Aplikacja adwokacka

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Sprawdź na stronach ORA Kraków i OIRP Kraków ;)

Jakby kogoś to interesowało: miesięczna składka członkowska (Kraków) apl. rad. 16 zł, apl. adw. 30 zł

Allegrosz napisał:
Jakby kogoś to interesowało: miesięczna składka członkowska (Kraków) apl. rad. 16 zł, apl. adw. 30 zł

Dla aplikantów radcowskich w OIRp Kraków jest to kwota 20 PLN, a nie 16 PLN. Już w 2011 było 20!
PS. W OIR Rzeszów jest tak samo jakby kogoś to obchodziło.

A jak wygląda składka członkowska dla apl. adwokackich w Gdańsku?

Taaaaaaaak "pijo" :beer:mleko, a potem susiu, paciorek i spać:D A na poważnie, wieść gminna niesie, że poziom był podobny do 2011 r., ale pojawiły się pytania z części szczególnej kk i trochę więcej np. z prawa upadłościowego i naprawczego, ale podkreślam, że to tylko plotki. Testy będą chyba dostępne w poniedziałek na stronie MS, tak więc wszystko się wyjaśni:lol:

a teraz uczmy się do kolokwium :) oczywiście nie Ci co się dopiero dostali, Wy świętujcie :)

Witam. Czy orientuje się może ktoś ile się mniej wiecej czeka na informację z KRK o niekaralności? Czy obowiązuje tu "zarejonowanie" wg miejsca zameldowania? Teoretycznie ze strony internetowej nic takiego nie wynika ..

kalafiorro napisał:
Może być zatrudniony - możliwość zatrudnienia u patrona wynika bezpośrednio z ustawy. Może być też zatrudniony na uczelni wyższej i to również po ukończeniu aplikacji, zdaniu egzaminu adwokackiego i wpisie na listę adwokatów. Na inną pracę, w innym miejscu, rzeczywiście trzeba otrzymać zgodę. Co więcej, zgodnie z najświeższą linią orzeczniczą SN, przed podejściem do egzaminu wstępnego na aplikację, należy powiadomić pracodawcę o swoim zamiarze, bo brak takiego powiadomienia może być traktowany jako nielojalność czy inne przewinienie pracownicze. W każdym razie może skutkować zwolnieniem z pracy.

Z tego co słyszałam (tu już ktoś musi albo potwierdzić albo zaprzeczyć), osoby wpisujące w ankietach, że są zatrudnione, były wzywane na rozmowę do dziekana właściwej ORA.

Art. 4b. 1. Adwokat nie może wykonywać zawodu:

1) jeżeli pozostaje w stosunku pracy,
Dotyczy tylko adwokatów....

Kropeczka0206 napisał:
Art. 4b. 1. Adwokat nie może wykonywać zawodu:

1) jeżeli pozostaje w stosunku pracy,
Dotyczy tylko adwokatów....

Owszem... Odsyłam do regulaminu aplikacji adwokackiej. Tam się dokładnie dowiesz skąd info o potrzebie posiadania zgody dzieka a ORA i zgody patrona ;) Pracować można w trakcie aplikacji, ale muszą się na to zgodzić wszyscy, nie wyłączając pracodawcy (k.p. + orzecznictwo)

Ok, mam pytanie. Może czegoś nie zajarzyłem.

Po uzyskaniu pozytywnego wyniku z egzaminu wstępnego mam poczekać na uchwałę z ORA Wawa czy samodzielnie dostarczyć dokumenty niezbędne do wpisu na listę aplikantów? Chodzi o to, że już 24 X ma być posiedzenie w sprawie rozpatrywania wniosków o wpis i zastanawiam się czy ta uchwała dostatecznie szybko przyjdzie. Jak rozumiem, w treści tego dokumentu będzie co "poczyniać" dalej - instrukcja obsługi.

Nie wiem, jak jest u was przyszłych adwokatów, ale OIRP Kraków podaje, że:
"Jeżeli zamierza Pan/Pani rozpocząć zajęcia na I roku aplikacji radcowskiej od dnia 1 stycznia 2013 r. Rada Okręgowej Izby Radców Prawnych w Krakowie prosi o złożenie wniosku o wpis na listę aplikantów (po odebraniu uchwały Komisji Egzaminacyjnej o wyniku egzaminu) najpóźniej do dnia 25 października 2012 r."

Link: Okręgowa Izba Radców Prawnych w Krakowie - Informacja dla osób, które zdawały egzamin wstępny w dniu 29 września 2012 r. dotycząca wniosku o wpis na listę aplikantów radcowskich

Także art. 33 [10] ust. 1 ustawy o radcach prawnych mówi o doręczeniu odpisu uchwały kandydatom.

Edit:

Art. 75j. ustawy Prawo o adwokaturze

1. Po przeprowadzeniu egzaminu wstępnego komisja kwalifikacyjna ustala wynik kandydata w drodze uchwały i doręcza odpis uchwały kandydatowi i Ministrowi Sprawiedliwości.

Chyba musimy więc wszyscy poczekać na listonosza :)

Ostatnia edycja:
Słuchajcie co z tym stosunkiem pracy? ja jestem na wychowawczym ale wciąż jestem zatrudniona w urzędzie skarbowym. Sama już zdurniałam czytając te regulaminy.....byłoby głupotą gdyby wszyscy przyszli aplikanci mieli się nagle zwolnic z pracy:D

Praktyka i regulamin + ustawa wskazują na to, że trzeba zawiadomić dziekana, patrona i pracodawcę. Jeśli będą zgody od wszystkich, to spokojnie można pracować dalej.

Czy możemy podsumować jakie dokumenty należy złożyć wraz z wnioskiem o wpis na listę aplikantów? Poinformowano mnie że odpis dyplomu, KRK, oświadczenie patrona. Czy coś jeszcze?

Z tego co wiem nie wszędzie trzeba składać od razu oświadczenia patrona. Zależy od izby

Powrót