Aplikacja komornicza 2010

• Autor wątku Autor wątku Łokitoki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ja mam jedynie, że "bez przeciwskazań natury psychologicznej do pracy w charakterze komornika sądowego". Żadnego profilu psychologicznego na tym zaświadczeniu nie mam.

Mnie zaświadczenie od psychologa kosztowało 150 zł :((musi to być psycholog mający uprawnienia do badań na broń) mam zarówno opinię opisową jak i zaświadczenie o zdolności do pełnienia funkcji komornika

Luandzia mam podobnie. Moi dordzy a jak wygląda sprawa z zaświadczeniem od lekarza medycy pracy niestety nie zdążyłam sie do takowego jeszcze wybrać i czy lekarz medycy pracy wystawia mi zaświadczenie w oparciu o badania psychologiczne czy też muszę mieć robione dodatkowo jakies inne badania

Wydaje mi się że takie zaświadczenie wydaje lekarz medycyny pracy w oparciu o zaświadczenie od psychologa i wykonując jeszcze dodatkowe badania (pomiar ciśnienia itp)
ja mam problem z dyplomem zlożyłam dokumenty prawie dwa miesiące temu i jeszcze go nie ma :-x a niby pani w dziekanacie mówiła mi że jest dwa tygodnie na wydanie ...mam nadzieję że w przyszłym tygodniu będę mogła już go odebrać nie wiem czy w razie czego wystarczy zaświadczenie o obronie ?
a tak poza tym jak wam idzie nauka ja męcze KPC i nie mogę skończyć a z tego jest jedna trzecia pytań wiec wypadałoby dobrze się tego nauczyć

sluchaja a wysylacie tez to zaswiadczenie o niekaralnosci? bo z tego co wiem to nie ma juz takiego obowiazku

Jakby nie patrzeć partia materiału do nauki w porównaniu z egzaminami konkursowymi na pozostałe aplikacje jest niewielka ja biore 2 tygodnie urlopu przed aplikacja i wtedy poświęce troszkę więcej czasu na naukę na razie to troche prowizorka z mojej strony tym bardziej ze u mnie sezon urlopowy w pełni a ktoś pracować musi padło na mnie ;) A tak szczerze mówiąc znajomi którzy już aplikację odbywają mówili że uczyli się miesiąc głównie Konstytucja kpc kc kp ksh krio kpa nom i ustawy te podstawowe z których pojawiały sie pytanka z zeszłych lat zobaczymy już we wrześniu zweryfikują naszą wiedzę a tym czasem muszę dokumenty złożyć zostały tylko 2 tygodnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ja w tym tygodniu mam zamiar przerobić KC ,KSH i KP i zobaczymy jak to wyjdzie ja nie pracuje ale mam dwie córki z czego jedna ma 21 miesięcy więc przy niej raczej się nie pouczę
z tego co widziałam najwięcej pytań jest z KPC zwłaszcza z części egzekucyjnej
na szczęście to mam już za sobą przerobilam jeszcze Konstytucje ,krio ,prawo upadlościowe i ustawę o komornikach chciałabym do końca miesiąca przerobić największe kobyły ale zobaczymy jak to będzie ...

Witam, postanowiłem złożyć dokumenty na aplikację komorniczą, w związku z tym czy ktoś mógłby powiedzieć:
1. gdzie mogę znaleźć ten formularz zgłoszenia o przystąpieniu do egzaminu na aplikację komorniczą?
2. czy dokumenty należy składać osobiście czy można wysłać listem poleconym?
3. odnośnie zaświadczenia o stanie zdrowia, czy do jego uzyskania niezbędna jest wizyta u psychologa (np. takiego, który ma uprawnienia do przeprowadzania badań i wydawania orzeczeń do posiadania broni?) a potem do lekarza medycyny pracy czy również może to być lekarz ze strony policyjnej uprawniony do wydawania opinii do zezwoleń o posiadanie broni?

bardzo proszę o szybką odpowiedź bo termin nagli ;-)

Witam, tak sobie poczytałam i się przestraszyłam, no i zaczełam dzwonić po tych psychologach i nic..albo nie odbierają albo brak terminów może ktoś ma jakiegoś psychologa w Krakowie bo zostało raptem 12 dni a ja jak zwykle w czarnej dziurze jestem? I czy faktycznie w Krakowie taniej niż za 250 zł się nie da? ps zaświadczenie z KRK jest potrzebne niestety:(

@kraik
1. W google
2. Można wysłać
3. Tak szczegółowe pytanie to już byś musiał zadać w izbie, najlepiej tam zadzwoń, chociaż myślę, że wyślą cię po to zaświadczenie do psychologa jednak.

