Aplikacja adwokacka

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Właśnie UBEZPIECZENIE
narazie zafundowałam sobie status bezrobotnego
ale kusi mnie zeby sie przepisac na KRUS
ciekawe czy to dziekan honoruje?

hej, jest ktoś z osób które w tym roku zdały w Bydgoszczy? Uchwały już doręczone, ale nie pofatygowali się zeby napisać do kiedy trzeba złożyc wniosek o wpis. Ma ktoś jakieś informacje?

Dobra, ja dalej nie mam uchwały ORA Wawa i nie wiem co czynić, a podobno 24 X posiedzenie rady w sprawie rozpatrywania wniosków o wpis na listę aplikantów. Jakieś pomysły?

Również nie mam uchwały. Jak w tym tygodniu nie dostanę to chyba pojadę "na jana" i złożę wszystkie wymagane dokumenty :)

mam takie pytanie, czy skladacie odpis z krajowego rejestru karnego przy wpisie na aplikacje adwokacka w krakowie?
dzwonilam do rady i pan powiwiedzial ze chyba trzeba...

P.V.Maro napisał:
Dobra, ja dalej nie mam uchwały ORA Wawa i nie wiem co czynić, a podobno 24 X posiedzenie rady w sprawie rozpatrywania wniosków o wpis na listę aplikantów. Jakieś pomysły?

Daj listonoszowi wolny weekend bo sie zjarasz od tego napięcia;] środa - wywieszenie wyników, środa i czwartek - wypełnienia zpo (blisko 1,5k!), piątek - złożenie przesyłek na poczcie - a poczta tez potrzebuje czasu zeby to ogarnąć w swoim wewnętrznym systemie ewidencji. LoL.

Wiecie może jak jest przenoszeniem się między radami? Zastanawiam się nad przeniesieniem się do Katowic, bo podobno jest dużo łatwiej niż krk , a do tego egz. końcowy zdaje więcej osób. Macie jakieś wiadomości w tej materii?

A do czego są wam potrzebne uchwały komisji? Wyniki są przecież znane.

waniliaaaaa napisał:
mam takie pytanie, czy skladacie odpis z krajowego rejestru karnego przy wpisie na aplikacje adwokacka w krakowie?
dzwonilam do rady i pan powiwiedzial ze chyba trzeba...

Ekhm... Polecam ustawę Prawo o adwokaturze... Stamtąd wynika, że faktycznie "chyba trzeba" info z krk o niekaralności ;)

Mam następujące pytanie: czy zdając egzamin przeprowadzony przez OIRP można złożyć wpis na listę aplikantów adwokackich?

Widać jak przygotowałeś się do tego egzaminu, skoro nie wiesz takich rzeczy. Już pomijam fakt, że to pytanie pojawiło się nie raz.

Nie... Po egzaminie wstępnym na aplikację radcowską można odbywać tylko aplikację radcowską... Póki co opcji przenosin między zawodami dla aplikantów nie ma.

KrokPoKroku napisał:
Daj listonoszowi wolny weekend bo sie zjarasz od tego napięcia;] środa - wywieszenie wyników, środa i czwartek - wypełnienia zpo (blisko 1,5k!), piątek - złożenie przesyłek na poczcie - a poczta tez potrzebuje czasu zeby to ogarnąć w swoim wewnętrznym systemie ewidencji. LoL.

Może i racja. Nie ma co przeżywać formalności... Chill...

Szukacie już patrona ?
W izbie warszawskiej ale nie tylko gdzie jest więcej aplikantów niż adwokatów może to być trudne ?

Szukanie patrona wszędzie jest trudne. Ważne, żeby dobrze się dobrać z patronem, bo siedzenie przez 3 lata w czymś, co nas nie interesuje musi być koszmarne. Trzeba od razu uderzyć we właściwe miejsce i czekać na odpowiedzi. A jak nie chcą drzwiami, czasami trzeba wejść oknem :)

dobry wieczór,
mam pytanie do aplikantów adwokackich z Warszawy - czy nadal istnieje możliwość rozłożenia na raty opłaty rocznej uiszczanej za odbywanie aplikacji?
dziękuję za odpowiedź,
j.k.

W warszawie możliwość rozłożenia na raty opłaty rocznej uiszczanej za odbywanie aplikacji dostepna jest bez zbednych formalnosci dla wszystkich aplikantow. Kwestia oplat jest regulowana uchwala. w tym roku jest tak - mozna bylo albo zaplacic z gory jakos pod koniec zimy albo w 4 rownych ratach co 2-3 mce (teraz do 31 X jest ostatnia rata). Do tego skladka aplikancka 70zl co miesiac.

Czy ma ktoś jakieś info o aplikacji w ORA czestochowskiej? Ile wynosi składka, do kiedy należy zapłacić ? Będę wdzięczny za jakiekolwiek info, chociażby na priv.

Powrót