Aplikacja adwokacka

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
witam
a ja mam takie pytanie - może ktoś jest w podobnej sytuacji.
Do 22 października należy złożyć wniosek o wpis natomiast 24 mam drugi etap na aplikację ogólną. Może ktoś wie co w razie jeśli udałoby się dostać na aplikację ogólną i chciałoby się w tej chwili zrezygnować z aplikacji adwokackiej?

też mam taką sytuację i też nie wiem co zrobić ... słyszałam, że w niektórych izbach można złożyć wniosek o wpis a potem o dziekankę.

Jak wygląda sytuacja w ORA lublin, czy dokumenty w tym roku do 15 czy jakoś inaczej to wygląda?, ma już ktoś jakieś informacjer???

Jeżeli chodzi o ORA Lublin to mi w dniu dzisiejszym doręczono uchwałę, dzwoniłem, pytałem i miła Pani powiedziała mi, że jak najszybciej należy złożyć:
1. wniosek o wpis;
2. oświadczenie;
3. zaświadczenie o nie karalności;
4. odpis dyplomu (NIE ksero);
5. kolorowe zdjęcia.

Witam,
chciałabym zapytać jak wygląda w praktyce kwestia patrona.. mianowicie czy trzeba zawsze samamu go znaleźć?? do kiedy można go zgłosić??
co jak ma się z tym trudność??

i proszę jeszcze o oświecenie w kwestii pracy poza kancelarią - teorię znam- tylko do kiedy się zgłasza i w jakiej formie powinno nastąpić zgłoszenie/prośba/zgoda

będę baaardzo wdzięczna za wszelkie info!!!!:help::help:

ORA Lublin - potwierdzam, trzeba złożyć wyżej wymieniony komplet dokumentów.

Co do przyszłych aplikantów z właściwości lubelskiej ORA; szuka ktoś może patrona poza miastem Lublin?

Witajcie
mam pytanie do osób,które uzyskały pozytywny wynik z egzaminu wstępnego na aplikację adwokacką w Gdańsku. Czy otrzymaliście już uchwały ORA? bo ja czekam i wciąż nic... zaczyna mnie to stresować bo czas mija a nie wiem czy mam już kompletować i składać dokumenty w radzie czy jeszcze czekać...

Jeszcze nic nie przyszło z ORA w Gdańsku, więc spokojnie, dokumenty można złożyć już teraz

ksandra! napisał:
ORA Lublin - potwierdzam, trzeba złożyć wyżej wymieniony komplet dokumentów.

Co do przyszłych aplikantów z właściwości lubelskiej ORA; szuka ktoś może patrona poza miastem Lublin?

szukamyyyy:))

Witam! Dostałem się w tym roku na aplikację adwokacką i zastanawiam się nad przeniesieniem się z ORA Kraków do ORA Katowice. Z tego co słyszałem to ora katowice jest łatwiej niż ora kraków. Ktoś ma jakieś doświadczenia obiema radami? Jakieś sugestie?

W tym wniosku o wpis tylko piszemy, iż uprzejmie prosimy o wpisanie nas na listę aplikantów?

Ile mamy czasu na dostarczenie do ORA wniosku o wyrażenie zgody przez dziekana na pozostawanie przez nas w stosunku pracy? Chyba nie składamy wcześniej, niż przed wpisem na listę aplikantów tak?

Wszystkim zainteresowanym złożeniem wniosku o wpis na listę aplikantów w ORA Warszawa chciałem powiedzieć, że dzwoniłem do ORY i mi powiedzieli, że trzeba złożyć dokumenty do 24 X, czyli do tego dnia kiedy zbierze się rada na posiedzenie (było info na strony ORY o posiedzeniu).

Tak dzwoniłem i powiedziano mi, że najpierw musza nas wpisać na listę, a później dopiero będziemy mogli zwrócić się do dziekana o wyrażenie zgody na pracę poza kancelarią.

Luke Bali napisał:
Tak dzwoniłem i powiedziano mi, że najpierw musza nas wpisać na listę, a później dopiero będziemy mogli zwrócić się do dziekana o wyrażenie zgody na pracę poza kancelarią.

Dzięki za informację :)

Luke Bali napisał:

O, dobrze wiedzieć. Też się nad tym zastanawiałem. Dzięki!

Moje pytanie odnosi się do możliwości bycia patronem przez adwokata z trzyletnim stażem za zgodą dziekana ORA.

Czy ktoś orientuje się czy takie zgody są udzielane? Czy ORA robi w tym temacie kłopoty? Interesuje mnie szczególnie ORA Gdańsk, ale mile widziane będzie też doświadczenie innych :)

Witam,

mam pytanie odnośnie praktyk odbywanych w sądzie, obecnie pracuje w sądzie tzn. jestem na stażu - do końca listopada 2012 i zastanawiam się czy przypadkiem nie dałoby się zaliczyć sobie chociaż w części te praktyki w sądzie, może ktoś z was jest w podobnej sytuacji lub był, no bo przecież chodzi o sam fakt uczestnictwa i nabycia doświadczenie. wydaje mi się, że przez te kolejne 6 miesięcy niczego nowego się nie nauczę. jeśli ktoś miał podobne doświadczenia lub wie jaka jest praktyka w takich sytuacjach będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek odpowiedź.

Pozdrawiam:)

Powrót