Aplikacja adwokacka

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tak z ciekawości: kto już miał ślubowanie? Jak to wygląda?

Pewnie w każdej ORA podobnie, zbiorą owieczki w jednej sali, przywitają się z nami i każą powtarzać za dziekanem słowa ślubowania, dadzą przydziały do grup i powiedzą papa :)

My w Szczecinie mieliśmy ślubowanie już prawie miesiąc temu razem z obłuczynami i ślubowaniem młodych adwokatów. Najpierw ślubowali adwokaci, potem ich obłuczono, potem jakiś krótki wykład o zawodzie adwokata, parę słów od dziekana, parę od kierownika szkolenia i nasze ślubowanie plus podpisywanie roty ślubowania wręczanie przypinek adwokatury i poczęstunek. :D

w Warszawie jest już plan szkolenia oraz rozpiska grup

czy ktoś z grupy 1H mógłby się ze mną zamienić - jestem w grupie 1B
lub ktoś z grupy 1B z moim znajomym w grupie 1H?

Czy tylko ja nie otrzymałam dzisiaj na warszawskim ślubowaniu legitymacji?

oldziaaa napisał:
Czy tylko ja nie otrzymałam dzisiaj na warszawskim ślubowaniu legitymacji?

nie. Z uśmiechem na twarzy oświadczono mi, że narazie mogę się starać o zaświadczenie, że jestem aplikantem :D

Ok, pierwsze zajęcia - kolejna panika. W związku z tym kolejne głupie pytanie: do kiedy można zrezygnować z aplikacji, żeby nie musieć wpłacać opłaty? Czy w przypadku rezygnacji/wyrzucenia z I roku np. w marcu i płaceniu za aplikację w ratach konieczne jest zapłacenie reszty rat mimo skreślenia z listy aplikantów?

@ Eponina
Jak ktoś zrezygnuje z aplikacji to nie musi wpłacać reszty pieniędzy.
Dlaczego zastanawiasz się nad rezygnacją z aplikacji ?

Dziękuję :) Może to górnolotne i naiwne, ale doskwiera mi brak powołania. Sądzę, że przyszedł w końcu czas, żebym schowała do kieszeni oczekiwania innych i zrobiła coś dla siebie... Nawet jeżeli to mało ambitne.

@ eponina
Doskwiera ci brak powołania czy może zobaczyłaś całkowity bezsens aplikacji ?
Że trudno z pracą w zawodzie na aplikacji a po aplikacji też jest brak pracy ?
Jakie tam warunki mają aplikanci adwokaccy w Bydgoszczy ?
Chodzi mi o pracę w kancelariach , łatwo o nią czy najczęściej jak coś jest to praca za darmo albo pod stołem góra parę stów się dostaje ?

chyba jedno i drugie... i szkoda mi pracować (w sensie faktycznym, nie prawnym - czyli prawie za darmo) od rana do nocy za perspektywę - no właśnie czego? własnej praktyki, na której trudno będzie mi wiązać koniec z końcem? dobra, to chyba nie ten temat, dzięki za odpowiedź - póki co, chodzę na zajęcia, daję sobie miesiąc-dwa na decyzję...

Też miewam takie wątpliwości, ale chyba nie rozwieją się dopóki nie zacznie się pracować w zawodzie. Same zajęcia na aplikacji raczej nie pomagają, dopiero praktyka daje rozeznanie czego chcemy.

szczerze mówiąc mam podobne odczucia co do istoty tego wszystkiego ale nie poddam się bez spróbowania

i pytanie z innej beczki jak i co piszecie we wniosku o wyrażenie zgody na pracę poza kancelarią????
błagam o podpowiedzi:help::help::help::help:

zrób dobry research - sama szukałam materiałów do takiego wniosku, ale ponieważ potrzebna jest na to zgoda patrona - czekam na jego wyznaczenie - pamiętam jakieś orzeczenie WSA w sprawie dziewczyny, która na aplikacji rozdawała ulotki i za to wyrzucili ją z aplikacji- z tego co pamiętam sąd nakazał ORA ponownie rozpatrzyć sprawę. Jeżeli pracujesz w urzędzie - możesz przywołać wywiady dostępne w Internecie, w których dziekani ORA mówią, że nie mają nic przeciwko takiej pracy... 3mam kciuki za Ciebie, bo sama coś takiego będę pisać:) a jak nie wyrażą zgody to nie wiem, czy się nie pożegnamy;)

Jejku nie przesadzajcie, wywalają ludzi jak nie raczą napisać pisma do Dziekana, jeśli mamy być adwokatami no to chyba powinniśmy dopełniać wszelkich czynności w sposób należyty,

miejsce data, do kogo czyli dziekan ora w mieście x
na środeczku wniosek o wyrażenie zgody na pracę, działalność cokolwiek tam chcecie (ja pisałam o zgodę na działalność w trzech organizacjach pozarządowych i pomimo ze pracuję u patrona na etacie, zgodzili się)

Zgodnie z §13 Regulaminu odbywania aplikacji adwokackiej zwracam się z prośbą o wyrażenie zgody na pracę w....
Można dopisać jaka to będzie praca jak inna kancelaria, to w ogóle możecie sobie podarować, jak cuś innego, to piszcie że ta praca ma związek z aplikacją, że pozwoli się Wam rozwinąć, zdobyć cenne doświadczenie np rozwinąć umiejętności interpersonalne, czy też daje wam możliwość stosowania prawa w praktyce
potem miejsce na Wasz podpis
potem zdanie Patrona "Wyrażam zgodę na pracę mojej aplikantki w..." + jego podpis i pismo gotowe trzęsiportki :)

o jejku, baaaardzooo dziękuję, bardzo za pomoc i odzew!!!!!!:tuptup:

Czy jest jakis termin do zlozenia wniosku o wyrazenie zgody na zatrudnienie?

Jeżeli już się pracowało przed rozpoczęciem aplikacji no to trzeba jak najszybciej złożyć wniosek, jak się podejmuje teraz no to też zasada "jak najszybciej" się sprawdza, pamiętaj, że jeśli pracujesz bez zgody,(albo jeśli to praca naukowa, bez powiadomienia) to łamiesz regulamin odbywania aplikacji , gdy ora dowie się o tym będzie to podstawa do dyscyplinarki a w skrajnych przypadkach do skreślenia, więc nie można sobie tego wniosku ani odpuścić ani pozostawiać na później, dla własnego dobra

Powrót