Aplikacja komornicza 2010

• Autor wątku Autor wątku Łokitoki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Przepraszam bardzo, swoją znajomością ustawy będziesz miał możliwość popisać się na egzaminie, bo gdybyś nie zauważył napisałam, że w ustawie mowa o tym, że aplikacja trwa dwa lata. Chodziło mi o to, że w Izbie mówiono iż egzamin ma się odbyć po 2 latach i 7 msc!

Nie wiem kto w Twojej izbie takie informację przekazuje skoro art.31. 5. wyraźnie mówi jakim terminie ma odbyć się egzamin komorniczy , nawet gdyby przyjąć iż minister będzie chciał czekać do końca ustawowego terminu to byłby czerwiec a to jest 6 miesięcy po zakończeniu aplikacji która kończy się 31 grudnia . Ale pomijając termin egzaminu to jak sama piszesz aplikacja trwa 2 lata i za ten okres płacisz , no a potem przez ewentualne 6 miesięcy uczysz się na własny koszt . Pozdrawiam

Powiedźcie mi jak to jest z tą aplikacją komorniczą. Mam 25 lat jak pójdę na studia prawnicze właśnie będę kończył 26 lat. Po studiach prawniczych chciałbym zdawać na aplikację komorniczą. Czy wiek nie będzie przeszkodą do "zdobycia" rewiru po egzaminie komorniczym po odbyciu aplikacji i asesury. Obliczyłem, że +/- miałbym 35 lat.

Kto może wiedzieć co będzie za 10 lat, kiedy w aplikacjach/zawodach prawniczych mamy non stop jakieś zmiany.

Lada moment zrównają radcę prawnego z adwokatem. Ja to mam nadzieje, że limity na komorników zostaną wreszcie wycofane. Choć korporacje strasznie naciskają aby dalej był limit. Obecna ilość komorników nie wystarcza aby na bieżąco ściągać długów.

Dārayavahuš napisał:
Obecna ilość komorników nie wystarcza aby na bieżąco ściągać długów.
Taaak...a winna temu jest tylko ilość komorników :rolleyes:

ewelamalinka napisał:
Przepraszam bardzo, swoją znajomością ustawy będziesz miał możliwość popisać się na egzaminie, bo gdybyś nie zauważył napisałam, że w ustawie mowa o tym, że aplikacja trwa dwa lata. Chodziło mi o to, że w Izbie mówiono iż egzamin ma się odbyć po 2 latach i 7 msc!

A co ma piernik do wiatraka. Opłata wnoszona jest za aplikację, a nie okres pomiędzy jej rozpoczęciem, a egzaminem komorniczym.

Nie ma się co denerwować ;)

Witam

Mam pytanie - w jaki sposób kończymy w kancelarii egzekucję z nieruchomości po skutecznej licytacji - czy to plan podziału? i jaki dokument dla nabywcy stanowić będzie podstawę do złożenia wniosku o ujawnienie w KW zmiany w dziale II - odpis prawomocnego postanowienia o przysądzeniu własności czy coś innego.

Będę wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam i dziękuję

Czy ktoś z aplikantów , wie jak i kiedy odbywają się zajęcia dla aplikantów w Poznaniu ??

Witam!

Ubiegam się o pracę w kancelarii komorniczej i w rozmowie z komornikiem usłyszałem, że aby iść na aplikację komorniczą trzeba być zatrudnionym u komornika. Z tego co ja wiem, a jestem praktycznie pewien, nowelizacja ustawy o komornikach sądowych i egzekucji zniosła to i obecnie decyduje jedynie wynik egzaminu konkursowego. Mam rację?

Masz rację. Pani/Panu komornikowi najpewniej umknęła ta akurat zmiana ustawy ;)

Lektura art. 29 ust 2-6, 29k pkt 1 i 30 ustawy o komornikach.
Tak żeby zostać aplikantem komornik musi Pana zatrudnić.

