Aplikacja komornicza cz. II

• Autor wątku Autor wątku Master Piernik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
kom86 napisał:
U nas już zaczyna się zawalanie skrzynki mailowej przez zdesperowanych kandydatów na aplikantów z całej Polski. Nie wiem jak oni sobie wyobrażają za pensję aplikanta utrzymać się samodzielnie w mieście oddalonym od domu rodzinnego o kilkaset kilometrów. Być może mają nieco zaburzone wyobrażenie o sytuacji na rynku. Ale kto czekał na ostatnią chwilę ze znalezieniem patrona- sam sobie winien. Uczciwie ostrzegaliśmy, ale wtedy mało kto chciał słuchać- no i jest pasztet.

Zobaczymy ile osób zostanie bez patrona w nadchodzącym roku , bo wydaję mi się że to Ty masz zaburzone wyobrażenie o sytuacji na rynku. Z tym głoszeniem że (zresztą jak co chwila w tym temacie) z patronatami będzie pasztet zaczekaj waść trochę. Jeden user ma problem, a reszta to wypowiedzi obecnie zatrudnionych jak to w kancelariach ich przełożonych jest bombardowanie CV. A że z całej Polski? Jak straszyliście, to się nie dziw.

jestem bardzo ciekaw, czy za 2 miesiące zobaczę tu wypowiedź kom86 "mialem racjeee z patronami !!1!!!11 " choć patrząc na charakterek, nawet w pomyślnym wypadku, że wszyscy znajdą patrona, użytkownik będzie pisał dalej typu "i teraz robią za 1600 br" albo "i tak po aplikacji czeka kasa w biedrze".

Ogólnie: użytkownika kom86 w pełni zastąpiłby na tym forum bot o 3 skryptach.

laik20 napisał:
Wie ktoś może jakie dokumenty należy dołączyć do wniosku o wpis na listę aplikantów komorniczych w izbie krakowskiej oraz do kiedy??
z góry dziękuje za odpowiedź
Ustawa się kłania!
Najbliższe posiedzenie rady jest na początku listopada.

kom86 napisał:
U nas już zaczyna się zawalanie skrzynki mailowej przez zdesperowanych kandydatów na aplikantów z całej Polski. Nie wiem jak oni sobie wyobrażają za pensję aplikanta utrzymać się samodzielnie w mieście oddalonym od domu rodzinnego o kilkaset kilometrów. Być może mają nieco zaburzone wyobrażenie o sytuacji na rynku. Ale kto czekał na ostatnią chwilę ze znalezieniem patrona- sam sobie winien. Uczciwie ostrzegaliśmy, ale wtedy mało kto chciał słuchać- no i jest pasztet.

napisanie maila z zapytaniem to nic znaczącego (ludzie pewnie sondują sprawę)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
To może ja dla kontrastu napiszę, że ja znalazłem patrona dość szybko, a wręcz miałem pewien wybór. Co więcej znalazłem go na takim obszarze, o którym mniej więcej rok temu na tym forum czytałem, że nie ma żadnej szansy na znalezienie choćby jednego komornika, który potrzebuje aplikanta. Tak więc szukającym polecam nie przejmować się zanadto wpisami typu "tam i tam nie znajdziesz patrona" i dalej robić swoje. Powodzenia ;)

Patron "patronowi" nierówny. Sam fakt, że człowiek panikuje, iż nie znajdzie patrona powoduje, że jest gotowy do większych ustępstw. Jeśli ktoś łaskawie zaproponuje mu pracę gotów jest pracować za śmieszne pieniądze. To właśnie przez takich aplikantów zarobki są często mniejsze niż 2 tys. netto. Tym samym ludzie po studiach niełatwych zarabiają tyle co hostessa w Tesco.

Takie są niestety prawa rynku. Dlatego też kawior jest droższy od np. śledzia. Na pocieszenie mogę jednak dodać, że to co dla hostessy w Tesco jest sufitem, dla aplikanta stanowi podłogę ;)

P.s.
A czy Pan przyszły aplikant suskur zapoznał się z treścią wysłanej przeze mnie PW?

Byłem w Radzie Izby Warszawskiej zaczęrpnąć trochę info. W apelacji warszawskiej wszyscy komornicy wypełnili ustawowy obowiązek zatrudnienia aplikanta. W przypadku gdy ktoś złoży wniosek o wpis bez wskazania patrona, Rada wezwie do uzupełnienia braków formalnych. Tak więc nalezy złożyć wniosek o wpis, zgodę patrona i to wszystko. Bez zaświadczeń i ośiwadczeń.

Jezeli natomiast chodzi o poszukiwanie patrona w apelacji warszawskiej, to mi osobiście w miarę szybko udało się znaleźć kancelarią na fajnych warunkach. Wobec tego, iż byłem umówiony w kilku innych kancelariach na rozmowy, musiałem z nich zrezygnować. Także jakbby ktoś jeszcze szukał, to zapraszam na priv, a postaram się wskazać potencjalnych komorników szukających aplikanta..

