Aplikacja adwokacka

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Stooka napisał:
Witam.

Z góry poinformuję, że próbowałem uzyskać te informacje z ORA Warszawa, jednak nie mam szczęścia z dodzwonieniem się do tego przybytku.

Orientuje się jak wygląda dokładniej sprawa przenosin z jednej Izby do innej? Jak ma się to do kwestii legitymacji etc. Szukałem tych informacji na forum, ale jedyne co odnalazłem to bardzo ogólne dane.

Legitkę niestety musisz wyrobić nową

Ja mam takie pytanie, które być może już się pojawiło. Orientuje się ktoś jak wygląda aplikacja w Krakowie? Jestem w izbie rzeszowskiej, ale okoliczności zmuszają mnie do zastanowienia się nad przenosinami do Krakowa. Obawiam się o poziom i sposób przeprowadzania kolokwiów i egzaminów - z plotek słyszę, ze ponoć jest masakra. Czy ktoś jest w Krakowie i mógłby się wypowiedzieć na ten temat?

Witam. czy ktos moze orientuje się jak w praktyce wyglada kwestia odbywania praktyk w sadzie i prokuraturze przez pierwszych 6 mies. apl. Mianowicie chodzi mi o to jak to sie przedstawia czasowo. Jest to 5 dni w tyg, czy np. tylko 2? pytanie do lepiej zorientowanych lub satrszych stazem. pozdrawiam

Dejvi napisał:
Witam. czy ktos moze orientuje się jak w praktyce wyglada kwestia odbywania praktyk w sadzie i prokuraturze przez pierwszych 6 mies. apl. Mianowicie chodzi mi o to jak to sie przedstawia czasowo. Jest to 5 dni w tyg, czy np. tylko 2? pytanie do lepiej zorientowanych lub satrszych stazem. pozdrawiam

Zależy od ORY i zależy od konkretnych sędziów do których się trafi.

slaba odpowiedz. czy miedzy orami sa az takie rozbieznosci?

nie byla dobra. byla niekonkretna. i nadal nie znam przyblizonej liczby dni.

Dejvi napisał:
nie byla dobra. byla niekonkretna. i nadal nie znam przyblizonej liczby dni.

od 1 do 5 dni w tygodniu w wymiarze od 1 godziny do 8 godzin. Okręg i rejon w sumie 10 tygodni, każdy w innym wydziale, co tydzień ustala się indywidualnie z sędzią w jakim wymiarze będą się odbywały u niego praktyki. Potem apelacja ( w różnym wymiarze, jedni mają tydzień inni dwa) i prokuratura (jak w apelacji) Nie ma tutaj na etacie wróżbity Macieja, żeby Ci odpowiedział dokładniej.

od 1 do 5 dni? tak duza rozbieznosc wydaje mi sie nierealna.

Dejvi napisał:
od 1 do 5 dni? tak duza rozbieznosc wydaje mi sie nierealna.

A jednak, w niektórych sądach mamy przewidziane w tygodniu 20 h a w okręgu zazwyczaj 40 h (wg rozpiski z sekretariatu ORY), tak gdzie jest 20 h trzeba odpowiednio pojęczeć sędziemu, podzielić się w grupie i ustalić że część grupy przyjdzie jednego a część drugiego dnia. Sedzia będzie zadowolony, bo widział nas więcej niż jeden dzień i my będziemy zadowoleni bo możemy spokojnie pracować w pozostałe 4 dni. Wszystko zależy od Was, jak sobie ułożycie z sędziami plan, tak będziecie mieli.

Hej,

W tym roku planuję podjąć aplikację adwokacką. Zastanawia mnie forma ustnych kolokwiów. Czy są to testy wiedzy, gdzie deklamuje się przepisy z pamięci (litanie przesłanek, taka "szkoła zapamiętywania"), jak na studiach, czy są tam elementy praktyki. Czy pytania są podawane z wyprzedzeniem? Trochę przeraża mnie odpowiedź z bloku karnego, czy cywilnego na raz. Co w wypadku niezaliczenia- poprawiamy część, czy całość.

Grzesiekkk86 napisał:
Hej,

W tym roku planuję podjąć aplikację adwokacką. Zastanawia mnie forma ustnych kolokwiów. Czy są to testy wiedzy, gdzie deklamuje się przepisy z pamięci (litanie przesłanek, taka "szkoła zapamiętywania"), jak na studiach, czy są tam elementy praktyki. Czy pytania są podawane z wyprzedzeniem? Trochę przeraża mnie odpowiedź z bloku karnego, czy cywilnego na raz. Co w wypadku niezaliczenia- poprawiamy część, czy całość.

w internecie można znaleźć przykładowe pytania z ustnych kolosów na aplikacji. obejmują i teorię i bardziej praktyczne zagadnienia.

Zapytaj się kolegów z wyższych lat w Twojej Orze jak wyglądały ich koła, w każdej Orze jest przecież troszkę inaczej. (od razu weź od nich notatki, będziesz miał dużo lżej na zajęciach )

czy ktoś mógłby udzielić tutaj informacji jak wygląda 1 rok Aplikacji adwokackiej w Katowicach?

Przychylam się do prośby :) W paru zdaniach jakby mógł ktoś streścić jak wygląda aplikacja w Katowicach skoro są takie rozbieżności w różnych izbach.

Witam :) W tym roku dostałam się na aplikację adwokacką i zostałam już wpisana na listę aplikantów. Niestety, z przyczyn niezależnych ode mnie, nie mogę przystąpić do szkolenia od stycznia. Czy w związku z tym mogę, bez starania się o urlop dziekański, wycofać się z rozpoczynania aplikacji w tym roku?

karolina.julia napisał:
Witam :) W tym roku dostałam się na aplikację adwokacką i zostałam już wpisana na listę aplikantów. Niestety, z przyczyn niezależnych ode mnie, nie mogę przystąpić do szkolenia od stycznia. Czy w związku z tym mogę, bez starania się o urlop dziekański, wycofać się z rozpoczynania aplikacji w tym roku?

Za pewne możesz się wycofać, cyrografu na wieczne oddanie nie podpisałaś :lol:

ale na podstawie jednej uchwały, możesz się tylko raz wpisać na listę, zatem jeśli chcesz rozpocząć szkolenie za rok, to lepiej postaraj się o dziekankę, bo inaczej będziesz zmuszona podchodzić ponownie do wstępnego na aplikację :)

Może to i nie cyrograf, ale czasami jak w piekle się człowiek czuje :) Dziękuję za odpowiedź :)

Powrót