@farmina
250 zł to strasznie dużo, w granicach 100-150 kosztuje takie zawiadczenie.

a jak to jest z płatnościami? wiem, że się płaci za tą aplikację ale słyszałem że w praktyce to trochę inaczej wygląda, orientuje się ktoś ? ;-)

kraik napisał:
że w praktyce to trochę inaczej wygląda
płaci się płaci. Ewentualnie płaci patron, ale nie każdy ma tak dobrze jak ja miałem ;)

Płaci się ok. 6000 zł rocznie, chyba, że aplikację opłaci ci komornik u którego pracujesz, ale to już kwestia indywidualnych ustaleń, nie jest to regułą.

Witam,
czy ktos juz byl u lekarza medycyny pracy i uzyskal takie zaswiadczenie? Ja bylem w paru przychodniach oraz u dwoch lekarzy prywatnie i zaden mi takiego nie wystawi, bo mowia,ze nie maja umowy,albo ze nie wiedza jakie badania maja przeprowadzic. Dzwonilem do izby,a tam mi powiedzieli,ze to ma byc zwykle zaswiadczenie. Ale ja nawet takiego zasw. nie uzyskalem. Podpowie ktos.co.mam zrobic? Do jakiego lekarza pojsc?

Przyznaję sie bez bicia trzeba sie nagimnastykować zeby wytlumaczyć lekarzowi medycy pracy że wydanie takiego zaświadczenia jest warunkiem niezbędnym ażeby przystąpić do egzaminu konkursowego nikt nie chce go wydać ale jak się pogdada to wydadzą mi pomogło moje poprzednie zaświadczenie lekarskie które potrzebowałam do mojej aktualnej pracy radzę nie rezygnować tylko tłumaczyć lekarzowi że takie zaświadczenie to konieczność na pewno ktoś Ci je wyda

Wlasnie, kwestia w tym,ze jak juz jestem u lekarza,i jest sklonny mi wystawic takie zaswiadczenie, to mowi, ze nie wie wedlug jakich kryteriow ma okreslic to zaswiadczenie,nie wie jakie badania ma przeprowadzic. Mowia,ze dopiero po zleceniu od pracodawcy takie zasw. jest mozliwe do wysgawienia. I kolo sie zamyka. Do izby dzwonie drugi raz, i mowie co lekarz mi przekazal, a mila pani w telefonie powtrza ze to ma byc zwykle zaswiadczenie,ze jestem zdolny do pracy jako aplikant. No wiec kolejny raz ide do nastepnego lekarza i tak dalej itd. i ciagle to samo. Polowa lekarzy w dodatku jest na urlopach, a zostalo 1,5 tyg. Do reszy lekarzy jest mega kolejka. Umawiaja na przyszly tydzien dopiero. Bylem w 4 osrodkach i w kazdym jest taksamo.
Dziekuje za podpowiedz. Wezme moje poprzednie zaswiadczenie z pracy do kolejnego lekarza.

Ja też musiałem trochę tłumaczyć lekarzowi o co chodzi bo oni nawet nie mają odpowiednich druczków, żeby coś takiego wypisać. Więc dostałem na druku do zakładu pracy, tylko nie wpisywał mi nazwy zakładu pracy, a jedynie napisał że zdolny do pracy w charakterze komornika sądowego. Badań żadnych specjalnych się nie robi, wzrok, ciśnienie, spojrzy ogólnie czy ktoś nie jest koślawy, zapyta o jakieś choroby przewlekłe i tyle.

okulista, psycholog, psychiatra, lekarz medycyny pracy - tylu musze zaliczyc , koszt 280 zl ;/
Jesli wysle papiery 5 sierpnia to beda sie liczyc? chyba jak zawsze decyduje data stempla pocztowego prawda?;/

kraik napisał:
Jesli wysle papiery 5 sierpnia to beda sie liczyc? chyba jak zawsze decyduje data stempla pocztowego prawda?;/
Chyba tak, nie przypominam sobie aby ostatnio zmieniono treść art. 57 kpa ;).

Bartata napisał:
płaci się płaci. Ewentualnie płaci patron, ale nie każdy ma tak dobrze jak ja miałem ;)
Niektórzy inni też mieli tak dobrze, ale na takiego fajnego szef to trzeba sobie zapracować ;).

mi lekarz wypisal zasiwadczenie odrecznie na zwyklej kartce papieru dal pieczatek swoja przychodni i luzik:) jutro jeszcze ten psycholog za 150zl kto to wymyslil... sluchajacie a to zaswiadczenie z krk na 100% trzeba dostarczyc? czyzby izba nie przestrzegala ustawy z 1 lutego?:)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót