pracy może skutkować negatywną opinią przesłana do ORA. Zdecydowanie odradzam taki układ.

Tak myślisz? No to chyba się wkopałam :D

piciu1 napisał:
Mógłby mi ktoś wyjaśnić czym dokładnie charakteryzuje się umowa patronacka? Jedna z kancelarii bardzo akcentuje ten fakt, a ja nie chciałbym się zdradzić z tym, że nie do końca rozumiem wszystkie aspekty takiej współpracy.

W regulaminie aplikacji adwokackiej masz wszelkie informacje na temat obowiązków aplikanta i patrona. Sama umowa powinna określać wszystko to, co aplikant i patron chcą, żeby się w tej umowie znalazło. Przykładowe umowy można znaleźć na stronach niektórych ORA.

MissM napisał:
Tak myślę, bowiem nie jeden z moich znajomych miał w takim układzie problemy. Oczywiście rozumiem twoją decyzję bo w chwili obecnej możliwość przebierania w patronach i pracy są ograniczone zatem trzymam kciuki aby wszystko było ok.

MissM napisał:

ja też będę pracować u patrona, ale jak na razie nie myślę, że "się wkopałam". jak patron powie - napisz apelację, idź na rozprawę - to muszę to zrobić, a jak do tego będzie mi za to płacił, to chyba raczej dobrze niż źle.

Jeżeli Ci płaci (oczywiście nie mam na mysli 400zł za pełny etat), to wszystko jest w najlepszym porządku.

tak,otrzymałam 9 listopada. Jeśli znasz odp. na dalszą część mojego pyt. to będę wdzięczna.

pozdrawiam

krzysw napisał:
Tak myślę, bowiem nie jeden z moich znajomych miał w takim układzie problemy. Oczywiście rozumiem twoją decyzję bo w chwili obecnej możliwość przebierania w patronach i pracy są ograniczone zatem trzymam kciuki aby wszystko było ok.

Faktycznie, rozmawiałem ze znajomym adwokatem i powiedział mi to samo. Zatem zostaję z Wami adwokatami ;), a harował będę u radców.

Z tego co mi obecnie wiadomo, pewien aplikant poprosił swojego patrona ( u którego również pracował ) o podwyżkę i inne wymiary czasu pracy, co skutkowało mniej pochlebną opinią niż w poprzednim roku aplikacji. ( oczywiście podwyżki też nie dostał :) ) Wiem także, iż nie trzeba generalizować, ale wiadomo, że przypadki chodzą po ludziach.

Cześć :) A czy są osoby, które nie dostały jeszcze uchwały z Warszawskiej ORA? Ja nie dostałam, chociaż wniosek składałam przed 24 października.

Ostatnia edycja:
Chciałbym się zapytać czy ktoś z Was wie jak wygląda sprawa rozłożenia na raty opłaty rocznej za aplikację adwokacką w Krakowie? Czy jest taka możliwość i czy jest jakiś termin do złożenia stosownego wniosku?

A czy ktoś orientuje się do kiedy należy zapłacić za pierwszy rok aplikacji w Warszawie? Dzwoniłam do ORA jakieś 2 tygodnie temu i powiedzieli, że informacje będą w uchwale o wpisie na listę. Uchwała przyszła, ale nic takiego nie zawiera. Nie ma też info na stronie ani w extranecie. Może ktoś się orientuje?

Dzień dobry,
czy są osoby, które - tak jak ja - nie dostały jeszcze uchwały o wpisie? Dziękuję za odpowiedź.

Ja dostałam w zeszłym tygodniu, w czwartek albo w piątek :)

ja też nie dostałam :(( czekać cierpliwie czy dzwonić??

mrs_robinson napisał:
Dzień dobry,
czy są osoby, które - tak jak ja - nie dostały jeszcze uchwały o wpisie? Dziękuję za odpowiedź.

Jeżeli zdawałeś w Warszawie i jeszcze nie dostałeś uchwały to zapewne masz nazwisko rozpoczynające się na jedną z końcowych liter alfabetu. ORA Warszawa rozsyła uchwały według alfabetu.

Powrót