W gdansku nie ma problemu z wpisem na liste z innej apelacji, wyrazaja zgode. Musi oczywiscie byc tez zgoda z aktualnej apelacji jezeli aplikant jest juz wpisany.Gdy dopiero co zdal egzamin to po prostu sklada wniosek do izby.
co do zmiany patrona - wymagane jest wypowiedzenie za porozumieniem z dotychczasowym komornikiem. Rada poczytuje wypowiedzenie umowy jako rezygnacje z aplikacji. Potozumienie wraz z wnioskiem o zmiane patrona i oswiadczeniem przyszlego pracodawcy o checi zatrudnienia wysyla sie do Rady i oczekuje na wyrazenie zgody.
Co do oplaty. Nie ma zadnego problemu by dokonywac w systemie ratalnym - bez dodatkowych kosztow. W tym roku jest to 10 rat po 600 zl bez lipca i sierpnia.

Za to w przyszłym roku wychodzi 12 rat po 400 zł, jeśli pensja minimalna wzrośnie do poziomu 1600 zł brutto

Zgadzam się z jednym z przedmówców, że osoby, które przystają od razu na "głodowe" pensje zaproponowane im przez komornika (mówię tu np. o minimalnej krajowej, ale też 1/2 etatu na minimalnej krajowej) po prostu psują rynek i dlatego ciężko potem się z przyszłymi patronami negocjuje. Nie każdy chce być kolejne 2 lata na utrzymaniu rodziców, a przecież praca jaką wykonuje się w kancelarii wcale do łatwych nie należy (wiem z doświadczenia). Sam znalazłem patrona za 2k netto, ale i tak uważam, że nie jest to wygórowana pensja i musiałem trochę obniżyć swoje pierwotne oczekiwania właśnie przez to, że niektórzy przyzwyczaili komorników do minimalnych krajowych...

Oczywiście, jeżeli aplikant posiada taką wiedzę, a przede wszystkim umiejętności, że w pierwszy dzień będzie w stanie usiąść i zacząć normalnie pracować, to jak najbardziej powinien zarobić dużo więcej niż 1.500,00zł brutto. Jeżeli jednak jego umiejętności są bliskie zeru, a wiedza ogranicza się do szkolnej znajomości KPC i bardzo pobieżnej ukse, to za co płacić mu na starcie więcej? Jak się czegoś nauczy, wykaże, będzie z niego pożytek, to jak najbardziej, nawet i po miesiącu, ale nie na dzień dobry.

wawaparagraf napisał:
Co do oplaty. Nie ma zadnego problemu by dokonywac w systemie ratalnym - bez dodatkowych kosztow. W tym roku jest to 10 rat po 600 zl bez lipca i sierpnia.

zastanawia mnie, skąd ta przerwa w lipcu i sierpniu - to taki zwyczaj? czy też jest o tym mowa w decyzji o wyrażeniu zgody na rozłożenie na raty? nie mam przy sobie decyzji, ale z tego co pamiętam, była mowa po prostu o dziesięciu ratach, więc wydaje się, że płatnych w kolejnych miesiącach od stycznia do października?

Ktoś może mi wytłumaczyć, jaki jest cel żądania kolejny raz zaświadczenia o niekaralności (oczywiście poza zarobkiem dla SP)?

a drugi odpis dyplomu?:) kiedy komisje egzaminacyjne nam je zwrócą? :)

dzwoniłem dziś do krakowa to pani mi powiedziaa ze aby byc wpisanym na listę aplikantów należy dostarczyć
1) zaświadczenie o niekaralności
2) oświadczenie że wobec kandydata nie jest prowadzone postępowanie karne
3) oświadczenie patrona o przyjęcie na aplikacje od 1 stycznia
4) wniosek o wpis na listę

ad.3 wydaje mi się, że chodzi o oświadczenie o zatrudnieniu w charakterze aplikanta

prawdopodobnie sami je napiszecie, a patron je podpisze, więc proponuję użycie takiego właśnie określenia

a to życiorysu napisanego ręcznie już nie wymagają?;)

Ostatnia edycja:
Gdzie 4 Izby tam 4 teorie. Jestem z Lublina, ale szukałem poza właściwością swojej Izby. Na wszelki wypadek zadzwoniłem do Izby z pytaniem jak to jest, gdy się znajdzie patrona gdzie indziej. Odpowiedź była na nie, ale odesłali do WWA. W Warszawie umyli ręce, powiedzieli tylko, że komisja egzaminacyjna może niedopuścić do egzaminu końcowego w sytuacji, gdy się odbywało aplikację poza swoją Izbą. W Katowicach powiedzieli, że tam gdzie się zdawało egzamin, tam trzeba zdawać i końcowy, oraz że mają aplikantkę która ma patrona właśnie w Warszawie, ale pracuje w Katowicach. Za to w Gdańsku nie widzieli żadnych problemów, mam jeszcze zadzwonić w poniedziałek, aby usłyszeć ostateczną wersję. Wszyscy za to mówili, że przepis jest nieprecyzyjny i każdy sędzia przewodniczący może sobie go dowolnie interpretować.

wawaparagraf napisał:

To chyba zależy w której izbie, bo w krakowskiej z tego co mnie powiedziano praktyka jest taka, że jeżeli, ktoś złoży wniosek o rozłożenie opłaty na raty, to izba zgadza się na podział na dwie raty.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót