Aplikacja komornicza 2010

• Autor wątku Autor wątku Łokitoki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
z tego co mi wiadomo praktyka komorników zatrudniających nowych aplikantów wygląda tak, że dają na początek umowę zlecenia na 2-3miesiące, a po tym okresie umowa na 2 lata czyli czas trwania aplikacji! w przypadku skierowania przez izbe aplikanta do właściwego komornika, ten musi teoretycznie dać od razu umowę na 2 lata na czas aplikacji! kwoty w lublinie bazują na minimmalnej krajowej choć z upływem miesięcy odbywanej aplikacji i większym obłożeniem obowiązkami aplikanta, komornicy skłonni są zwiększać tę kwotę, co jest raczej zasadą! w mniejszych miastach okręgu lubelskiego oraz w warszawie sytuacja wygląda troszeczkę lepiej! jutro kolejne rozmowy o przyjęcie na aplikację trzymajcie kciuki!

czy może ktoś napisać ile kancelarii w Lublinie będzie przyjmować aplikantów?

Przyznam, że niektóre Wasze wypowiedzi mnie załamują...
Życzę wszystkim powodzenia w poszukiwaniu patrona.

michupocichu napisał:
Przyznam, że niektóre Wasze wypowiedzi mnie załamują...
Zgadza się, część wróży z fusów a część słucha plotek...:rolleyes:
Telefon w dłoń, bilet pod pachę, CV w teczce i jedzić, dzwonić, dowiadywać się....

arszon napisał:
USTAWA z dnia 29 sierpnia 1997 r. o komornikach sądowych i egzekucji w Art. 29. mowi ze aplikanta zatrudnia komornik, zatrudnia tzn. daje umwę o pracę, w prawie pracy mamy umowę na czas nieokreślony, umowę zlecenia , umowę o dzieło, i na czas określony, zastanawia mnie czy jest możliwość innego zatrudnienia aplikanta czy tylko te uregulowane w kodeksie pracy
(rozumiem że staż odpada bo to jest umowa z UP...)
Proszę o jakieś komentarze pozdrawiam

No tyle się uczyłam tego kodeksu pracy i takich umów tam nie znalazłam....(dzieło, zlecenie). Nie chce tu prowokować zaraz jakiejs lawiny komentarzy o wymądrzaniu się, ale jezeli czegos sie nie wie to nie piszcie. Są osoby, które mogą się kierować tymi komentarzami i przez to narobią sobie problemu lub w oczach pracodawcy zaprezentują się, delikatnie mówiąc, średnio.
Już ktoś napisał wyżej jak praktyka wygląda..umowa zlecenie (lub na okres próbny) do czasu aplikacji, a poźniej na określony.
Pozdrawiam serdecznie

Słyszałem, że w Lesznie przyjmują aplikantów bez problemu

w prawie pracy mamy umowę na czas nieokreślony, umowę zlecenia , umowę o dzieło, i na czas określony, zastanawia mnie czy jest możliwość innego zatrudnienia aplikanta
Zastanawiam się jak ktoś, kto pisze takie bzdury, dostał dyplom ukończenia studiów prawniczych.

czy ktoś otrzymał już uchwałę z Izby Poznańskiej lub zna ich termin wysyłki?

Heja.
Może ktoś dobrze poinformowany może mi udzielić odpowiedzi na pytania:
1. Czy wniosek o wpis na liste aplikantów należy napisać samemu ( w necie wzoru nie znalazlam wiec wnioskuję, że chyba tak,.... ale co należy w nim zawrzeć),
2. Czy ma może ktoś jego wzór?
3. Jak wygląda oświadczenie o wyborze patrona? które nalezy dołączyć do wniosku.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

gvizdek napisał:
czy ktoś otrzymał już uchwałę z Izby Poznańskiej lub zna ich termin wysyłki?
Dziś lub jutro będą wysyłane , w przyszłym tygodniu będą u nas! informacja z przed chwili. Pozdrawiam

Shantal napisał:
Może ktoś dobrze poinformowany może mi udzielić odpowiedzi na pytania:
1. Czy wniosek o wpis na liste aplikantów należy napisać samemu ( w necie wzoru nie znalazlam wiec wnioskuję, że chyba tak,.... ale co należy w nim zawrzeć),
2. Czy ma może ktoś jego wzór?
3. Jak wygląda oświadczenie o wyborze patrona? które nalezy dołączyć do wniosku.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

1.Należy napisać samemu np. Na podstawie uchwały (CZYJEJ, Z DNIA, NUMER), uprzejmie proszę o wpisanie mnie na listę aplikantów komorniczych. W załączeniu przesyłam kopię uchwały(dane uchwały lub nie bo się powtarzają).Oczywiście pismo powinno zawierać wszelkie twoje dane.
2. nie ma wzoru.
3. Oświadczenie patrona jest zgodą wyrażoną przez komornika na odbywanie przez ciebie aplikacji w jego kancelarii także zapewne będzie wiedział jak to ma wyglądać.

Do wniosku należy dołączyć zaświadczenie z KrK nie wiem czy we wszystkich izbach, ale wg. właściwości izby do której należycie a wktórej nie zdawaliście egzaminu konkursowego to na pewno. Oświadczenie patrona o waszym zatrudnieniu na czas aplikacji, oświadczenie że nie jest prowadzone postępowanie o przestępstwo z oskarż. publicznego bądź skarbowe, kwestionariusz osobowy, wniosek, uchwała.

Witam wszystkich ponownie! pytania w stylu która kancelaria przyjmuję, a która nie są owszem pomocne ale nie dają żadnej pewności! Bo przecież aplikanta wybiera się patrząc na człowieka i oceniając wiele cech które mu towarzyszą! A dla zainteresowanych dodam, że w radomiu były do niedawna 3 kancelarie, które potrzebowały aplikanta a teraz są już dwie ponieważ szczęśliwym trafem sam zostałem zatrudniony w jednej z nich! oraz w opolu lubelskim jest kancelaria która szuka kogoś do pomocy!!

ps. gdyby ktoś zainteresowany dostał się do jednej z radomskich kancelarii chętnie wynajmę wspólnie jakieś mieszkanie! :)

witam.mam pytanie.zdawałem egzamin na aplikacje w poznaniu.czy w takim wypadku moge złożyc dokumenty i odbywać aplikację w warszawie czy moge jedynie składać w miejscach właściwych dla poznańskiej komisji egz?według komornika z warszawy nie moge u niego robic aplikacji bo nawet jak mnie zapisza do izby warszawskiej to poźniej mogą mnie nie dopuscic do egzaminu końcowego.może ktoś poradzi??

Zadzwoń do izby w okręgu której zdawałeś egzamin i tam się dowiedz.

co do dokumentów potrzebnych do wpisu na listę aplikantów:

w warszawie należy dostarczyć kartę karną oświadczenie o niekaralności co jest dość dziwne (sama karta k. powinna wystarczyć) i wniosek do izby o wpis na listę. jak ktoś ma już patrona należy dodać do wniosku wzmiankę iż tam będziemy odbywać praktykę(myślę że dobrym rozwiązaniem jest załączenie oświadczenia komornika iż przyjmie nas na taką praktykę)

pozdrawiam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót