Aplikacja komornicza cz. II

• Autor wątku Autor wątku Master Piernik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
czy był to pomysł aplikantów? kto dokonał wyboru miejsca ? tego typu informacje:)

Nie był to nasz pomysł. Zarówno sama koncepcja wyjazdu, jak i jego czas oraz miejsce wyszły ze strony Izby.

We Wrocławiu podobnie. Również z inicjatywą wyjazdu, zarówno w tym roku jak i poprzednich, wyszła Rada Izby oraz wykładowcy (przy oczywiście dużym aplauzie aplikantów ;)). To oni również wybrali termin i miejsce.

Oczywiście. Żeby jednak nie było zbyt słodko, to podczas tych wyjazdowych szkoleń odbywają się kolokwia. ;)

Kolokwia też? Ojej...to my naprawdę piszemy o szkoleniach...a nie "szkoleniach" :D

Z relacji uczestników wynikało, że było i szkolenie, i "szkolenie" ;). Przecież to stara i sprawdzona praktyka, że stres po (i przed) kolokwium trzeba jakoś odreagować. ;)

izba gdańska jakoś nie wpadła sama na ten pomysł, może uda się ją zmobilizować;)

O to u nas lepiej, bo podczas szkolenia nie jest zaplanowane kolokwium. Także swobodnie i bez napięcia można się w całości poświęcić szkoleniu :)

a gdzie się odbędzie? termin pokrywa się z normalnym terminem szkolenia? dwa dni z noclegiem?

Rott319 napisał:
jak wygląda kwestia wyznaczenia patrona przez Izbę Komorniczą w Krakowie ?
Jak to wyglądało dotychczas w innych Izbach Komorniczych ?

Byłem na kilku rozmowach, ale nie zostałem zatrudniony.
Minęły już 2 tygodnie, na kolejne rozmowy się nie zanosi i nie wiem co począć.

Niestety jestem w podobnej sytuacji, tyle że podlegam pod Izbę w Katowicach. Wie ktoś jak wygląda kwestia wyznaczenia patrona przez Izbę w Katowicach?

finazja123 - tak z ciekawości - szukałaś(eś) tylko w Katowicach, czy w okolicznych miejscowościach również? Jeśli tak to w którą stronę? Pytam, bo są to moje "domowe" rejony, i jak nie znajdę patrona w Krakowie (a raczej okolicach Krakowa...) to będę musiał wracać na "stare śmieci" :rolleyes:

_Maciek napisał:
finazja123 - tak z ciekawości - szukałaś(eś) tylko w Katowicach, czy w okolicznych miejscowościach również? Jeśli tak to w którą stronę? Pytam, bo są to moje "domowe" rejony, i jak nie znajdę patrona w Krakowie (a raczej okolicach Krakowa...) to będę musiał wracać na "stare śmieci" :rolleyes:

Szukałam w samych Katowicach, jak i w okolicy ok 30 km od Katowic w każdą stronę

Wie ktoś może jakie dokumenty należy dołączyć do wniosku o wpis na listę aplikantów komorniczych w izbie krakowskiej oraz do kiedy??
z góry dziękuje za odpowiedź

To co wynika z ustawy (wniosek o wpis, oświadczenie, że nie jest prowadzone przeciwko Tobie postępowanie, zaświadczenie o niekaralności) i dodatkowo oświadczenie promotora u którego będziesz odbywać aplikację. Co do terminu to chyba do końca listopada, żeby rada zdążyła wydać uchwałę przed styczniem, bo z tego co pamiętam to ma na to miesiąc.

Mam kilku znajomych w izbie katowickiej i powiem szczerze, że znalezienie patrona bez doświadczenia zawodowego jest praktycznie niemożliwe. Większość kancelarii w PL ma pełny skład i praktycznie nie ma miejsca dla kolejnego pracownika. Zresztą wystarczy racjonalnie pomyśleć, jeżeli kancelaria nie ogłasza się nigdzie, że zamierza przyjąć aplikanta to rzeczą jasną jest, że nie ma miejsca dla kolejnego pracownika. Ze śląska widziałem ogłoszenie komornika z Jastrzebia Zdroj... wiec nie wiem jak wy szukacie tego patrona...chyba po omacku

U nas już zaczyna się zawalanie skrzynki mailowej przez zdesperowanych kandydatów na aplikantów z całej Polski. Nie wiem jak oni sobie wyobrażają za pensję aplikanta utrzymać się samodzielnie w mieście oddalonym od domu rodzinnego o kilkaset kilometrów. Być może mają nieco zaburzone wyobrażenie o sytuacji na rynku. Ale kto czekał na ostatnią chwilę ze znalezieniem patrona- sam sobie winien. Uczciwie ostrzegaliśmy, ale wtedy mało kto chciał słuchać- no i jest pasztet.

sukur napisał:
powiem szczerze, że znalezienie patrona bez doświadczenia zawodowego jest praktycznie niemożliwe.
To fakt, ogromna większość komorników jednak jakieś doświadczenie zawodowe posiada ;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót