Aplikacja komornicza 2010

• Autor wątku Autor wątku Łokitoki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ktoś z Torunia może jest, kto zdał pozytywnie egzamin ? jeśli tak proszę na priv

Hej.
Na początku gratuluję wszystkim co się dostali:) Widzimy się w styczniu. Ogólna euforia już chyba opadła i pewnie wiekszość z Was zaczyna szukać patrona. W jaki sposób zamierzacie to robić? Czy bedziecie wysyłać Cv do wszystkich kancelarii w swoim mieście czy może jakaś inna metoda? Jakie propozycje przyszłego pracodawcy będą Was satysfakcjonowały?
Pozdrawiam

Witam. Mam takie pytanie kierowane do osób, które już mają jakiś staż pracy w kancelariach komorniczych. Pochodzę z dużego miasta(wojewódzkie)i mam teraz taką zagwozdkę- czy wybrać do pracy kancelarię położoną w dzielnicy w której mieszkam, czy w innym miejscu miasta (zakładam że pensje są równe). Głównie chodzi o czas dojazdu, w 1 wypadku to 10min, a w drugim min.1h wiec różnica jest. Chyba, że lepiej nie pracować w tej dzielnicy w której się mieszka;) Dlatego pytam osoby już doświadczone, jak to jest z Wami i z osobami które z Wami pracują?:) pozdrawiam

Shantal napisał:
W jaki sposób zamierzacie to robić? Czy bedziecie wysyłać Cv do wszystkich kancelarii w swoim mieście czy może jakaś inna metoda?

Najlepiej wziąść w rękę CV i pobiegać po kancelariach, na początek w swoim mieście (gminie) a nie jest to proste w większości kancelariach albo już mają aplikantów, albo ich nie potrzebują...mój znajomy zaczął taką bieganine już wczoraj na 6 kancelarii żadna nie była zainteresowana aplikantem... ostatecznie o miejscu odbywania aplikacji zdecyduje właściwa rada izby komorniczej oni ci wyznaczą padrona oczywiście najlepiej jest znaleźć coś na własną rękę...rozmawiając już z zeszłorocznymi aplikantami potwierdza się opinia iż najlepiej znaleźć kancelarie nie w dużych aglomeracjach (mówią że za marne pieniądze pracują) ale w troche mniejszych tam "godnie" płacą...takie rady zostały mi dane więc je przekazuje:)

Witam i jednocześnie gratuluję wszystkim którym się udało. Jestem w grupie szczęściarzy :)
Mam pare praktycznych pytań odnośnie aplikacji komorniczej.
Czy kotoś wie jak czasowo rozkładają sie zajęcia na Uniwersytetcie? Jaka jest częstoliwość zjazdów? Jeśli jestem z okolic Wrocławia to będe miała zajęcia na UW?
Chciałabym również wiedzieć jak mniej więcej wyglądają zarobki aplikantów a później asesorów?
Z góry dziękuję za odpowiedzi

już przeczytałam :) Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 21 grudnia 2007 r. w sprawie organizacji i przebiegu aplikacji komorniczej (Dz.U.07.244.1804). Ale jakby ktoś miał jednak ochote wdać się w szczegóły to chętnie dowiem się innych ciekawych rzeczy...np. info dot. zarobków.

Witam serdecznie :) mam nadzieję, że jak już się spotkamy na zajęciach, to będzie przyjemniej niż tu na forum;) i oby zajęcia odbywały się w Sopocie :D

Ja jestem z okolic Wrocławia i mam nadzieję, że zrobią nam zajęcia na UW bo nie uśmiecha mi się jeździć np. do Krakowa albo Poznania...Masz jakieś newsy ile osób zdało z Wrocławia i okolic? Jak tam poszukiwania patrona?

Jesica40 napisał:
już przeczytałam :) Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 21 grudnia 2007 r. w sprawie organizacji i przebiegu aplikacji komorniczej (Dz.U.07.244.1804). Ale jakby ktoś miał jednak ochote wdać się w szczegóły to chętnie dowiem się innych ciekawych rzeczy...np. info dot. zarobków.

zmienił się art.1 w powyższym rozporządzeniu, aplikacja rozpoczyna się od 1 stycznia

Jesica40 napisał:
Ale jakby ktoś miał jednak ochote wdać się w szczegóły to chętnie dowiem się innych ciekawych rzeczy...np. info dot. zarobków.
Kwestię zarobków aplikantów i asesorów komorniczych omawialiśmy na tym wątku na str. 5 ;)

Tak wiem, że zajęcia rozpoczynają się po 1 stycznia. Jesli natomiast chodzi o zarobki to czytałam str 5 i informacje sa bardzo różne i sprzeczne i tak naprawde nie wiem, które opinie są prawdziwe...?
Czy ktoś dodzwonił sie może do Izby w Poznaniu. Ja wydzwaniam tam od poniedziałkku i głucha cisza. Chciałabym wiedzieć czy jest na tyle osób, którym udało sie zaliczyc egzamin żeby zajęcia odbywały sie we Wrocławiu.
Ps. szukam Bartka i Marka i jeszcze Kaśki pisaliśmy razem w Poznaniu :) Chciałbym wiedzieć jak wam poszło?

Jesica40 napisał:
Jesli natomiast chodzi o zarobki to czytałam str 5 i informacje sa bardzo różne i sprzeczne i tak naprawde nie wiem, które opinie są prawdziwe...?
Cóż, wypowiedzi są raptem dwie. Jedna udzielona przez Szanownego Kolegę, który na wstępie mówi, że nie jest ani aplikantem, ani asesorem komorniczym, druga zaś moja (asesora komorniczego). Ja, siłą rzeczy, nie mogę więc być obiektywna w ocenie ich wiarygodności. Wnioski wyciągnąć musisz sama ;)

Jesica40 napisał:
Tak wiem, że zajęcia rozpoczynają się po 1 stycznia. Jesli natomiast chodzi o zarobki to czytałam str 5 i informacje sa bardzo różne i sprzeczne i tak naprawde nie wiem, które opinie są prawdziwe...?
Czy ktoś dodzwonił sie może do Izby w Poznaniu. Ja wydzwaniam tam od poniedziałkku i głucha cisza. Chciałabym wiedzieć czy jest na tyle osób, którym udało sie zaliczyc egzamin żeby zajęcia odbywały sie we Wrocławiu.
Ps. szukam Bartka i Marka i jeszcze Kaśki pisaliśmy razem w Poznaniu :) Chciałbym wiedzieć jak wam poszło?

Witam , też pisałem w sobotę w poznaniu , jestem z Wrocławia i też zastanawiam się ile osób zdało z Wrocka z tego co widziałem i rozmawiałem na sali to dość sporo nas było z apelacji wrocławskiej wiec mam nadzieję że zajęcia będą odbywać się we Wrocławiu w Izbie

Na wstępie chciałbym jeszcze zapytać czy jest może ktoś na forum kto będzie składał wniosek o wpis na listę aplikantów do izby łódzkiej ? Bo prawdopodobnie się spotkamy na zajęciach. A jeżeli chodzi o zarobki to chyba nie każdy się chcę chwalić bo co innego w większości jest na umowie a co innego w rzeczywistości, przynajmniej u mnie :) Miasto około 70.000 tyś mieszkańców i uważam że zarobki są naprawdę GODNE :) tymbardziej teraz na aplikacji może będzie jakaś podwyżka :) ale to zależy jakiego się ma szefa. Dobry pracownik to dobrze wynagrodzony pracownik i są Komornicy którzy o tym wiedzą. A co do szukania patrona to zgadzam się z przedmówcami że najlepiej wziąć w łapki CV i połazić osobiście a nie wysyłać, bo wtedy jest zupełnie inna rozmowa. Ja mam to szczęście że od kwietnia już pracuję i o patrona się nie muszę martwić. Jeżeli ktoś miałby pytania związane z aplikacją i samą praca w kancelarii i w terenie :D to zapraszam na priv !

MAM pytanie , mianowicie czy jeżeli sama nie znajdę patrona izba napewno mi go wyznaczy? I czy taki patron będzie płacił mi wynagrodzenie?

izba ma obowiązek wyznaczyć Ci patrona ale z takimi przydzielonymi jest różnie...
zależy na kogo się trafi. niektórzy wykorzystują na maksa za marne 1500brutto(byłem u takiego na rozmowie) ....radze szukać na własną rękę....

zaczęłam szukać w lublinie, jest 11 kancelarii , wszędzie mają sekretarkę i nie chcą aplikantów...

a jak to jest z tymi składkami wnoszonymi przez aplikantów na ich szkolenie , czy patron płaci te składki czy my sami?

koleżanko ja gdy szukałem, wysłałem cv do 31 komorników i tylko jeden się odezwał....
co do opłat za aplikacje to oficjalnie sami za nią płacimy....można się ubiegać o rozłożenie płatności na raty lub o zwolnienie z niej....czasem komornik sam opłaca aplikacje ale to rzadkie przypadki trzeba dużo szczęścia żeby na takiego trafić

ewelamalinka napisał:
a jak to jest z tymi składkami wnoszonymi przez aplikantów na ich szkolenie , czy patron płaci te składki czy my sami?
Z treści art. 29l ust. 2 i 3 ukse jasno wynika, że koszty aplikacji ponosi aplikant a nie komornika. Jak zaś to będzie wyglądało w praktyce zależy tylko i wyłącznie od umowy z szefem.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót