Aplikacja komornicza 2010

• Autor wątku Autor wątku Łokitoki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Oczywiście nie wybieram aplikacji ze względu na zarobki, po prostu chciałbym wiedzieć ile można oczekiwać mniej więcej, bo wiem że aplikacja kosztuje ok. 5 tys. rocznie, no i zyć też z czegoś trzeba. Jak widzisz interesuje mnie wiele innych aspektów aplikacji komorniczej, zarobki to tylko jeden z nich, niekoniecznie najwazniejszy.

Generalnie możesz spodziewać się wynagrodzenia minimalnego , przypadki mają szczęście , ale wśród moich znajomych max to 1500zł . A to , że żyć z czegoś trzeba niestety nikogo nie interesuje , na innych aplikacjach ludzie pracują prawie za darmo ( 200-500zł) .

To już było przerabiane...wystarczy przeszperać wątek.

czy znany jest komuś przybliżony termin otrzymania legitymacji?

Na pierwszym roku aplikacji legitymacja nie jest obligatoryjna (co innego na drugim).

Od strony technicznej wygląda to tak, że aplikant wysyła do Izby podpisane przez komornika podanie o wyrobienie legitymacji. Po 3-4 tygodniach przychodzi legitymacja wraz z rachunkiem ;)

A tak z czystej ciekawości, jak wrażenia "naszych" aplikantów po pierwszych zajęciach, a drugorocznych po kolokwiach? Ciężko było?

Jednym słowem - Ciekawie. Jeśli tak to ma ( i będzie) wyglądać to jestem zadowolony. "Pachnie" sporą ilością wiedzy do przyswojenia, ale ok. Osobiście chcę się uczyć - jak w sporcie im więcej pracy na treningach tym lepsze wyniki na zawodach. (Mam nadzieję, że nikt się nie poczuje urażony swego rodzaju porównaniem tych rodzajów aktywności)
Miałem powiem szczerze obawy, że zajęcia będą fikcją, a zostałem naprawdę miło zaskoczony. Oby tak dalej.
Pozdrawiam

lokata napisał:
A tak z czystej ciekawości, jak wrażenia "naszych" aplikantów po pierwszych zajęciach, a drugorocznych po kolokwiach? Ciężko było?

Izba Warszawska zafundowała nam kolokwia w czerwcu (odtatnie zajęcia przed przerwa wakacyjną). Po powrocie na zajęcia w październiku o kolokwium było cicho ;)

Dopiero ostatnio (pierwsze zajęcia na drugim roku) dowiedzieliśmy się, że szykują się jakieś koła.

Podsumowując - nic, czego nie można by zaliczyć (przy odrobinie uwagi na zajęciach i nauki w domu).

Jeszcze pytanko do pierwszoroczniaków z Izby Warszawskiej - macie zajęcia z komisarzem Morycem?

w piątki z morycem

soboty młody sędzia z s.r. pragi północ

Mam pytanie. Czy asesor komorniczy, pracujący w kancelarii komorniczej, może starać się o dotacje unijne na otwarcie działalności gospodarczej.
Pytanie czysto teoretyczne. Załóżmy, że jest ogłoszenie o wolnym stanowisku i asesor ma zamiar wystartować do zawodu komornika.
Ile może kosztować otwarcie własnej kancelarii, czy 20 tys. wystarczy.
Chodzi mi tylko o finansowanie bo wiem, że zdobywanie wierzycieli to inna bajka. Z góry dzięki za odpowiedź odnośnie dotacji.

Wydaje mi się że 20 tys. to wystarczy jedynie na niewielki start kancelarii bez szaleństw sprzętowych (kompy, meble itp). Oczywiście jest to możliwe ale już po pierwszym miesiącu zobaczysz ze portrzebujesz więcej kasy.

A co do dotacji to raczej nie. Komornik nie jest niejako przedsiębiorcą prowadzącym działalność gosp. Podobnie jak inne zawody prawnicze, więc o dotacjach to raczej nie myśl. ;)

witam
mam pytanie do aplikantów lub inych osób mogących udzielić jakis informacji cd wykładów w Krakowie 28-29.01., mianowicie-temat- problematyka prawa cywilnego, co będzie przedmiotem zajęć? częśc ogólna z pewnością, ale również rzeczowe, zobowiązania, spadki- jeśli tak to w jakim zakresie, czy może bedą poruszane na kolejnych zjazdach?
Być może starsi forumowicz mieli zajęcia z Panem Krzysztofem Sobierajskim.
pzdr dziekuję za rady.:)

Mam pytanie odnośnie płatności za aplikację? Czy płaci się za nią przez dwa lata czy do czasu egzaminu, czyli prawie 3 lata ? Zajęcia odbywają się aż do egzaminów, w ustawie mowa, że aplikacja trwa dwa lata...

ewelamalinka napisał:
Mam pytanie odnośnie płatności za aplikację? Czy płaci się za nią przez dwa lata czy do czasu egzaminu, czyli prawie 3 lata ? Zajęcia odbywają się aż do egzaminów, w ustawie mowa, że aplikacja trwa dwa lata...

A jak koleżanka wyliczyła te trzy lata?

egzamin podobno ma być po 2 latach i 7 msc dla aplikantów, którze rozpoczęli w tym roku aplikację

ewelamalinka napisał:
egzamin podobno ma być po 2 latach i 7 msc dla aplikantów, którze rozpoczęli w tym roku aplikację
ustawa się kłania polecam !! art. 31 ust. 5 oraz art. 31 a ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o komornikach sądowych i egzekucji (Dz. U. z 2006 r. Nr 167, poz. 1191 z późn. zm.) , w tym roku to jest 27 marca , i oczywiście Art. 30. 1. Aplikacja komornicza trwa 2 lata i ma na celu zapoznanie aplikanta komorniczego z całokształtem pracy komornika. Ro oznacza np że trwa ona od 01.01.2011 do 31.12.2012r i za ten okres płaci się czesne wszystko jasne?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót