Aplikacja adwokacka

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z tego co się orientowałem, to możesz, ALE... jeśli to ma być patron tylko po to, żeby być, to ok. Gorzej jak będzie chciał Cię czegoś nauczyć (albo Ty chcesz się czegoś nauczyć). Wiem, bo przerabiam to samo, na chwilę obecną udało mi się zdobyć praktyki w kancelarii w Krakowie, ale że aplikację chciałem robić w innej izbie, to najprawdopodobniej muszę znaleźć patrona tam, aby - chodzić do tamtej kancelarii, odbywać praktyki w sądach w izbie, gdzie mam zajęcia itp., itd... Nie chcą brać pod patronat z innej izby, bo nie będziesz u nich siedział.

PS Czy tylko ja mam wrażenie, że izby zamiast pomagać robią wszystko na przekór? ;)

Ostatnia edycja:
uran0s napisał:
Za pewne możesz się wycofać, cyrografu na wieczne oddanie nie podpisałaś :lol:

ale na podstawie jednej uchwały, możesz się tylko raz wpisać na listę, zatem jeśli chcesz rozpocząć szkolenie za rok, to lepiej postaraj się o dziekankę, bo inaczej będziesz zmuszona podchodzić ponownie do wstępnego na aplikację :)

Ale przecież dziekankę można wziąć dopiero od drugiego roku, tak?? W regulaminie jest, że warunkiem udzielenia aplikacji jest zaliczenie poprzedniego roku szkoleniowego i wniesienie opłaty za poprzedni rok więc wychodzi na to, że na pierwszym roku nie można. Zresztą takie tezy się gdzieś pojawiały już na forum.

Co do patrona z innej izby to najlepiej zapytać jak to jest w danej radzie bo np w Katowicach pani w sekretariacie powiedziała, że raczej powinien być z tej ale jeśli nie znajdę to trzeba ładnie to uzasadnić (np że jest bliżej miejsca zamieszkania inny) i wystąpić o zgodę do dziekana i podobno czasem się zgadza, natomiast np w Krakowie powiedziano, że nie można z innej izby "bo nie można go kontrolować" i tam podobno dziekan się jeszcze nigdy nie zgodził.

witam
W 2014 zaczynam aplikacje adwokacką
Czy mógł by ktoś odbywający aplikację w Rzeszowie napisać jak wyglądają tam zajęcia ?
Kolokwia ? Praktyki ?
Będę bardzo wdzięczny

Dzięki wielkie

Do ślubowania jeszcze miesiąc, ale nie mogę się doszukać informacji o terminie wniesienia opłaty za aplikację - uchwałę o wpisie dostałem dopiero kilka dni temu.

Wie ktoś do kiedy trzeba uiścić ww opłatę? ORA w Warszawie.

vertigolaw napisał:
Do ślubowania jeszcze miesiąc, ale nie mogę się doszukać informacji o terminie wniesienia opłaty za aplikację - uchwałę o wpisie dostałem dopiero kilka dni temu.

skoro nie ma terminu to nie trzeba jeszcze płacić ;) wg mnie bez sensu płacić cokolwiek przed styczniem.

W Gdańsku podali, że mamy zapłacić do 31 grudnia. Czekaj na info od izby.

W Katowicach ślubowanie już 19 grudnia a co do płatności to powiedziano żeby nie wpłacać dopóki nie pojawi się info na stronie rady.
A co z tym urlopem dziekańskim? Można wziąć od pierwszego roku jednak, wie ktoś??

vertigolaw napisał:

Byłem swego czasu osobiście w ORA i powiedziano mi żeby po prostu czekać bo nie ma nawet uchwały o wysokości opłat. O wysokości opłaty będą rozsyłać meile powiadamiające.

Ostatnia edycja:
Hej,

Od 2014 szykuje się zmiana formy kolokwiów (wiadomość z konferencji kierowników szkoleń adwokackich). Na I roku apelacje z bloku karnego + ustny, II rok apelacje z bloku cywilistycznego + ustny. Ja osobiście nie cierpię ustnych (duża trema) i zastanawiam się, czy to szkolenie jest w ogóle dla mnie. W Warszawie były dotychczas testy, ale te czasy niestety minęły. Część z izb ma już ustne. Powiedzcie na czym one polegają- kazusy, teoria. Czy jest to recytowanie przepisów z pamięci, czy rozwiązywanie kazusów ustnie- można korzystać z kodeksów. Można korzystać z kodeksów, czy trzeba mówić a vista? Ile bierzecie wolnego przed tak obszernym kolokwium Byłbym wdzięczny za info, bo trochę się tego boję:?:-?:-?

Aplikacja dopiero się rozpoczyna, po co się martwić na zapas - co ma być to będzie :)

Z perspektywy krakowskiej ORA gdzie już od kilku lat są tylko ustne kolokwia:

Sprowadzają się one do rozwiązania 4 losowych kazusów (o różnej skali trudności - od banalnych polegających na wprost zacytowaniu przepisu, aż po te znacznie trudniejsze np. opierające się ściśle na konkretnych tezach z orzecznictwa). Wszystko naturalnie bez jakichkolwiek pomocy w postaci kodeksów itp. z tym, że zawsze można liczyć na życzliwe pytania naprowadzające:D. Zazwyczaj też sam kazus to tylko wstęp do dalszego dyskursu.

Lekko nie jest, ale generalnie ludzie zdają:cool:

A czy na ślubowanie trzeba się jakoś specjalnie przygotowywać? ;)

Wpisałem się na listę aplikantów (błąd, ale wówczas jeszcze nie wiedziałem, że nie będę w tym roku podejmował) i mam teraz dylemat. Może ktoś się orientuje co z tym fantem zrobić - w regulaminie aplikacji adwokackiej jest wzmianka o tym, że można się wpisać do dwóch lat po egzaminie (ja już się wpisałem). W związku z tym myślałem o urlopie dziekańskim. Jednak § 7 ust. 1 regulaminu aplikacji adwokackiej stanowi: "...Warunkiem uwzględnienia wniosku jest uzyskanie wcześniejszej opinii kierownika szkolenia, zaliczenie kolokwiów i sprawdzianów przewidzianych w poprzedzającym urlop dziekański roku szkoleniowym oraz uiszczenie za ten okres opłaty rocznej i składki rocznej."

Czy w związku z tym dziekankę można brać dopiero po I roku? W regulaminie aplikacji radcowskiej nie ma takiego unormowania. Jeśli ktoś się orientuje, proszę o pomoc :)

w art. 69a ust. 1 Prawa o adwokaturze jest napisane, że MS może wnieść sprzeciw od uchwały ORA w ciągu 30 dni, pewnie również z powodu braku nie spełnienia określonych wymogów, między innymi braku nieskazitelnego charakteru, czy minister sprawiedliwości przy weryfikacji dokumentów nadesłanych przez ora w związku z wpisem na listę aplikantów adwokackich lub wpisem na listę adwokatów sprawdza tylko informację o niekaralności czy również może przeglądać lub żądać nadesłania mu informacji z baz policyjnych kandydata na aplikanta lub adwokata?

Ostatnia edycja:
Czy wie ktoś, czy jest jakiś termin do którego należy składać wnioski do dziekana dot. patrona??

Nie znalazłaś sama patrona? Patron z urzędu to loteria-termin w każdej ORA jest inny wykonaj telefon jeśli strona internetowa nie informuje

Znalazłam sama, ale przecież wtedy też trzeba złożyć wniosek do dziekana o wyrażenie zgody aby ten adwokat został patronem + zgodę adwokata na bycie patronem. I o te właśnie pisma pytam.

Mam pytanie- co w sytuacji kiedy jutro mam slubowanie i nie moge sie na nim pojawic? Slyszalem, ze jest mozliwosc zlozenia slubowania w terminie wczesniejszym niz tym oficjalnie wyznaczonym przez rade, ale do dnia dzisiejszego bylem przekonany ze jutro normalnie pojde na slubowanie wiec nie zalatwialem nic wczesniej. Czy ktos byl w takiej sytuacji? Czy istnieje mozliwosc usprawiedliwienia swojej nieobecnosci i zlozenia slubowania indywidualnie w terminie pozniejszym? Dodam ze jest to slubowanie na aplikacje- poniewaz w tym roku zdalem egzamin na aplikacje radcowska.
Z gory dziekuje za odpowiedz, poniewaz bardzo sie niepokoje.

3kana3 napisał:
Znalazłam sama, ale przecież wtedy też trzeba złożyć wniosek do dziekana o wyrażenie zgody aby ten adwokat został patronem + zgodę adwokata na bycie patronem. I o te właśnie pisma pytam.

a to nie lepiej wysłać je po prostu skoro możesz je uzyskać w każdej chwili?

Powrót