Ostatnia edycja:
No i się nie zrozumieliśmy, albo raczej ja nie zrozumiałam i wywnioskowałam, że kom86 pyta czy warunkiem przystapienia do egzaminu na aplikacje komorniczą jest wcześniejsze zatrudnienie u komornika. Mea culpa :ooo:. Bartata ma oczywiście racje.

Szczerze mówiąc ja w ferworze rozmowy też nie wyłapałem, czy panu komornikowi chodziło o przystąpienie do egzaminu, czy już wpis na listę aplikantów. W każdym razie bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi. Pozdrawiam.

Zmieniając temat, mam do was zapytanie.
Jak u Was w kancelariach rozwiązujecie problem z przekształceniem (połączeniem) banków. Chodzi mi o sprawy GE Money -> BPH, Noble Bank, Getin Bank -> Getin Noble Bank etc.

Wzywacie o KRS, czy klauzulę na nowego wierzyciela?
Pod jakim rygorem? 823? 825?

Mnie się wydaje, że powinno wystarczyć wezwanie nowego wierzyciela o KRS z którego wynika przejście. Tylko pod jakim rygorem i starego czy nowego wierzyciela? - tu mam mieszane uczucia.
Dlaczego sądy mają zarabiać na kolejnych klauzulach?
Zapraszam do dyskusji

wzywamy o klauzulę na nowego wierzyciela pod rygorem zawieszenia przy pierwszym piśmie od nowego wierzyciela

dobre pytanie,na które wg mnie nie ma jednoznacznej odpowiedzi...można tak,chyba ?:
1.wzywałbym o klauzulę na nowego wierzyciela w przypadku cesji wierzytelności na zupełnie inny podmiot prawny..w przypadku przekształcenia (należałoby się zastanowić, czy mamy do czynienia z innym wierzycielem..jeżeli po przekształceniu dłużnej spółki w inną spółkę ustawodawca uznał, że pierwotny TW wystarczy to dlaczego miałoby być inaczej w tej sytuacji?)zastosowałbym analogię do art.789 ze znaczkiem2 par. 2 oraz art 819 ze znaczkiem 1 kpc stojąc na stanowisku , iż przekształcenie wierzyciela nie ma wpływu na dalszy bieg post.egzek.wezwałbym jedynie o krs,pełnomocnictwo.
2. jeżeli wezwać o klauzulę to za bardzo nie widzę podstaw do jakiegokolwiek rygoru, kolega kaprys pisze zawieszenie? wierzyciel nie utracił zdolności sądowej, zdolności procesowej..a jak tylko zmieni nazwę?
jednym słowem śliski temat..jak dla mnie..

posnania napisał:
Witam

Mam pytanie - w jaki sposób kończymy w kancelarii egzekucję z nieruchomości po skutecznej licytacji - czy to plan podziału? i jaki dokument dla nabywcy stanowić będzie podstawę do złożenia wniosku o ujawnienie w KW zmiany w dziale II - odpis prawomocnego postanowienia o przysądzeniu własności czy coś innego.
Będę wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam i dziękuję

1. Postanowienie o ustaleniu kosztów.
2. Jak będzie prawomocne postanowienie SR o przysądzeniu własności robimy projekt planu podziału i przesyłamy q sądu.
3. dla nabywców podstawą złożenia wniosku do KW jest prawomocne post o przysądzeniu własności jeśli jest zaznaczone w nim że cena zapłacona gotówką jak nie to prawomocny plan podziału.

Praktyka się różni w zależności od miejscowości, ale niewiele.

Szanowni koledzy!
Czy ktoś mógłby mi wskazać dokładną datę rozpoczęcia aplikacji komorniczej?
Mianowicie czy jest to:
- data uchwały Rady Izby o wpis na listę aplikantów komorniczych,
- data uprawomocnienia się tej uchwały,
- data rozpoczęcia pierwszych zajęć,
- czy też może jakiś inny moment.

Tę kwestię reguluje rozporządzenie ministra sprawiedliwości w sprawie organizacji i przebiegu aplikacji komorniczej.

Par. 1 ust.1 "Aplikacja komornicza rozpoczyna się 1 stycznia."

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót