Aplikacja komornicza 2010

• Autor wątku Autor wątku Łokitoki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
a nie wiecie jak wygląda sprawa z przydziałem patrona , czy mogą go przydzielić w znacznej odległości od miejsca zamieszkania?

hej a ja mam pytanie dotyczace przydzielenia patrona, mianowicie chodzi mi o taka sytuacje , mieszkam w woj Lubelskim , ale studiowalem w Rzeszowie i tu mialem miec patrona, niestety moj patron wycofal sie z przyjecia mnie do kancelari po tym jak sie dowiedzial ze zdalem, cos tam zaczal krecic i teraz zostalem na lodzie :rolleyes: Zastanawia mnie ten przydzial patrona, czy jezeli napislabym do izby Warszawskiej ze zdawalem w Krakowe i ze zaistaniala taka sytuacja , to czy mogliby wyznaczyc mi patrona w miejscu mojego zamieszkania bo wiem ze w Rzeszowie nie dam rady za najnzsza krajaowa ;/ Jakies rady????

"Per aspera ad astra"

a co w sytuacji , gdy przydzielą patrona gdzieś daleko i odmówię?

ja mam taką samą sytuację, też myślałam że zostanę no ale szefowa się ze mną pożegnała jak tylko zdałam egzamin może to jest jakaś nowa poltyka radzenia sobie z potencjalną konkurencją, wcale bym się nie zdziwiła.I teraz dziwnie chodzić z cv po kancelariach jak się pracowało gdzie indziej no bo dlaczego wczesniejszy pracodawca nie chce kontynuowac współpracy? Dziwnie to wygląda w oczach innych komorników... Ja tam nie wierzę żeby sytuacja się aż tak diametralnie pogorszyła w ciągu kilku dni.. eh szkoda gadać

ewelamalinka napisał:
a co w sytuacji , gdy przydzielą patrona gdzieś daleko i odmówię?
Cóż, zmusić Cię oczywiście nikt nie zmusi, ale musisz liczyć się z tym, iż pawdopodobnie, ze wzgledu na treść art. 29 ust. 6 zd. drugie ukse, będzie poważny problem z wpisem na listę aplikantów.

shane1212
ja niestety musiałam przeprowadzić się do innego miasta i w związku z tym musiałam zrezygnować z pracy w kancelarii komorniczej,gdzie dobrze mi się pracowało (szefowa także dawała mi możliwość patronatu). Po przeprowadzce dostałam się na aplikację ,teraz roznoszę CV w moim mieście i w miastach w okolicy. Póki co komornicy, których odwiedziłam, potraktowali ten fakt, że mam już doświadczenie jako duży plus. Wcale nie wygląda to dziwnie w ich oczach. Głowa do góry i do przodu.

Dokładnie, doświadczenie bardzo się liczy bo wiesz już co i jak, a swoją drogą jestem bardzo zdziwiony postawą Komorników którzy zrezygnowali z pracownika po tym jak się dostał na aplikacje.... :/

Jeżeli chodzi o wpis na listę aplikantów , to należy go złożyć według właściwości izby komorniczej w obrębie której patron ma siedzibę, inaczej izba nie udzieli wpisu. Nawet w trakcie aplikacji możliwa jest zmiana patrona, jednakże tylko w obrębie tej samej izby, bo w przypadku jej zmiany muszą Cię skreślić z jednej a wpisać na listę aplikantów w drugiej a to już może być problem, bo potem mogą powiedzieć że nie skończyłeś/aś prawidłowo aplikacji (każda izba ustala swój program zajęć i ma swoich prowadzących i terminy zjazdów itp.) Czytałem o tym artykuł w Currendzie także jakby ktoś jeszcze miał jakieś pytania to chętnie odpowiem.

hej a ja mam pytanie dotyczace przydzielenia patrona, mianowicie chodzi mi o taka sytuacje , mieszkam w woj Lubelskim , ale studiowalem w Rzeszowie i tu mialem miec patrona, niestety moj patron wycofal sie z przyjecia mnie do kancelari po tym jak sie dowiedzial ze zdalem, cos tam zaczal krecic i teraz zostalem na lodzie Zastanawia mnie ten przydzial patrona, czy jezeli napislabym do izby Warszawskiej ze zdawalem w Krakowe i ze zaistaniala taka sytuacja , to czy mogliby wyznaczyc mi patrona w miejscu mojego zamieszkania bo wiem ze w Rzeszowie nie dam rady za najnzsza krajowa ;/ Jakies rady????

"Per aspera ad astra"

hej mam pytanie pisalem o swojej zawilej sytuacji ;/ mialem miec patrona w Rzeszowie bo tu skonczylem studia i pracowalem 1,5 roku w "psiej" firmie z pracy mnie zwolnili a komornik mnie olal jedynym wyjsciem jest powrot do domu ktory mam w Chelmie w woj lubelskim i zastanawiam sie czy po wyczerpujacym umotywowaniu Izba warszawska pomimo ze zdawalem egzamin w KRK moglaby przydzielic mi komornika gdzies w poblizu miejsca zamieszkania???

Sądzę że musisz w tej sprawie zadzwonić do izby wg. właściwości w której zdawałeś i dokładnie się dowiedzieć. Uważam jednak, że na tym etapie nie powinni robić problemu bo niby dlaczego.

Dokładnie , najlepiej będzie zadzwonić, ale z tego co mi wiadomo to nie powinno być problemu, po prostu z uchwałą izby krakowskiej w której zdawałeś składasz wniosek o wpis na listę aplikantów w izbie warszawskiej, możesz to uargumentować że ze względu na miejsce zamieszkania itd... i że prosisz o wyznaczenie patrona w obrębie ich izby. Egzamin przecież jest Państwowy i to niezależnie w jakiej izbie go zdawałeś. Tak mi się wydaje przynajmniej.

Nie ma tu nikogo kto będzie składał wniosek o wpis na listę aplikantów do łódzkiej izby ?

aplikacja w lubelskim

Izba lubelska informuje, że w okręgu zdała rekordowa liczba osób tj. 46! moim skromnym zdaniem nie jest to katastrofalna liczba dla tego okręgu! Dane statystyczne Ministerstwa sprawiedliwości z 12 stycznia 2010 roku określiły liczbę komorników na poziomie 788 wykonujących zawód i aż 400 aplikantów co daje łącznie prawie 1200 osób brnących w zawodzie komornika. Dane faktyczne z izby lubelskiej informują o ilość 11 kancelarii w samym lublinie i 47 pozostałych kancelarii w okręgu. Mimo rekordowej ilości potencjalnych aplikantów sytuacja nie jest najgorsza! Przesądzają o tym fakty: na dzień dzisiejszy jedna kancelaria w zamościu oraz 7 w lublinie zupełnie nie jest zainteresowana przyjęciem aplikanta, ze względu na to, że mają już z lat ubiegłych(co wyklucza ich na jakiś dłuższy czas z kręgu kancelarii branych pod uwagę w izbie do obdarzenia nowym), są w tym dwie które przyjęły tegorocznych, to sprawia, ze istnieje 51 kancelarii potencjalnie (zaznaczam POTENCJALNIE) zainteresowanych przyjęciem aplikanta. odejmując od liczby 46 szczęśliwców 2 już przyjętych oraz 4, które na pewno swoją aplikację będą odbywać w warszawie( moi znajomi) mamy 40 + 1osoba z rzeszowa, która wróciła do chełma. 41 aplikantów vs. 51 potencjalnych kancelarii! Moi drodzy koledzy po fachu sytuacja naprawdę nie przedstawia się tak źle! Trzeba tylko wziąć życie w swoje ręce a na pewno wszystkim zainteresowanym się uda!
Izba Warszawska informuje, że w tym tygodniu Przygotuje i wyśle uchwały o wyniku egzaminów konkursowych co jest dla nas niewątpliwie miłą informacją, bo szczęśliwcy posiadający już pracę będą mogli złożyć wniosek o wpis na listę aplikantów odciążając już pozostałą grupę, których szczęście jeszcze nie dopadło a z drugiej strony pozwoli tym ostatnim na aktywne poszukiwanie patrona! po pierwszych wnioskach o wpis na listę aplikantów poinformuje jak najszybciej.

Wniosek na listę aplikantów powinien zawierać:
1) UCHWAŁĘ o wyniku egzaminu konkursowego na aplikację komorniczą;
2) odpis ukończenia studiów prawniczych;
3) zaświadczenie o stanie zdrowia - badanie psychologiczne, które składaliśmy we wniosku o przystąpienie do egzaminu konkursowego (najlepiej mieć kserokopię bo głupotą jest wyrabianie kolejnego-ważne dwa lata);
4) zaświadczenie o niekaralności z Krajowego Rejestru Karnego (tu także najlepiej mieć ksero); oraz
5) wniosek napisany odręcznie lub na komputerze, w którym wnioskujemy o wpisanie na listę aplikantów z powołaniem na odpowiedni artykuł ustawy!

Dla leniwych art ten to: art 29 Ustawy o Komornikach Sądowych i Egzekucji.

Najnowsze dane

Po dzisiejszym aktywnym dniu na telefonie wynika, że w okręgu 9 kolejnych kancelarii nie jest zainteresowanych aplikantem, a 3 będą poszukiwały go dopiero po nowym roku! 6 kancelarii jest aktywnie zainteresowanych aplikantem, a reszta bez odzewu! Nie byłem zainteresowany kancelariami w duzej odległoości od lublina takimi jak siedlce, janów lubelski zwoleń, węgrów, mińsk mazowiecki, czy międzyrzec podlaski. Powodzenia!

hmm w art.29 jest mowa tylko o zaświadczeniu z KRK i oświadczeniu swoim,a nie o badaniach też. Szkoda, że nie porobiłem kserówek tych papierów,ciekawe czy w izbie mają je nadal żeby to pokserować;/

W miasteczku Chełm woj. lubelskie prawie jak w programie Mam Talent
3XNIE
;(

dum spiro spero

paranoja z tymi zaświadczeniami.. a odpis ukończenia studiów to zostanie już w archiwum komisji?;p

USTAWA z dnia 29 sierpnia 1997 r. o komornikach sądowych i egzekucji w Art. 29. mowi ze aplikanta zatrudnia komornik, zatrudnia tzn. daje umwę o pracę, w prawie pracy mamy umowę na czas nieokreślony, umowę zlecenia , umowę o dzieło, i na czas określony, zastanawia mnie czy jest możliwość innego zatrudnienia aplikanta czy tylko te uregulowane w kodeksie pracy
(rozumiem że staż odpada bo to jest umowa z UP...)
Proszę o jakieś komentarze pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót