Aplikacja komornicza 2010

• Autor wątku Autor wątku Łokitoki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
od początku 10r do dnia 17.12.10r spożądziłem w programie komornik ponad 9900 pism a wy jakie macie wyniki ?

pawelbeniak - za kolejne posty jeden pod drugim będzie ostrzeżenie
To nie jest czat. Istnieje opcja edytuj.

Ostatnia edycja:
pawelbeniak napisał:
od początku 10r do dnia 17.12.10r spożądziłem w programie komornik ponad 9900 pism a wy jakie macie wyniki ?
Cóż, jeżeli przyjąć za kryterium tylko ilość, to ja jestem cienkim leszczem, bo mam na koncie, w tym roku, tylko niecałe 2.800 pism. ;)

pawelbeniak napisał:
no i?
co to za pytanie i dowodem na co mają być te "wyniki"?

lokata napisał:
Cóż, jeżeli przyjąć za kryterium tylko ilość, to ja jestem cienkim leszczem, bo mam na koncie, w tym roku, tylko niecałe 2.800 pism. ;)
bo są tam zapewne odpowiedzi na skargi, postanowienia wszelkiej maści lub inne kwiatki...a nie same zapytania;)

Izba Gdańska już rozesłała listy z informacjami dla pierwszaków;) Zaczynamy 7 stycznia o godz. 10:00

pawelbeniak napisał:

Ja delikatnie ponad 2800, ale jestem zwierzęciem wybitnie "terenowym" ;)

Pawelbeniak a ja uważam, że nikt chyba poza Tobą nie "spożądził" tyle pism. Ale przecież po co zwracać uwagę na błędy ortograficzne, wszystko pisze w kancelarii system :rolleyes:

Witam

Mam problem (tak mi się wydaje) do rozważenia.
Prowadzona jest egzekucja z udziałów przysługujących dłużnikowi w sp. z o.o. Spółka nie wskazuje (185 ksh) czy zbycie przysługujących dłużnikowi udziałów uzależnione jest od zgody spółki. Wierzyciel wnosi o sprzedaż zajętego prawa. Dłużnik jest bierny-nie składa wniosku o sprzedaż bez oszacowania prawa.
I teraz - Rozumiem, że powołujemy biegłego na podstawie art 910(4) par 1?

Po oszacowaniu sprzedaży dokonujemy w drodze licytacji według przepisów o egzekucji z ruchomości lub z wolnej ręki. Czy tak w wielkim skrócie może to wyglądać?

Korzystając z okazji życzę wszystkim Pogodnych, Spokojnych Świąt i samych sukcesów w Nowym Roku.

Ad.1 Tak. Oczywiście wcześniej wzywasz wierzyciela (ew. prezesa sądu) o zaliczkę na wydatki gotówkowe.
Ad.2 Tak.

Sąd rejestrowy oczywiście zawiadomiłeś o zajęciu?

P.s.
Dziękuję i nawzajem! :)

Dziekuję.

Tak, sąd rejestrowy zawiadomiony.
Ten etap mam przetarty. ;) Dotychczas pomimo uporu wierzycieli by prowadzić egzekucję z udziałów, ich zapał mijał gdy miało dojść do powołania biegłego (koszty biegłego w dużej mierze przerastały możliwości wierzycieli i ewentualne korzyści). Tym razem wierzyciel jest zdeterminowany - więc idziemy ze sprawą dalej. Widziałem dalsze poczynania tak jak to opisałem powyżej, ale stwierdziłem że warto zaciągnąć języka.

Jeszcze raz dzięki :)

pawelbeniak napisał:

Bardziej interesuje mnie liczba akt zrobionych a nie sama liczba pism utworzonych - bo to jest niewspółmierne - i tak przy napisaniu wysłuchania w trybie art. 827 mamy 2 pisma, a przy zakładaniu nowych spraw, nawet powyżej 10 pism..

Ponadto dobrą wiadomością dla Ciebie koleżanko/kolego będzie fakt, iż Currenda wprowadzi do programu Komornik autokorektę tekstu

Abstrahując już od tego wątku, mam pytanie odnośnie zatrudnienia przez Komorników aplikanta - jestem zatrudniony na stałe u Komornika, który jest moim patronem, w między czasie znajomy asesor został powołany na stanowisko komornika - zwrócił się do mnie z zapytaniem czy moge mu pomóc u Niego w kancelarii. Czy moge podjąć prace na dodatkowę 1/2 etatu jako aplikant ?

suazi napisał:
przy napisaniu wysłuchania w trybie art. 827 mamy 2 pisma
Dwa? :o
suazi napisał:
Ponadto dobrą wiadomością dla Ciebie koleżanko/kolego będzie fakt, iż Currenda wprowadzi do programu Komornik autokorektę tekstu
Nareszcie!

suazi napisał:
Abstrahując już od tego wątku, mam pytanie odnośnie zatrudnienia przez Komorników aplikanta - jestem zatrudniony na stałe u Komornika, który jest moim patronem, w między czasie znajomy asesor został powołany na stanowisko komornika - zwrócił się do mnie z zapytaniem czy moge mu pomóc u Niego w kancelarii. Czy moge podjąć prace na dodatkowę 1/2 etatu jako aplikant ?
Dodatkową pracę oczywiście możesz podjąć (choć w dobrym tonie byłoby oczywiście skonsultowanie tego wcześniej ze swoim partonem), ale przynajmniej moim zdaniem, nie jako aplikant, gdyż aplikację odbywasz w kancelarii swojego patrona.
Może jednak ktoś ma inną opinię na ten? Chętnie wysłucham ;)

Zgodnie z normą zawartą w art. 827 powinny być wysłuchane obie strony przed umorzeniem... Jeżeli w toku czynności dłużnik nie został wysłuchany (do protokołu) w trybie art. 827, to wysyłamy mu wezwanie do zapłaty z aktualnym saldem zadłużenia wraz z wysłuchaniem w trybie art. 827 (odzew dłużników jest znikomy).

We wcześniejszej kancelarii nie praktykowaliśmy wysłuchania dłużnika - w obecnej, jest to wymóg pokontrolny z Izby .

Co do zatrudnienia u innego komornika, to naturalnie poinformuje mojego obecnego pracodawcę, iż zamierzam podjąć prace dorywczą na pewien okres czasu - i oczywiście jego opinia bedzię miała decydujacę znaczenie, pomimo, iż żyjemy w warunkach ostrego kapitalizmu :D Zastanawiałem się nad zatrudnieniem na podstawie umowy o pracę na stanowisku "pomoc biurowa".

Pozdrawiam serdecznie ;)

suazi napisał:
Zgodnie z normą zawartą w art. 827 powinny być wysłuchane obie strony przed umorzeniem... Jeżeli w toku czynności dłużnik nie został wysłuchany (do protokołu) w trybie art. 827, to wysyłamy mu wezwanie do zapłaty z aktualnym saldem zadłużenia wraz z wysłuchaniem w trybie art. 827 (odzew dłużników jest znikomy).
Ja znam oczywiście treść art. 827 kpc, ale cieszę się, że i Tobie nie jest ona obca ;). To że wysłuchanie ma być skierowane zarówno do dłużnika jak i wierzyciela nie powoduje jednak, że tworzysz dwa pisma a jedynie jego dwa odpisy. Wysłanie zaś równocześnie do dłużnika informacji o stanie zaległości jest tylko praktyką przyjętą przez Twojego pracodawcę a nie, wynikającą z przepisów procedury, normą powszechnie obowiązującą. ;)

Dziękuję i również pozdrawiam serdecznie :)

lokata napisał:
... Dziękuję i również pozdrawiam serdecznie :)

Naturalnie, że nie - kwestie funkcjonowanie każdej kancelarii są sprawą bardzo indywidualną. I tak u wcześniejszego pracodawcy nie miało zastosowanie art. 827 kpc względem dłużnika - jedynie wysłuchanie wierzyciela ( i to czasem nawet drogą faxu/maila/telefonu ?!!!). Z poprzedniego postu wynika, iż jest wysyłane wezwanie do zapłaty wraz z wysłuchaniem dłużnika w trybie art. 827 - są to dwie osobne czynności kol. Lokata, jedna ma podstawę w omawianej już przez nas normie art. 827 kpc, a druga czynność wynika z jakże doświadczeniu mojego Szefa.

Rozumiem, że u Ciebie kol. Lokata treść wysłuchania wierzyciela, jest znana dłużnikowi - tj. wszystkie czynności jakie zostały przeprowadzone w toku postępowanie mające na celu zaspokojenie roszczenie wierzyciela? Musze przyznać, że dziwna to dla mnie praktyka (tak jak dla Ciebie kol. Lokata praktyka stosowana u mnie w kancelarii), ale tak jak napisałem na wstępie co kancelaria, co sąd, co apelacja to inne inaczej wygląda sposób prowadzenia egzekucji - nie polemizuje z tym, po prostu przyjmuje tę sytuacją taką jaką jest :-)

Dziękuje, pozdrawiam serdecznie, słonecznie ;)

suazi napisał:
Rozumiem, że u Ciebie kol. Lokata treść wysłuchania wierzyciela, jest znana dłużnikowi - tj. wszystkie czynności jakie zostały przeprowadzone w toku postępowanie mające na celu zaspokojenie roszczenie wierzyciela? Musze przyznać, że dziwna to dla mnie praktyka
Hmm... A może nie byłaby ona taka dziwna gdyby spojrzeć na nią przez pryzmat art. 763 kpc? ;)

Ps
Jeżeli nie byłby to zbyt wielki problem, to czy mogłabym nieśmiało poprosić Szanownego Kolegę o to aby, jeżeli już tytułuje mnie swoją koleżanką (co oczywiście mnie niezmiernie raduje), to czy mógłby robić to pełnym wyrazem, gdyż skrót "kol." ogromnie razi me poczucie estetyki? :ooo:
Z góry dziękuję i ponownie pozdrawiam serdecznie

lokata napisał:
Hmm... A może nie byłaby ona taka dziwna gdyby spojrzeć na nią przez pryzmat art. 763 kpc? ;)

Ps
Jeżeli nie byłby to zbyt wielki problem, to czy mogłabym nieśmiało poprosić Szanownego Kolegę o to aby, jeżeli już tytułuje mnie swoją koleżanką (co oczywiście mnie niezmiernie raduje), to czy mógłby robić to pełnym wyrazem, gdyż skrót "kol." ogromnie razi me poczucie estetyki? :ooo:
Z góry dziękuję i ponownie pozdrawiam serdecznie

Znana mi jest treść art. 763 kpc, ale dziękuje za zwrócenie celnej uwagi - cenie sobie konstruktywną wymianę zdań oraz zasadną argumentację;)

Aczkolwiek pozostanę przy odmiennym zdaniu w tej kwestii...

Już widze twarz bezczelnego dłużnika, który czytając treść wysłuchania w trybie art. 827 ma satysfakcje i niezły darmowy ubaw ! jaki to on biedny jest i utwierdza się w przekonaniu, iż Komornik nic mu nie zrobi...

...dochodzi do akapitu w którym jest napisane, że od 2007 lat nie pracuje w firmie X, po czym uświadamia sobie, że przecież on pracował 2 tygodnie temu na umowę zlecenie przez 3 dni i biegnie do sądu/wierzyciela z kawałem kartki "Uprzejmie donoszę"

Oczywiście kol. Lokata, że mogę pisać w pełnym rozwinięciu Koleżanka - a już konkretnie Koleżanka z forum :)

Mógłby ktoś napisać jak wygląda przejęcie rewiru jesli osoba jest po aplikacji np adwokackiej i chce zostac komornikiem?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót