K
kaprys
Przyjaciel forum
- Odpowiedzi
- 511
słyszałam o stawkach niższych niż 1600 brutto, gdy jest to pierwsza praca.. ale nie w Kraku akurat
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
mrk. napisał:Oczywiście, że lepiej nie zostawiać tego na ostatnią chwilę! Dlatego właśnie chcę jak najszybciej zacząć poszukiwania. Dla Twojej wiadomości to pracowałem już w kancelarii komorniczej w zeszłe wakacje i już od dawna się tym interesuję i jestem zdecydowany właśnie iść tą ścieżką. Miałem nadzieję tylko na jakieś cenne wskazówki od starszych stażem.
Master Piernik napisał:W moim przypadku szukałem patrona po uzyskaniu pozytywnego wyniku z egzaminu konkursowego, choć liczne grono na tym forum polecało szukać patrona o wiele wcześniej.
Reasumując patrona znalazłem w ciągu kilku dni po ogłoszeniu wyników choć w innym mieście niż wcześniej zakładałem. Mogę Ci poradzić żebyś szukał już teraz potencjalnego patrona-zacząć praktykę/pracę -spróbuj go wyczuć jaki jest-bo są naprawdę różni i jeżeli coś Ci nie podpasuję to będziesz miał czas na zmiany aha i nie podpisuj żadnej lojalki na samym początku bo możesz się nie miło zaskoczyć choć ta sytuacja akurat ma dwie strony medalu...
Audi80 napisał:No właśnie, moi drodzy, pytanie jak to jest z lojalkami?
Przypuśćmy że aplikant podpisał umowę o zakazie konkurencji na okres dwóch lat (czas trwania aplikacji). Umowa zakłada, że w przypadku gdy pracodawca z nas zrezygnuje, wypłaca nam odszkodowanie w określonej wysokości (czyli standard). Jednak, pomimo tego nie wolno nam do końca czasu określonego w umowie podjąć zatrudnienia u innego komornika. Czyli, po otrzymaniu wypowiedzenia przez pracodawcę nie możemy kontynuować aplikacji, gdyż zatrudnienie przez komornika jest warunkiem jej odbywania. Czy nie jest to naginanie przepisów ustawy o KSiE?
iuristkaa napisał:WitamZ nauką do aplikacji ciężko, ponieważ (tak jak przedmówca) również jestem na etapie poprawek magisterki i na tym skupia się obecnie moja uwaga i temu poświęcam czas. Przeczytane mam: kpc, kc, kp, krio, kpa i konstytucję.
Jak Wam idą przygotowania? Co przerobiliście?
Na jakie kodeksy/ustawy zwracacie szczególną uwagę? Pomijacie coś w kodeksach czy lecicie z całością?
Lepiej czytać ustawy czy radzicie rozwiązywanie jak największej ilości testów?
Ile godzin poświęcacie na naukę?
Może ktoś, kto już zdał egzamin konkursowy, bądź ktoś, kto ma wśród znajomych takie osoby udzieli jakiś cennych rad i wskazówek dotyczących przygotowania się do tego egzaminu![]()