Aplikacja adwokacka

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A egzamin zawodowy ma taka sama zdawalnośc jak aplikacja ? Czy można , ile razy można go poprawiać ?

W jakim sensie taką samą zdawalność? Zdawalność egzaminu zawodowego dzieli się z reguły na % pozytywnych wyników wśród osób, które wcześniej odbyły aplikacje i % pozytywnych wyników osób, które wcześniej nie odbyły aplikacji. Ten pierwszy wynik plasuje się w okolicach 90%, ten drugi duużo niżej. Do egzaminu w tej chwili, o ile się nie mylę, można podchodzić ile razy się chce, ale to kosztuje i po aplikacji a bez zdanego egzaminu masz takie same uprawnienia jak przed egzaminem wstępnym, jako mgr prawa.

Dziękuje za odpowiedź wiem już wszystko co chciałem

Witam,
Mam pytanie dotyczące miejsca przystąpienia do egzaminu wstępnego na aplikację. Czy to prawda, że jeśli przystąpię do egzaminu w Warszawie to będę musiała odbywać całą aplikację w Warszawie?

Mam pytanie odnośnie formalności. Chodzi o ORA w Warszawie, składałam dokumenty jakies 2 tygodnie temu i cały czas mam na extranet: Status zgłoszenia to: niezweryfikowane.
Wszyscy tak mają?

Cześć, mam do Was pytanie nie związane stricte z aplikacją adwokacką. Otóż bardzo dobrze rozwiązuje mi się testy online, co nota bene polecam wszystkim ;), jednak tam gdzie wykupiłem sobie dostęp nie mam opcji, która byłaby idealna do powtórek mianowicie możliwość układania swojego testu z poszczególnych ustaw. Nie chodzi mi przy tym o opcje, która występuje w testach beck'a online (całe rozdziały trzeba włączać do swojego testu), a bardziej o coś w stylu: wybieram ustawy, z których chce napisać test składający się ze 150 pytań, ustawiam np. 20% pytań ma być z kc, 20 z kpk etc.. i rozwiązuję. Ewentualnie po prostu wybieram ustawy i komputer losowo ustala ile jest pytań z poszczególnych ustaw. Trafiliście może na podobne cudo? Pozdrawiam!

na ArsLege wykup sobie dostęp. tam jest przygotowany test dla aplikacji adwokackiej i radcowskiej, w którym;) udział procentowy pytań jest podobny jak na egzaminie. wybierasz tylko 150 pytań i rozwiązujesz:) albo sam wygeneruj test z aktów, które Cię interesują i sam ustaw procentowy udział pytań.polecam, sam korzystam:cool:

Na sPrawniku w testach dodajesz sobie ustawy i algorytm losuje pytania - z największych ustaw, tak jak na egzaminie jest ich najwięcej. Nie musisz robić 150 pytań - po 10 możesz naukę zatrzymać, wyjść na piwo i po powrocie kontynuować naukę. Tylko w opcji "symulacja egzaminu" masz 150 minit, 150 pytań i nie możesz zatrzymać ani przerwac testu bo "oblejesz". Zarejestruj się, wypełnij dane dot. tego na jaką apl. zdajesz i będziesz miał dwa dni za darmo - sam sprawdź co Ci bardziej odpowiada. Na przykład mnie beck zupełnie nie przypadł do gustu, wolters kluwer lex przed aplikacją też nie bardzo. Każdy musi sprawdzić sam.

Dokumenty terminy

Mam prośbę czy ktoś łopatologicznie może mi napisać jakie dokładnie dokumenty, w jakim terminie, opłaty etc składać na egzamin wstępny na adwokacką (woj. dolnoślaskie?). Wielkie dzieki!

Serio? Minimum samodzielności w tym zawodzie obowiązuje, tym bardziej, że wszystko już łopatologicznie jest opisane. Nie wiem do jakiej ORA chcesz zdawać, ale jeśli do Wrocławia, to na ich stronie jest wszystko... łopatologicznie. Jeśli nie chcesz zdawać do Wrocławia, to i tak możesz informacji tam szukać. Poza tym... To naprawdę jest łopatologicznie zrobione w ustawie (która nota bene obowiązuje na egzaminie wstępnym ;) )

hej
dokonywał z Was ktoś wpłaty na aplikację adwokacką na poczcie poprzez wpłatę na rachunek bankowy?(blankiet z czerwoną obwódką). Pytam bo w przypadku Warszawy zaznaczono, że dokument przelewu powinien być dokumentem potwierdzającym przelew, a nie jego przyjęciem do realizacji.

Hej. Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z pracą podczas aplikacji adwokackiej.
Po pierwsze czy aplikant adwokacki może być zatrudniony na podstawie umowy o pracę. I po drugie - jak to jest z pracą nie w kancelarii? Słyszałem że na aplikacji adwokackiej trzeba uzyskać zgodę od ORA na pracę w innym miejscu niż w kancelarii? Jak to wygląda w praktyce? Z góry dzięki za odpowiedzi.

Może być zatrudniony - możliwość zatrudnienia u patrona wynika bezpośrednio z ustawy. Może być też zatrudniony na uczelni wyższej i to również po ukończeniu aplikacji, zdaniu egzaminu adwokackiego i wpisie na listę adwokatów. Na inną pracę, w innym miejscu, rzeczywiście trzeba otrzymać zgodę. Co więcej, zgodnie z najświeższą linią orzeczniczą SN, przed podejściem do egzaminu wstępnego na aplikację, należy powiadomić pracodawcę o swoim zamiarze, bo brak takiego powiadomienia może być traktowany jako nielojalność czy inne przewinienie pracownicze. W każdym razie może skutkować zwolnieniem z pracy.

Z tego co słyszałam (tu już ktoś musi albo potwierdzić albo zaprzeczyć), osoby wpisujące w ankietach, że są zatrudnione, były wzywane na rozmowę do dziekana właściwej ORA.

a czy będąc na aplikacji adwokackiej/radcowskiej można sobie gdzieś dorabiać np w branży gastronomicznej?

To zależy od konkretnej rady (nie wiem jak z izbami). Mimo wszystko raczej nie będzie to preferowane, ale warto spytać w radzie, np. wysłać im maila.

Dzięki kalafiorro.

A wie ktoś może ile wynosi miesięczna składka członkowska aplikanta adwokackiego a ile aplikanta radcowskiego w Krakowie?

Powrót